Pierwszy projekt, długie Z

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Huberttt
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 45

Post napisał: Huberttt » 27 mar 2013, 22:07

Wprowadziłem jeszcze bardzo drobne zmiany do projektu ale już tu nie wrzucam. Będę wrzucał fotorelację z realu :)

Dzisiaj odebrałem 3 paczki... Pierwsze wrażenie... Ciężkie :lol:
Może na zdjęciu nie widać ale są aż 74 sztuki różnego rodzaju elementów :-)
Mam już mechanikę i większość automatyki. Czekam na PikoCNC i sklejkę jaka będzie dopiero około 10 kwietnia :(

Szykuje się dłuuuga praca.

Kiepska jakość zdjęcia ale robione wieczorem z telefonu:
Obrazek

Tagi:

michalrem
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

Post napisał: michalrem » 01 kwie 2013, 16:56

Takie pytanie czy przy X ok 1000mm trzeba stosować napęd obustronny żeby nie skręcało bramy? Jeśli zastosować np śrubę trapezową coś ok 16x4 na środku bramy było by możliwe zminimalizowanie skręcania? Wiem, że to zależy od konstrukcji, ale mówię o konstrukcji takiej jak np ta Huberttt. Czy stosuje się w takich frezarkach napęd śrubami obustronny?

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: diodas1 » 01 kwie 2013, 22:43

michalrem, Co ma śruba do skręcania? Głównym i jedynym zadaniem śruby jest zamiana ruchu obrotowego na liniowy. Nie należy jej traktować jako elementu usztywniającego konstrukcję. Żeby bramie ograniczyć możliwość skręcania trzeba odległość między krańcami jej oparcia na każdej prowadnicy dopasować do odległości między prowadnicami. Na konieczną długość podparcia każdej strony bramy ma też wpływ wysokość tej bramy bo przy zbyt małej brama będzie się huśtać w przód i tył. Kiedy brama jest niska a oś x długa to wygodniej jest dać podwójny napęd bo zyskuje się wówczas na długości osi Y przy tych samych gabarytach zewnętrznych plotera- odległość między krańcami oparcia boku bramy o prowadnicę może być dużo krótsza. W końcu po to stosuje się konstrukcję z ruchomą bramą żeby zmniejszyć długość maszyny w kierunku osi Y

michalrem

Post napisał: michalrem » 02 kwie 2013, 20:42

Aha ok dzięki za wyjaśnienie. A swoją drogą to konstrukcja Huberttt bardzo podobna do tej co w swojej książce opisał bartus1.

[ Dodano: 2013-04-02, 20:45 ]
Huberttt a mogłbyś bliżej przedstawić kosztorys? Śledzę Twoj temat od początku i napisałeś, że w 7000zł się zmieścisz. Mi się wydaje, że połowa tej kwoty by starczyła. Ale pewnie się myle...

Autor tematu
Huberttt
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Huberttt » 02 kwie 2013, 21:20

Nie czytałem książki bartus1, moja konstrukcja ewoluowała na podstawie porad kolegów tu na forum, bo na pewno pierwszy obrazek był inny od konstrukcji bartus1.

Kosztorys - nie ma sprawy, kwoty brutto z zaokrągleniem:

2200 - Sklejka (grubość 30mm) z cięciem i transportem
2400 - mechanika
2200 - automatyka
590 - PikoCNC
500 - inne (np ponad 100 za szafę sterowniczą bo chcę porządnie a nie kłębowisko kabli)

i w ten magiczny sposób wyjdzie około 8 000.

Jest wiele miejsc gdzie można zaoszczędzić ale nie robiłem tego celowo, np.:
- sklejkę daj 15mm i wyjdzie pewnie 40% taniej ale ucierpi sztywność
- sklejkę potnij sam jak masz dobre maszyny
- mechanikę i automatykę kupowałem w EBMiA, pewnie jak weźmiesz z 5 różnych źródeł w tym chińskich to będzie x% taniej ale y% więcej czasu a czas to pieniądz :)
- silniki wziąłem 4,6Nm, można dać słabsze
- sterowniki SSK-B06, znajdziesz tańsze albo sam zrobisz(?) ale ja nie znam się zupełnie na elektronice

Mnie teraz bardzo goni czas, maszynka potrzebna mi na już a sklejkę będę miał za tydzień dopiero. Więc finalnie nie miałem czasu na dywagacje o np elektronice.

Przed świętami poskręcałem elektronikę i PikoCNC i... DZIAŁA :cool: Satysfakcja gwarantowana :mrgreen: Wprawdzie to jest totalna prowizorka na stole w salonie, dobrze, że Święta były u rodziny :mrgreen:

Dzisiaj kupiłem szafę i powoli będę przenosił wszystko aby jak przyjdzie sklejka mieć wszystko gotowe. Trzymajcie kciuki :razz:

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: diodas1 » 02 kwie 2013, 22:17

Pokazałbyś zdjęcie jak wyglądał ten Twój świąteczny stół. Na mnie nic nie działa bardziej inspirująco niż taki twórczy bałagan :mrgreen:

michalrem

Post napisał: michalrem » 02 kwie 2013, 22:29

Dzięki wielkie. To tak na bogato widzę. Juz nie mogę doczekać się fotek z montażu :) Powodzenia

Autor tematu
Huberttt
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Huberttt » 02 kwie 2013, 22:54

Proszę bardzo.
Poniżej świąteczny stół zwany twórczym bałaganem :lol:
Podpiąłem tylko jeden sterownik+silnik, pozostałe dwa to już tylko kwestia okabelkowania więc nie robiłem.
Szukam czegoś "gotowego" aby zakończyć taśmę 16 pinów od PikoCNC bo na razie pozostaje mi rozszycie na kostce ale nie podoba mi się to bo kabelki w taśmie bardzo cienkie są.
Obrazek

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 02 kwie 2013, 23:06

A te trafo to chyba do napędzania promu kosmicznego?A konstrukcja ze sklejki?Gratuluje przemyślanej konstrukcji.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Autor tematu
Huberttt
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Huberttt » 02 kwie 2013, 23:29

Trzy silniki 4,6Nm ze sterownikami SSK-B06 + PikoCNC, trafo dobrano mi TR 600.
Nie znam się na tym i nie zagłębiam.

Sugerujesz, że trafo źle dobrane do silników? Czy silniki za duże?

Silniki specjalnie przewymiarowałem ale zauważ iż niby sklejka ale wszędzie skrzynki i powierzchnia robocza 1500 x 750.
Poza tym automatykę z silnikami chciałem mieć trochę mocniejsze bo nie wykluczam przebudowy na większe pole robocze i/lub może część na stal lub alu - nie chcę w tej przebudowie dotykać automatyki tylko konstrukcję lekko zmienić.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”