Frezarka CNC - Profile - help
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
Frezarka CNC - Profile - help
Witam
Jako że kończę elektronikę do frezarki (myślę ze uruchomię ją na przełomie kwietnia/maja), zaczynam zastanawiać się nad konstrukcją. I tu moje pytanie czy profile ocynkowanie się do tego nadają? (pomijając fakt szkodliwego spawania itp.) Są to jak dla mnie najbardziej dostępne profile stąd moje pytanie.
Pozdrawiam
Bartłomiej
Jako że kończę elektronikę do frezarki (myślę ze uruchomię ją na przełomie kwietnia/maja), zaczynam zastanawiać się nad konstrukcją. I tu moje pytanie czy profile ocynkowanie się do tego nadają? (pomijając fakt szkodliwego spawania itp.) Są to jak dla mnie najbardziej dostępne profile stąd moje pytanie.
Pozdrawiam
Bartłomiej
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
bartek.k pisze:... zaczynam zastanawiać się nad konstrukcją. I tu moje pytanie czy profile ocynkowanie się do tego nadają? (pomijając fakt szkodliwego spawania itp.) Są to jak dla m...
Zaczynam zastanawiać się nad zrobieniem grilla w sobotę. I tu moje pytanie czy paczka zapałek znaleziona na strychu nada się do rozpalenia ??bartek.k pisze:Zły dział czy nikt nie zna odpowiedzi ?

Nikt nie zna odpowiedzi bo nic sensownego nie napisałeś , tak jak ja w zdaniu wyżej.
Pozdrawiam , Michał. 

-
- Posty w temacie: 3
bartek.k pisze:wow
nie wiem co potrzebujecie za informacje ?
elegancko się tu nowych traktuje...
może by tak zapytać o potrzebne informacje ? nikt wszystkiego nie wie a tym czasem nikt tego tu nie ułatwia mi przynajmniej
pozdrawiam serdecznie
Najpierw trzeba poczytać trochę Forum i zobaczyć od czego INNI zaczynają swoje projekty - zaczynają od ... założeń.
Wystarczy w tym dziale zerknąć do kilku postów:
---> Link 1
---> Link 2
I staje się jasne czego oczekujemy.
Pozdrawiam

-
- Posty w temacie: 2
Wyznacznikiem przydatności profilu do danego zastosowania są wymiary przekroju a najważniejsza jest grubość ścianki.
A to czy on jest cynkowany, malowany na gładko czy w ciapki to nie ma żadnego znaczenia.
To na ile Ci ktoś pomoże, zależy tylko od tego jak dokładnie opiszesz swój "problem" ,bądź zagadnienie.
A to czy on jest cynkowany, malowany na gładko czy w ciapki to nie ma żadnego znaczenia.
Noooo ,wybacz ale tu nikt nie będzie wyciągał od Ciebie informacji.bartek.k pisze:może by tak zapytać o potrzebne informacje ?
To na ile Ci ktoś pomoże, zależy tylko od tego jak dokładnie opiszesz swój "problem" ,bądź zagadnienie.
Pozdrawiam , Michał. 

-
pole robocze: 700 x 1000
obróbka: drewna, gipsu, pcb i innych laminatów, plexi, pcv spienione, być może aluminium
coś na wzór tego:

profile ocynk 40 x 60 x 2 mm
brama stała
nie ma to być maszyna przemysłowa - bardziej do hobby lub coś komuś zrobić
jeśli w przyszłości okażę się że jest potrzeba mieć mega dokładną frezarkę to już będzie taka prostsza żeby coś na niej wykonać
obróbka: drewna, gipsu, pcb i innych laminatów, plexi, pcv spienione, być może aluminium
coś na wzór tego:

brama stała
jeśli w przyszłości okażę się że jest potrzeba mieć mega dokładną frezarkę to już będzie taka prostsza żeby coś na niej wykonać
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Ścianka 2mm to moim zdaniem za mało. W 2mm aluminium nie natniesz solidnego gwintu. A jakieś połączenia śrubowe na pewno będziesz miał, więc musiałbyś dospawac jakiś grubszy płaskownik wszędzie tak, gdzie chcesz mieć gwintowany otwór.
Generalnie do takich materiałów jak napisałeś, to 2mm profil powinien być wystarczająco sztywny, ale zmontowanie tej konstrukcji do kupy to może być problem.
Generalnie do takich materiałów jak napisałeś, to 2mm profil powinien być wystarczająco sztywny, ale zmontowanie tej konstrukcji do kupy to może być problem.
-
Przepraszam nastąpiła pomyłka pole ma być 500 x 700 tak żeby format A2 się zmieścił.
Z tym ze ruchomy blat będzie taki wiec wymiar 500 x 2.
A może jakieś namiary gdzie można dostać takie profile grubsze ? (okolice Katowic albo Dąbrowy Górniczej to już było by ekstra)
Profile będą stalowe a nie aluminiowe
Z tym ze ruchomy blat będzie taki wiec wymiar 500 x 2.
A może jakieś namiary gdzie można dostać takie profile grubsze ? (okolice Katowic albo Dąbrowy Górniczej to już było by ekstra)
Profile będą stalowe a nie aluminiowe
-
- Posty w temacie: 3
OK - już wiemy o czym rozmawiamybartek.k pisze:pole robocze: 700 x 1000
coś na wzór tego:
brama stała

To na fotkach przypomina jedną z pierwszych konstrukcji barussa1 (może się mylę

Od tamtych czasów doświadczenia zarówno Autora maszynki i Forumowiczów znacznie poszły do przodu. Dostępność podzespołów wzrosła a ceny spadły.
Sama rama OK.
Wałki niepodparte do takiej konstrukcji - kicha.
Ruchomy stół - małe pole pracy w stosunku do wielkości maszynki.
Co do profili 2 mm przy takim polu pracy - cienko.
Rozważałeś solidną podstawę i prostą, sztywną ruchomą bramę ?
Coś na podobieństwo tego:
---> Link
Przy tym samym gabarycie pole pracy będzie większe,
ponadto można obrabiać nawet ciężkie detale bo nie muszą się przemieszczać wraz ze stołem.
Jakby zbudować wersję z osłoną to maszynka nie będzie syfić dookoła.
Oczywiście to tylko luźna sugestia.