Chińczyk czerwony - TB65603v2

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 21

Post napisał: noel20 » 12 kwie 2012, 18:38

oprawcafotografii pisze:Takie typowe z wkladka z tworzywa czyli "skretnoelastyczne".
A ty u siebie znalazłeś częstotliwość rezonansową silnika? Czy masz w ogóle ją, czy może to wyeliminowałeś?
I jak sterujesz jeśli chodzi o podział kroku?

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: noel20 » 21 sty 2013, 21:08

Witam, po przerwie
nie będę się tu rozpisywał za mocno, bo nie ma o czym.
W każdym bądź razie nawiązując do poprzednich moich postów, wszelkie próby zniwelowania rezonansu silnika spełzły na niczym. W sterowaniu mikrokrokiem 1/8 bądź więcej rezonans silnika jest już wręcz nie wyczuwalny i nie powoduje żadnych negatywnych efektów. W prawdzie silnik jest słabszy w mikrokroku, ale jak się przekonałem po zabawach z maszynką, jej sztywność jest tak porażająco mała, że siły ma aż nadto.

Kolejna sprawa to sterownik. Co prawda sprzęcik mało pracuje, ale jak na razie nie wykazuje żadnych objawów nieprawidłowej pracy, więc osobiście mogę go polecić, choć z powtarzalnością u chińczyków to kiepsko i prawdopodobnie trafił mi się udany egzemplarz.

Pozdrawiam wszystkich

karol1010
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: karol1010 » 29 mar 2013, 08:32

Witam. Czy posiada ktos schemat tego sterownika?

Awatar użytkownika

Autor tematu
noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: noel20 » 29 mar 2013, 10:27

Ja korzystałem tylko z tego co znalazłem w internecie, czyli schematu sterownika niebieskiego. Dalej datasheet układu Tb, identyfikacja elementów i po scieżkach dochodziłem co i jak.

olga
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: olga » 05 kwie 2013, 21:41

Witam!
Ja mam sterowniki we własnym wykonaniu PCB. Zasilanie 33V. Prąd na fazę 3A. Zastosowałam oddzielny zasilacz 5V do zasilania logiki. PIN 6 jest tylko podłączona z płytką mikro-kontrolera PIC18F67J60 który podaje na TB6560AHQ sygnały sterujące napięciem 3V3. W samym układzie zastosowano przerzutniki Schmitta wiec nie ma problemu. Ważne aby PIN 6 okładu nie był połączony z masą zasilania mocy. Układy pracują z równomierną mocą przy podziale kroku 1/16 - cicho - bez szemrania - marginalne szumy. Logika i moc muszą mieć masy oddzielone galwanicznie. Oddzielne źródła zasilania. Uwaga na przewód ochronny który może łączyć masy logiki i mocy galwanicznie. Może to trochę dziwnie brzmi ale możecie zaryzykować i sami spróbować. "Chińczyki" według mnie ma poważną wadę konstrukcyjną. Chociażby pominięcie zabezpieczenia dla każdego układu w postaci prostego bezpiecznika 3.15A skutkuje wypaleniem-zwęgleniem ścieżek w PCB. Kolejność umiejscowienia w układzie bezpiecznika jest też istotna. Od strony mocy 33V: kondensator 2200uF/50V ->> kondensator 100nF ->> Bezpiecznik 3,15A ->>dioda Zener lub transil 36V/5W ->> piny mocy AB - TB6560AHQ. Bezpiecznik nieco może się grzć i tym samym spadek napięcie na bezpieczniku - nieistotne. w razie awarii układu nie ma "siwego dymu" i dziwnego zapachu i cieczy wyciekającej z układu. Tak miałam w Chudzynku jak się spalił i tym samym zakończyłam eksperymenty. Na Alegro zakupiłam po 18PLN scalaki i robiłam eksperymenty. Problem rozwiązany. Zrezygnowałam z izolatorów łącząc z procesorem PIC18F67J60.

PS: indukcyjność rezystora drutowego można zredukować kompensując ją za pomocą kondensatora łącząc go z rezystorem równolegle.
Dla tych z chińczyka powinien pasować 100nF

Pozdrawiam

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: Leoo » 08 kwie 2013, 22:22

olga pisze:Logika i moc muszą mieć masy oddzielone galwanicznie.
Niestety nie jest to prawdą.
Już tłumaczę dla czego. Część logiczna steruje częścią mocy a obie części nie są połączone ze sobą izolacją galwaniczną w postaci transoptorów czy innych separujących elementów. W związku z powyższym pojedyńcze wyjście logiki będzie "w powietrzu" względem wejścia części mocy i sygnał nie przejdzie. Tak więc masy mocy i logiki muszą być połączone ale wszystkie tylko w jednym punkcie. W ten sposób prąd zasilający silniki nie będzie nakładał się na szynę masy logiki a sygnał będzie mógł swobodnie przepływać bez zakłóceń.

Bezpieczniki topikowe można zastosować i faktycznie ochronią one układ przed przepaleniem ścieżek i siwym dymem. Zanim jednak taki bezpiecznik zadziała scalak spali się 10x.

sawko78
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 24

Post napisał: sawko78 » 27 sty 2015, 19:01

Witam Panowie wiem ze temat wieki temu zakończony , ale nie chce zakładać nowego tematu a ma problem ze sterownikiem jak w temacie .Mianowicie jedna z osi dizałatylko w jednym kierunku. Wymieniłem scalak , sprawdziłem wyjścia z LPT poprzez zamianę pinów w linux cnc jak i mach 3 nadal jedna i ta sama oś działa tylko w jednym kierunku nie wiem gdzie szukać proszę o pomoc. Dodam że usterka powstałą jak by sama z siebie maszyna była wyłączona dłuższy czas po uruchomieniu okazało się że x i y dział natomiast Z tylko w dół. Oczywiście przypisanie osi jest zależne od ustawień w programie więc pierwsza z lewej patrząc gdy lpt jest u góry.

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: diodas1 » 27 sty 2015, 19:56

Trzeba prześledzić sygnał DIR dla tej osi na sterowniku. Można to zrobić bez komputera. Zmieniać stan logiczny na złączu LPT i mierzyć woltomierzem kolejne punkty na trasie do układu scalonego TB 65..

sawko78
Posty w temacie: 24

Post napisał: sawko78 » 27 sty 2015, 20:24

Nie bardzo wiem jak wygląda sterowanie step dir , tzn wiem że step to krok silnika a dir to sygnał kierunku silnika. Tylko jak to mierzyć miernikiem.

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: diodas1 » 27 sty 2015, 21:09

Dobrze mówisz. Dir to sygnał kierunku w którym ma się obracać silnik kiedy trafią do niego impulsy Step. Sygnał Dir może mieć dwa stany- jeden kierunek obrotów gdy na złączu LPT na pinie Dir pojawi się napięcie około 0V-0.8V a gdy będzie to napięcie wyższe,2.4 do +5V to kierunek obrotów będzie odwrotny. Napięcie mierzy się woltomierzem :mrgreen:
Nie wiem czy to zadanie Ciebie nie przerasta skoro zadałeś takie pytanie. Na płytce sterownika jest mnóstwo tajemnych detali do których dojdziesz po ścieżce i co potem? Trzeba sięgnąć do not aplikacyjnych żeby zdefiniować nóżki tych żuczków...strach się bać :shock: Sygnał wpada do żuczka jedną nogą, wypada inną i biegnie dalej i na każdym etapie zmieniając DIR na złączu LPT trzeba sprawdzać (nadal woltomierzem- żeby nie było...)czy napięcie w coraz dalszych miejscach też się zmienia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”