jaką wypalarkę cnc kupić

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

glosu
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

Post napisał: glosu » 03 kwie 2013, 20:41

aepcnc pisze:nie mi to oceniać (czy się znasz czy tez nie). Tylko należy uwzględnić że ok 90% klientów nie trzyma się wytycznych producenta dotyczących jakości gazów i żywotności części eksploatacyjnych itp,itd. To jest fakt.
Dlatego też jedną sprawą jest jakość którą możemy (maszyna) osiągnąć , a zupełnie inną to jest jakość produkcyjna. Dlatego uważam że głupota jest oceniać maszynę poprzez pryzmat jednego klienta.

P.S. Tak jestem przedstawicielem firmy AJAN , o czym świadczy mój forumowy nick :wink:
P.P.S. Każdy ma prawo do swojego zdania, tylko powinno ono być poparte konkretnymi argumentami :wink: , dlatego też zapraszam na następne targi (Sosnowiec) gdzie możemy śmiało na ten temat porozmawiać. (proszę wówczas o ujawnienie swojej osoby) :mrgreen:
hmm... zastanawia mnie pierwsza mysl o jakosci gazow, czesciach itd itp
u nas na hucie ajan "jedzie" na ziemnym. upieraliscie sie ze jakosc palenia, problemow przy wpalaniach i przepalaniach to wina gazu. przyjechaliscie z waszym gazem dostosowanym do waszej maszyny, z waszymi czesciami i wasi ludzie jako jedyni dotykali maszyny.
jaki byl efekt 4h produkcji w plecy a potem jeszcze kolejne 4h zeszly zeby na nowo ustawiac maszyne (nasi operatorzy musieli sie meczyc) bo okazalo sie ze na waszym gazie, waszych czesciach i obsludze waszych ludzi maszyna nie byla w stanie poradzic sobie z blacha 100mm.
moje zdanie jest chyba podparte konkretnymi argumetami chyba ze sa slabe? to moge dorzucic jeszcze ze 100 :)

Tagi:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 03 kwie 2013, 21:33

glosu pisze: hmm... zastanawia mnie pierwsza mysl o jakosci gazow, czesciach itd itp
u nas na hucie ajan "jedzie" na ziemnym. upieraliscie sie ze jakosc palenia, problemow przy wpalaniach i przepalaniach to wina gazu. przyjechaliscie z waszym gazem dostosowanym do waszej maszyny, z waszymi czesciami i wasi ludzie jako jedyni dotykali maszyny.
jaki byl efekt 4h produkcji w plecy a potem jeszcze kolejne 4h zeszly zeby na nowo ustawiac maszyne (nasi operatorzy musieli sie meczyc) bo okazalo sie ze na waszym gazie, waszych czesciach i obsludze waszych ludzi maszyna nie byla w stanie poradzic sobie z blacha 100mm.
moje zdanie jest chyba podparte konkretnymi argumetami chyba ze sa slabe? to moge dorzucic jeszcze ze 100 :)
niestety ... jak dla mnie to są to bardzo marne argumenty a wręcz śmieszne. Sorry...
Co znaczy że operator się męczył ustawić 4h parametry :?:
co to za operator :!: :?:
Patrzę i widzę co i jak się zachowuje.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 03 kwie 2013, 22:32

gorzej jesli do dyspozycji masz tylko luft i prąd
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

glosu

Post napisał: glosu » 04 kwie 2013, 22:48

cnccad pisze: niestety ... jak dla mnie to są to bardzo marne argumenty a wręcz śmieszne. Sorry...
Co znaczy że operator się męczył ustawić 4h parametry :?:
co to za operator :!: :?:
Patrzę i widzę co i jak się zachowuje.
jezeli uwazasz ze sa smieszne to trudno. . podoba mi sie twoje "patrze i widze co i jak sie zachowuje"
okej lece program na sucho. odpalam palnik z automatu "patrze i widze" ze jest kicha ustawiam recznie wszystko gra. ustawiam ptk 0 i uruchamiam program i co sie dzieje? magia wszystko co ustawilem na sucho nagle poszlo w niepamiec bo maszyna po rozpoczeciu programu wrocila do swoich pierwotnych ustawien. okej mysle sobie moj blad nie pomyslalem zeby ustawic gazy z poziomu kodow. okej wbijam kody jade a tu maszyna jakos dalej nie chce palic tak jak chce. jak uwazasz co zawinilo magia, maszyna czy dalej twierdzisz ze operator.

a teraz mam do ciebie pytanie robiles kiedys na ajanie? jak nie to sie zaswanow co piszesz.
a od operatora wara bo gdyby nie on to ajan by dalej zlom palil.

PawelM
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2

AEP/Ajan

Post napisał: PawelM » 05 kwie 2013, 07:55

Kupiliście Ajana? Zapewne HUTA ZABRZE piece wygasi przez zastoje w produkcji.

Ciekawi mnie jakie straty przez przestój maszyny macie obecnie? Ile czasu maszyna nie pracuje?

Rozumiem, że serwis nie potrafi sobie poradzić z naprawą (albo nie chce)?

Cóż, sprawdza się przysłowie:
Kto tanio kupuje, ten dwa razy kupuje:)
Spawanie, gięcie, cięcie, zawsze pomogę.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 05 kwie 2013, 08:14

kolego glosu ...
przeczytaj uważnie jeszcze raz co napisałeś i wyciągnij z tego wnioski.
Jak coś się dzieje nie tak jak powinno , to od tego jest serwis by usunąć usterkę. Nie operator.
A jak operator coś ustawia i nie wie co ustawia ( tak wynika z Twojego opisu ) , to dla mnie to nie jest operator.
To operator jest osobą pierwszego kontaktu z serwisem i to on musi umieć pokazać że z maszyną dzieje się to czy tamto gdzie według niego tak nie powinno być.
A jak siedzi jak sierota 4h i męczy maszynę , siebie by coś ustawić , to jego problem.
Ale w końcu po 4h mu się to udaje i jaki z tego wniosek :?: Potrzebował 4h by ustawić prostą maszynę :?:

Czy pracowałem kiedyś na ajanie. Nie , nie pracowałem bo jak byś czytał ze zrozumieniem to wiedział byś czym się zajmuję. Ale znam osoby pracujące na tych maszynach i raczej nie narzekają.
Nie sa to idealne maszyny , ale uwierz ... w pracy trzeba myśleć i podejmować nie raz kluczowe decyzje a jak w waszym przypadku , ściągnąć serwis , przedstawić co jest nie tak i serwis musi to usunąć lub podać przyczynę problemu. Nie sztuka usunąć skutki. Ważne odnaleźć przyczynę problemu.
Tyle w tym temacie. Nie ma cudów , magi ... jest serwis , operator i maszyna.

Skoro inni pracują na nich ( na tych maszynach ) , to wniosek sam się nasuwa. Ja wiele lat paliłem na SAF-ie i serwisowałem w tym czasie różne maszyny. Te 20 przeszło lat trochę mnie nauczyło by patrzeć na niektóre opinie ludzi przez palce a to dlatego że spora ich część jak sobie nie potrafi z czymś poradzić to twierdzi że to wina maszyny.

Piszesz o gazie ziemnym ( metan ) a czy zastanowiłeś się czy są spełnione warunki dla tego gazu :?:

PawelM
Posty w temacie: 2

Post napisał: PawelM » 05 kwie 2013, 10:19

Wydaje mi się, że nie po to kolega Glosu dołączył do forum aby dywagować nas aspektami technicznymi, ale raczej mi to wygląda na próbę ratowania się z trudnej sytuacji w jakiej firma została postawiona:

- maszyna aep nie pracuje
- padło zdanie o tym, że jest w częściach
- padło zdanie, że przedstawiciele aep / ajan nie przyjeżdzają, bo są w Turcji:D
- padło pytanie "kiedy przyjedziecie"
- padły zarzuty "nie radzi sobie z setką"

I pewnie pojawią się kolejne wątki sprawy do momentu w którym problem nie zostanie rozwiązany.

Zazwyczaj jak już poszkodowana firma sięga po forum oznacza to ostateczną próbę nacisku na producenta do działania.

W normalnym trybie powinna zadziałać linia operator - serwis i problem rozwiązany. Kolega Glosu nie jest operatorem, co tylko potwierdza moje powyższe dywagacje.

Pisanie na forum to ino również próba pokazania innym jakich produktów nie warto kupować. Ktoś, kto jest zadowolony raczej zajmuje się zarabianiem kasy niż pisaniem po forach jaką fajną maszynę posiada, bo przecież w dobie procków i7 ma w nowej maszynie 15 letni nie produkowany już pentium 3, a program modyfikuje w G-Kodzie z "palca" :D

Moja rada: Kolego Glosu - poproś kogoś z forum, może kolegę CNCCAD lub kogoś mądrego z Waszej okolicy, kto przyjedzie i pomoże Wam złożyć wszystko do kupy, poustawiać parametry i być może ogarnąć problemy.
Spawanie, gięcie, cięcie, zawsze pomogę.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 05 kwie 2013, 15:42

To nie jest próba wywarcia nacisku na działanie producenta.
Producent nie czyta forum a 90% ludzi kupujących maszyny nie liczy się w ogóle z forum.
Ja nie wiem czy sobie serwis radzi z maszyną czy nie. Nie oceniam ich czyli serwisu czy nawet klienta.
Ale póki co , to nic konkretnego nie wynika z informacji na forum.
Coś pisze , nie wiadomo do kogo i po co. Forum nie jest oficjalnym miejscem komunikacji serwis/klient.
Wpadł kol glosu na forum , coś popisał i co dalej :?:

Jak ma problem z maszyną , serwis autoryzowany zawodzi , to szukam pomocy u samego producenta a nie to co wypisuje na forum.
Co najmniej dziwna forma komunikacji.

jak kolega chce pomocy , to powinien wrzucić raczej opis tego z czym jest problem , zdjęcia itd.
A z jego pisania wynika że wszystko wie i pomocy nie potrzebuje.

z podobnymi sytuacjami w ciągu roku spotykam się setki razy.

glosu

Post napisał: glosu » 05 kwie 2013, 21:19

okej proponuje zakonczyc temat bo ja tancze rumbe a inni czacze i sie nie dogadamy :)

pozdro all :)

jeszcze tylko sprawa do pawlaM napisales takie 2e rzeczy

"padło zdanie o tym, że jest w częściach"

"W normalnym trybie powinna zadziałać linia operator - serwis i problem rozwiązany. Kolega Glosu nie jest operatorem, co tylko potwierdza moje powyższe dywagacje."

ad1. o ile mnie nie myli pamiec to bylo napisane "rozebralem ja na czesci pierwsze" co oznacza w przenosni znam ja na wylot albo jak wolicz od a do z.

ad2. jesli ja nie jestem operatorem to co powiesz o serwisie, zarzadzie i turkach co siedza nad maszyna od 2007 o ile mnie pamiec nie myli i podobno te maszyny robia wszystko a ja im udowadniam ze tak nie jest (czyt. ulepszam im maszyne). nie ufaj swoim dywagacja Luke :)

bez odbioru ;p

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 07 kwie 2013, 11:05

wiesz ...
nie bardzo rozumiem to że od 2007 roku siedzą na maszyną.
Więc może opisz w końcu co jej dolega , co jest nie tak a według Ciebie powinno być inaczej.
Nie twierdzę że serwis ma zawsze rację ale pisząc od "połowy" problemu nie wnosisz nic sensownego do wypowiedzi. Nie piszę tego by Cię urazić , ale zrozumieć problem.

Ja też nie raz "bujam" się z problemami i tak np. teraz bujam się z problemem sterownika NUM robionego przez kogoś z dębicy ( nie wiem kto to był ale jakiś serwis ) i tak jest zamieszane że nawet sterownik wylądował w Niemczech i stwierdzili że niby jest ok ale jest tak po modyfikowany że nie wiadomo o co chodzi.

Opisz krok po kroku problem i może któryś z kolegów Cię wspomoże.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”