Piaskowanie matalu

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
Aris120
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Piaskowanie matalu

Post napisał: Aris120 » 12 wrz 2012, 19:59

Witam, mam okazje kupić pistolet w lidlu do piaskowania http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-15B ... _29750.htm gdyż zawsze marzyłem mieć takei cacko a przydało by mi się . Możecie powiedzieć gdzie i jaki piasek kupić, ile go zejdzie np do wypiaskowania ramy rowerowej i czy wgl warto brać ten pistolet, a najważniejsze jak się piaskuje bo nigdy tego nie robiłem. wszystkich którzy mi pomogą z góry dziękuje.

Aris

Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 12 wrz 2012, 20:50

też sie jutro wybieram do Lidla może wyhacze jakieś pnełmokokowe narzędzia ;) jedno jest pewne będzie potrzebował sporo powietrza ten piaskowy pistolet jeśli ktoś chce klucz udarowy to raczej polecam YATO zszywacz całkiem fajnie się prezentuje i ta szlifierka wielofunkcyjna http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl ... _29760.htm myślałem też nad młotkiem udarowym
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 13 wrz 2012, 10:14

Ja już się połaszczyłem na ten pistolet do piaskowania.
Do końca tygodnia jest zniżka na wszystkie produkty w Lidlu 10%. Netto więc ten pistolet kosztował lepszą flaszkę (31zł) ;)

Zastanawiam się jeszcze nad samym kompresorem.
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-734 ... _29763.htm
Po odliczeniu 10% cena brutto wynosi ok 340zł.

Są na allegro tańsze kompresory ale to chińczyki bez 3 letniej gwarancji no i w razie czego problem z transportem itp. Parkside'y w razie feleru po prostu przywiozę do sklepu, który mam bliżej niż pocztę...

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 13 wrz 2012, 11:01

Zienek pisze:Są na allegro tańsze kompresory ale to chińczyki
A ten myślisz, że skąd?
Mam tę samą konstrukcję (oczywiście nazwa inna) od paru lat, i mogę powiedzieć, że jest dość solidnie zrobiona (przynajmiej moja, jak dzisiejsze- nie wiem), dotąd nie było żadnych problemów.
Do znamionowego ciśnienia 8atm dobija nawet dość szybko, jednak do zasilania "normalnych" narzędzi dość "powietrzożernych" typu diax i tym podobne, jest za mało wydajna, bo podana wydajność (wyjściowa!) jest trochę pobożnym życzeniem.
Powinna być przynajmiej o ~100-200l/min wieksza, gdyż teoretyczne(!) zużycie powietrza popularnych narzędzi zaczyna się od ok100l/min do nawet 400l/min.
Ale konstrukcja sama w sobie - jak napisałem powyżej.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 13 wrz 2012, 12:57

RomanJ4 pisze:
Zienek pisze:Są na allegro tańsze kompresory ale to chińczyki
A ten myślisz, że skąd?
Mam tę samą konstrukcję (oczywiście nazwa inna) od paru lat, i mogę powiedzieć, że jest dość solidnie zrobiona (przynajmiej moja, jak dzisiejsze- nie wiem), dotąd nie było żadnych problemów.
No niby tak, ale solidniej wykonane, bo na niemcy, a nie rynek "światowy". Mam wkrętarkę Parkside'a i jakość wykonania szacuję na tę wyższą półkę. Z tych marketowych marek to mało kto daje 3 lata gwarancji. Samo to już jest dla mnie jakąś rekomendacją.

Dzięks za Twoją ocenę. Przemyślę jeszcze ten zakup.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Piaskowanie matalu

Post napisał: tuxcnc » 13 wrz 2012, 16:16

Aris120 pisze:Możecie powiedzieć gdzie i jaki piasek kupić, ile go zejdzie np do wypiaskowania ramy rowerowej i czy wgl warto brać ten pistolet, a najważniejsze jak się piaskuje bo nigdy tego nie robiłem.
Piasek z najbliższej budowy, trzeba przesiać przez sitko.
Pistolet jest w sumie OK, ale potrzebuje porządnego kompresora, tanie za powiedzmy 300 zł dają właściwe ciśnienie przez kilkanaście sekund, potem trzeba robić przerwę, ale w domu albo do drobiazgów wystarczy.
Piasek nie jest jednorazowy, po przesianiu można go użyć ponownie.
Co do samego piaskowania, to okulary, rękawice i koszula z długim rękawem, po kilku minutach resztę będziesz wiedział.

.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 13 wrz 2012, 17:31

Maskę do ochrony twarzy możesz zrobić z butelki poliwęglanowej. Do prób to wystarczy.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Karol_K

Post napisał: Karol_K » 26 lut 2013, 10:18

Chciałbym przestrzec - jeśli ktos jest z mazowieckiego przezd piaskowaniem w firmie Www.piaskowanie.dl.pl, zniszczyli mi auto, maja burdel w firmi i niewykwalifikowanych pracowników, nie poklecam, auto nadaje się na złom!
Slusarz mechanik

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”