makro działające "w tle"
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
makro działające "w tle"
Witam, czy istnieje możliwość napisania skryptu/makra które działa równolegle z g-kodem, lub w ogóle na stałe nawet podczas JOG np sprawdzające pozycję osi Z i powiedzmy poniżej zera wystawianie sygnału wyjściowego? Chodzi generalnie o sprawdzanie jakiegoś warunku bez wstawiania go w G-KODY
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Podobny temat do zrobienia miałem jakiś czas temu.
Pytałem o to w wątku https://www.cnc.info.pl/topics45/jak-wy ... t42633.htm
Bez problemu dało się to zrobić w Brainie Macha, definiując odpowiednie funkcje. Wszystko działa, nawet dodałem dodatkowe warunki jak praca wrzeciona.
Pytałem o to w wątku https://www.cnc.info.pl/topics45/jak-wy ... t42633.htm
Bez problemu dało się to zrobić w Brainie Macha, definiując odpowiednie funkcje. Wszystko działa, nawet dodałem dodatkowe warunki jak praca wrzeciona.
Pozdrawiam - Zbyszek z BB
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Można zrobić makro które działa cały czas po włączeniu macha.
Żeby tak było trzeba je nazwać: macropump.m1s
i skopiować do odpowiedniego katalogu w Mach3/macros : Mach3Mill , Mach3Turn itd.
Później trzeba zaznaczyć w general config opcję "Run Macro Pump". Przy następnym włączeniu macha makro już będzie działało.
Żeby tak było trzeba je nazwać: macropump.m1s
i skopiować do odpowiedniego katalogu w Mach3/macros : Mach3Mill , Mach3Turn itd.
Później trzeba zaznaczyć w general config opcję "Run Macro Pump". Przy następnym włączeniu macha makro już będzie działało.
-
- Kontakt:
dziękuję Wam za pomoc, teraz mam następne pytanie, przegrzebałem sporo dokumentacji i przykładów ale nie potrafię znaleźć w jaki sposób skryptem odczytać aktualne współrzędne materiałowe (odczytuję bez problemu absolutne/maszynowe) lub jak odczytać położenie materiału to już sobie resztę wyliczę. I jeszcze jedna potrzebna mi funkcja to odczyt aktualnej prędkość (XY) .
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
ale jak chcesz odczytac wspułrzedne materiału to ni da sie ( jak myle sie poprawcie mnie)
nie odczytasz bo materiał jest opisany w g-kodzie
można zrobic skryt odczytujący wczytany plik i szukający materiału
odczytanie predkości x y ?? predkosc osi czy predkosc maszyny?
pobieranie wartosci to get dro ....
nie odczytasz bo materiał jest opisany w g-kodzie
można zrobic skryt odczytujący wczytany plik i szukający materiału
odczytanie predkości x y ?? predkosc osi czy predkosc maszyny?
pobieranie wartosci to get dro ....
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
- Kontakt:
hmmm tak to jest jak "chop sie nie zna" na Machu / aż głupio bo to przecież podstawy - podstaw. Chodzi mi o to, że odczytuję współrzędne "Machine Coord's" a chiałbym te, na któreych operuje G-Kod czyli te po zerowaniu maszyny (zero X Y Z) ....
tak, pobieranie wertości przez get dro .... ale nie mogę znaleźć kompletnego spisu DRO's.
tak, pobieranie wertości przez get dro .... ale nie mogę znaleźć kompletnego spisu DRO's.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Tutaj jest spis dro :
http://www.machsupport.com/MachCustomiz ... e=OEM_DROs
Współrzędne można odczytać z Dro o numerach od 800 - 805
Posuw w jednostkach na min to jest dro nr 813
Sprawdziłem robiąc makro "macropump" (tak jak opisałem) wcześniej :
a= GetOemDro (800)
b= GetOemDro (813)
message "X=" & a & " F=" & b
i po włączeniu macha wyświetlało mi aktualną pozycję współrzędnej X i posuw w oknie wiadomości, tylko trzeba mieć włączone współrzędne pracy ("materiału"), po przełączeniu na maszynowe wyświetlało wsp. masz.
http://www.machsupport.com/MachCustomiz ... e=OEM_DROs
Współrzędne można odczytać z Dro o numerach od 800 - 805
Posuw w jednostkach na min to jest dro nr 813
Sprawdziłem robiąc makro "macropump" (tak jak opisałem) wcześniej :
a= GetOemDro (800)
b= GetOemDro (813)
message "X=" & a & " F=" & b
i po włączeniu macha wyświetlało mi aktualną pozycję współrzędnej X i posuw w oknie wiadomości, tylko trzeba mieć włączone współrzędne pracy ("materiału"), po przełączeniu na maszynowe wyświetlało wsp. masz.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
prokopcio
Aktualne położenie materiału to koordynaty programowe np jeśli pozycja w osi z wynosi 8 to materiał jest 8 mm od narzędzia , tak to traktuj
da się pobrać prędkość każdej z osi osobno niema problemu
zdaje mi eis że wiem co kombinujesz , czy chodzi ci o zwalnianie thc gdy zjedzie poniżej danej wartości ????
Aktualne położenie materiału to koordynaty programowe np jeśli pozycja w osi z wynosi 8 to materiał jest 8 mm od narzędzia , tak to traktuj
da się pobrać prędkość każdej z osi osobno niema problemu
zdaje mi eis że wiem co kombinujesz , czy chodzi ci o zwalnianie thc gdy zjedzie poniżej danej wartości ????
Mach3 + CSMIO =

-
- Kontakt:
między innymi też. 98% moich klientów używa macha więc wypada mi się go nauczyć.dziabi3 pisze:czy chodzi ci o zwalnianie thc gdy zjedzie poniżej danej wartośc
jeśli pobieram pozycję Z funkcją GetABSPosition(2) to dostaję ABS jak nazwa funkcji wskazuje, podobnie jak napisał tiitus:dziabi3 pisze:Aktualne położenie materiału to koordynaty programowe np jeśli pozycja w osi z wynosi 8 to materiał jest 8 mm od narzędzia , tak to traktuj
więc szukam jakiegoś bezpośredniego sposobu na odczyt współrzędnych materiałowych....tiitus pisze:tylko trzeba mieć włączone współrzędne pracy ("materiału"), po przełączeniu na maszynowe wyświetlało wsp. masz.