Czy to jest dobry pomysł ?

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
sq9gin
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3

Czy to jest dobry pomysł ?

Post napisał: sq9gin » 09 mar 2005, 11:20

Co koledzy myślą o takim rozwiązaniu ?

http://www.preiswert-cnc-modellbau-fraesmaschinen.de/
Załączniki
CNC_Frasmaschine_Frase_Portalfrasmaschine_Frase_unten_offen.jpg
CNC_Frasmaschine_Frase_Portalfrasmaschine_Frase_unten_offen.jpg (123.12 KiB) Przejrzano 620 razy
CNC_Frasmaschine_Frase_Portalfrasmaschine_Maschine.jpg
CNC_Frasmaschine_Frase_Portalfrasmaschine_Maschine.jpg (95.25 KiB) Przejrzano 664 razy
CNC_Frasmaschine_HIGH_Z_S1000x600_mm_Verfahrweg_Frase_5.jpg
CNC_Frasmaschine_HIGH_Z_S1000x600_mm_Verfahrweg_Frase_5.jpg (69 KiB) Przejrzano 683 razy

anoda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: anoda » 09 mar 2005, 14:42

Prowadnice prętowe na długiej osi nie zapewniają wysokiej sztywności. Dolne belki aluminiowe usztywniają całość lecz nie maja wpływu na odkształłcenia układu wzdłuż osi Z.
Nie wiem czy wózki nie były by lepsze lub zastosowanie łożysk wzdłużnych o niepełnym obwodzie im przykręcenie prowadnic do kształtownika. Ponadto śruby napędowe nie mahją osłon i zabezpieczeń przed wkręceniem odziezy obsługi. Rozumiem że synchronizacja śub została wykonana na drodze elktronicznej. W obecnym wykonaniu ten fragment budzi moje wątpliwości.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: adam Fx » 09 mar 2005, 15:18

hhhhmmm no właśnie sztywność ...to może być problem tej maszyny do grawerowania jest ok ale pożadne frezowanie .. no niejestem pewien (osobiście nie lubie prowadnic na wałkach -- i ich nie stosyje obawiając się luzów i małej sztywności)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

Autor tematu
sq9gin

A może tak !

Post napisał: sq9gin » 09 mar 2005, 16:28

Witam,
Nie chodzi mi o 100% frezarkę do stali, wiem że prowadnice liniowe na wózkach są bardzo dobrym rozwiązaniem ale za drogie. Więc pozostaje przy wałkach. A może coś takiego ?
Załączniki
s.jpg
s.jpg (39.13 KiB) Przejrzano 688 razy

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 09 mar 2005, 22:25

ja powiem tak ... nie robiłem czegoś takiego ale szukając materiałów widziałem ze jest to często stosowane rozwiązanie ... no to chyba znaczy że dobre :)
a ja nawet niemam prowadnic na wuzkach w sumie mam tylko jedną prowadnice która dział jak chce (oś X) na łożyskach tocznych .... a dwie pozostałe chcę niedługo usztywniać (bo to zwykłe testowe prowadnice od szuflad)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

rchobby
Kontakt:

Re: A może tak !

Post napisał: rchobby » 10 mar 2005, 07:20

sq9gin pisze:... Więc pozostaje przy wałkach. A może coś takiego ?
Jak można odpowiedzieć kiedy nie wiadomo co chcesz robić. Te rozwiązanie było wzorem do mojej pierwszej maszyny, z płyty wiórowej i sklejki. Mogłem frezować wszelkie odmiany drewnopochodne, oczywiście plastiki, płytki pcb, aluminium czy mosiądz lub miedź. Do frezowania tego typu materiałów (miękkich) można budowac tego typu frezarkę i będzie zachowywać się poprawnie. Stosowanie w miarę dobrych materiałów - wałki, łożyska, pozwoli zbudować dobrze działąjącą maszynę. Moim zdaniem nie mając doświadczenia nie warto przy pierwszej maszynie zbytnio iść w koszty. Na forum jest sporo podpowiedzi jak można zrobic tanio, jakie stosowac materiały, jakie mogą być zamienniki.

Awatar użytkownika

Autor tematu
sq9gin

Re: A może tak !

Post napisał: sq9gin » 10 mar 2005, 12:23

rchobby pisze:
sq9gin pisze:... Więc pozostaje przy wałkach. A może coś takiego ?
Jak można odpowiedzieć kiedy nie wiadomo co chcesz robić. Te rozwiązanie było wzorem do mojej pierwszej maszyny, z płyty wiórowej i sklejki. Mogłem frezować wszelkie odmiany drewnopochodne, oczywiście plastiki, płytki pcb, aluminium czy mosiądz lub miedź. Do frezowania tego typu materiałów (miękkich) można budowac tego typu frezarkę i będzie zachowywać się poprawnie. Stosowanie w miarę dobrych materiałów - wałki, łożyska, pozwoli zbudować dobrze działąjącą maszynę. Moim zdaniem nie mając doświadczenia nie warto przy pierwszej maszynie zbytnio iść w koszty. Na forum jest sporo podpowiedzi jak można zrobic tanio, jakie stosowac materiały, jakie mogą być zamienniki.
Ja sam jeszcze nie wiem jak ta maszyna ma wyglądać, obszar roboczy ma być w granicach X=720 Y=450 Z=130, nie wiem czy lepsze rozwiązanie jest z bramą ruchomą czy stalą, takie jest wstępne założenie. Maszyna będzie wykorzystania do grawerowania i frezowania (drzewo, tworzywa sztuczne, PCB, aluminium) i w tej chwili dla mnie najważniejsza sprawa koszty nie mogą przekroczyć 1000 Euro.

rchobby
Kontakt:

Post napisał: rchobby » 10 mar 2005, 13:01

sq9gin pisze: ... drzewo, tworzywa sztuczne, PCB, aluminium ...
Ogólnie materiały miękkie czyli ten projekt pasuje tym bardziej że są dostępne do niego plany. Osobiście jestem zwolennikiem stałego stołu i ruchomej bramy - można mocować materiał wymiarowo (długość, szerokość) wiekszy od obrabianego oraz w ruchu jest stała masa brama+wrzeciono+silnik. O ile dobrze pamiętam porównanie różnych rozwiązań konstrukcyjnych (za/przeciw) jest na www.majosoft.com, znalazłem engraving.majosoft.com/html/body_choice.html

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”