AC, dostepne od reki w Polscetriera pisze:Przypuszczam, że DC?
Jeśli AC to cena rzeczywiście świetna.
sterownik mikrokrokowy silnika z dokładnym podziałem kąta.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Pozwolicie że we własnym temacie wypowiem sie w tej kwesti ?Dudi1203 pisze:triera napisał/a:
Przypuszczam, że DC?
Jeśli AC to cena rzeczywiście świetna.
AC, dostepne od reki w Polsce
Chyba bym zwariował jakbym kupił jakiś napęd 400 wat za 1500zł . To dobre dla ludzi którzy nie znają sie !

Biore UHu plus jakieś taniutkie serwo i po problemie , prawda koledzy ?

[ Dodano: 2013-03-21, 23:52 ]
PS przepraszam ale nie tędy droga , gdybym miał w ten sposób budować urządzenie to musiałbym potem czekać z 5 lat na to żeby sie zwróciło w pracy , ma sie zwrócić w kosztach w 2 miesiące !!!!.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Ja się spytam, skąd kolega bierze "taniutkie serwo"? Bo mnie się udało kupić coś używanego po 60zł/szt i są to silniki 50W mocy ciągłej, enkoder kwadraturowy 200ppr (HEDS9700).
Silniki to Yamamoto Electric YA-71. Mogę z nich wyciągnąć ze 150W mocy mechanicznej pod obciążeniem, ale długo tak nie pociągną, bo się grzeją.
Silniki to Yamamoto Electric YA-71. Mogę z nich wyciągnąć ze 150W mocy mechanicznej pod obciążeniem, ale długo tak nie pociągną, bo się grzeją.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Lepiej - kup nieobudowaną przekładnię falową na eBay-u ( skoro masz maszyny to zrobisz resztę). Sprowadzałem koledze już kilka sztuk ,zawsze był zadowolony.kwarc pisze:t
Zdaje sobie sprawe że sprawdzonym i pewnym rozwiązaniem jest dobrej jakości przekładnia ślimakowa
To tylko przykład - jak poszeprasz t oznajdziesz tańsze i z rozsądną przesyłką.
http://www.ebay.com/itm/Harmonic-Drive- ... 1c1c2019ae
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
W sumie to nie biore bo ja nie jestem żadnym producentem maszyn itp. To że robie teraz urządzenie cnc to swego rodzaju przypadek .ursus_arctos pisze:Ja się spytam, skąd kolega bierze "taniutkie serwo"?
Pisze tylko o możliwościach .Jaki problem znależć odpowiedni silnik DC ? Ostatnio kupiłem 150Watowe japońskie silniki DC 24V 3 sztuki po 20zł za sztuke . Zresztą jeden z nich zastosowałem w wspomnianej w temacie "maszynce" . Niema stałych miejsc zaopatrzenia w takie podzespoły bo normalnie to kosztuje przynajmniej po kilkaset złotych za sztuke , trzeba szukać okazji . Poza tym niech kolega zwróci uwage iż napisałem jasno że nie zależy
mi na prędkościach obrotowych , najważniejsza jest płynność obrotu oraz pozycjonowanie . Po prostu to taka specyfika typu obróbki . PS , jakiś czas temu kupiłem profesjonalną obrotnice do frezarki , kompletną i w doskonałym stanie , wytrzymałą z silnikiem około 1kW za 5 tys zł .Jak to sie ma do oficjalnych cen ? trzeba szukać.
.........
[ Dodano: 2013-03-25, 19:09 ]
Pierwszy wykonany detal na "maszynce" .
https://www.cnc.info.pl/album_pic.htm?pic_id=5929
W tym przypadku tylko toczenie .Ale nieżle i z cnc .

PS nie wspominałem co to za maszynke buduje .Jest to rodzaj tokarko / frezarki cnc.