chiński sterownik 3 osie na TB6560AHQ ,kłopoty.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 12
Docelowo z mojego niebieskiego chińczyka wywaliłem wszystkie transoptory , dodałem zworki łączące układ scalony weściowy z sterownikiem TBxxxx .Wymieniłem radiator stabilizatora 24/12 na większy,ponadto wymusiłem na stałe prace sygnałem Enable . Układzik pracuje .Jakby coś padło napisze
aby inni wystrzegli sie tego .

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Tak mi ostatnio po głowie chodziło, że gdyby zadziałało zabezpieczenie termiczne układu 7812, to by mógł pójść dym z TB6560.kwarc pisze:Wymieniłem radiator stabilizatora 24/12 na większy
Tylko tyle, że raz poszedł mi dym już przy włączeniu napięcia, czyli trochę za szybko jak na przegrzanie.
Poza tym, to dałem sobie spokój z niebieskimi chińczykami, przynajmniej na razie mnie nie ciągnie żeby je naprawiać.
.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Przy eksperymentach różnej maści z elektroniką spaliłem kiedyś kilka 7812.
Bez radiatora walnął natychmiast po włączeniu zasilania,
Z "radiatorem" z kawałka puszki aluminiowej (np. po zupie chmielnej) układ ożywał, 7812 grzał się jak szalony i po czasie około sekundy koniec zabawy.
Radiator pod TO220 zapewniał kilka sekund.
7812 przykręcony do dużego aluminiowego radiatora wytrzymywał dużo dłużej... nie rozwijając się nad głupotą którą popełniłem w trakcie eksperymentów... gdy 7812 żył dostatecznie długo, to problem znalazłem bardzo szybko... i radiator stał się zbędny...
Bez radiatora walnął natychmiast po włączeniu zasilania,
Z "radiatorem" z kawałka puszki aluminiowej (np. po zupie chmielnej) układ ożywał, 7812 grzał się jak szalony i po czasie około sekundy koniec zabawy.
Radiator pod TO220 zapewniał kilka sekund.
7812 przykręcony do dużego aluminiowego radiatora wytrzymywał dużo dłużej... nie rozwijając się nad głupotą którą popełniłem w trakcie eksperymentów... gdy 7812 żył dostatecznie długo, to problem znalazłem bardzo szybko... i radiator stał się zbędny...