Poszukuję młodych, wykształconych frajerów z wielkich miast!

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: BYDGOST » 11 mar 2013, 17:30

zdzicho pisze: To są właśnie polskie ekonomy.
Tu nie o ekonomię chodzi tylko o celową robotę. Tak powykręcać prawo, żeby uniemożliwić wszelką działalność, polikwidować lub ograniczyć szkoły, kościoły zamienić np. na synagogi, po cichu wprowadzić obcą armię i kiedyś obudzimy się już nie w Polsce, tylko tak jak Palestyńczycy, w obcym kraju.

Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Tagi:

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: jacek-1210 » 12 mar 2013, 22:44

No po prostu żyć a nie umierać:

http://www.fakt.pl/artykuly,Jolanta-Fed ... 0,0,0.html

to dzięki tej pani multum ludzi ma problemy z ZUS i proszę, kruk krukowi oka nie wykole. I nawet konkurs podobno był...
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

Autor tematu
skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: skoczek » 16 mar 2013, 14:00

Witam serdecznie Kolegów.
Widzę że parę stron przybyło od publikacji mojego postu :shock: .
Pora brać się za lekturę tematu, by nadrobić zaległości :)

Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 04 kwie 2013, 09:16

jacek-1210 pisze: Bo abolicja w tej postaci, to nie tylko "łaskawe darowanie kary przestępcom gospodarczym", ale też -jak jakiś czas temu mówił rzecznik zus: zabiorą staż pracy za te wszystkie lata
A czego się spodziewałeś? Że darują składki, ale emeryturę będą wypłacać, jakbyś je sumiennie płacił?

Akurat mam znajomego, który z abolicji skorzystał - wysłał kwita, po miesiącu dostał decyzję. Teraz ma rok na spłatę zaległego zdrowotnego. Albo na zawarcie ukłądu ratalnego odnośnie tej spłaty.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: oprawcafotografii » 04 kwie 2013, 10:33

BYDGOST pisze:
zdzicho pisze: To są właśnie polskie ekonomy.
Tu nie o ekonomię chodzi tylko o celową robotę. Tak powykręcać prawo, żeby uniemożliwić wszelką działalność, polikwidować lub ograniczyć szkoły, kościoły zamienić np. na synagogi, po cichu wprowadzić obcą armię i kiedyś obudzimy się już nie w Polsce, tylko tak jak Palestyńczycy, w obcym kraju.
Dokladnie tak to wyglada - to celowa robota.

q

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jacek-1210 » 04 kwie 2013, 11:02

MlKl pisze:
jacek-1210 pisze: Bo abolicja w tej postaci, to nie tylko "łaskawe darowanie kary przestępcom gospodarczym", ale też -jak jakiś czas temu mówił rzecznik zus: zabiorą staż pracy za te wszystkie lata
A czego się spodziewałeś? Że darują składki, ale emeryturę będą wypłacać, jakbyś je sumiennie płacił?

Akurat mam znajomego, który z abolicji skorzystał - wysłał kwita, po miesiącu dostał decyzję. Teraz ma rok na spłatę zaległego zdrowotnego. Albo na zawarcie ukłądu ratalnego odnośnie tej spłaty.
Czyli załatwili to krakowskim targiem, fifty-fifty: skoro przez ten czas nie płacił składek na ub. społeczne i zdrowotne i został WYŁĄCZONY z ubezpieczenia drogą decyzji ZUS lub drogą sądową, to z tej racji opieka zdrowotna przecież nie przysługiwała mu w tym czasie i korzystać z niej nie mógł żadną miarą, czemu więc ma płacić ? Miki, mam wielką prośbę, jesli to nie byłoby problemem, to czy mógłbyś -po zamazaniu danych osobowych- przesłać mi na PW skan tej decyzji ?

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 04 kwie 2013, 11:09

Nie mam jej w ręku, nie zeskanuję. Gość pracował w administracji państwowej po upadku swojej działalności gospodarczej. Do spłacenia miał coś koło stu tysięcy, ZUS mu rąbał więcej jak pół wypłaty co miesiąc. Jak tylko złożył kwit o abolicję, od ręki wstrzymali egzekucję, a teraz ma do zapłacenia jeszcze ok dziesięciu tysięcy za zdrowotne. Ale wypłatę bierze całą.

To tak jak z Cyprem - pomoc pomocą, ale wkład własny być musi. Stąd obowiązek spłaty zdrowotnego.

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jacek-1210 » 04 kwie 2013, 14:37

MIKI, podsumujmy: Twój znajomy będzie miał mniejszą emeryturę, bo mniej sobie uskładał na koncie (można rzec na własną prośbę). W tym czasie nie miał również dostępu do służby zdrowia, ale i tak musi za to zapłacić. Zabiorą mu również staż (mogę się domyślać, że skoro było do ściągnięcia 100tys to ok. 8-10lat), więc może się okazać, że prawa do tej swojej podłej emeryturki nabędzie nie w wieku 67lat ale w wieku np. 75lat. I to wg Ciebie mieści się w tym "pomoc pomocą, ale wkład własny być musi" :smile:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 04 kwie 2013, 14:47

Nie musi spłacać 90 tysięcy. Dopóki by ich nie spłacił, tak czy siak emerytura mu nie przysługiwała. Zamiast wychodzić z długów dziesięć lat wyjdzie w rok. Pracuje na półtora etatu - staż uzbiera tak czy siak.

Darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby. Ale Polak jak kura - daj mu grzędę, a on - wyżej siędę.

PRL-bis tak oddłużał wcześniej górników - podarował zadłużenie za ZUS, a emerytury dużo powyżej średniej krajowej wypłaca do dziś, i ma dziurę w budżecie wielkości Rowu Mariańskiego. Gdyby PRL-bis nie był taki szczodry, prawdopodobnie mój znajomy by se długów nie narobił, bo składkę rzędu 200-300 zł by płacił, a na tysiąc go stać nie było z jego działalności. Ta kosmiczna stawka składki nie wzięła się z niczego. Nasza socjalistyczna ojczyzna zaprowadza sprawiedliwość społeczną rodem wprost z Moskwy.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: oprawcafotografii » 04 kwie 2013, 20:52

MlKl pisze:Nie musi spłacać 90 tysięcy. Dopóki by ich nie spłacił, tak czy siak emerytura mu nie przysługiwała. Zamiast wychodzić z długów dziesięć lat wyjdzie w rok. Pracuje na półtora etatu - staż uzbiera tak czy siak...
Niczym dozyje tych 67 czy ilu tam lat to nie bedzie juz dawno zadnych emerytur.

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”