Witam ponownie.
Postanowiłem zasymulować poszczególne projekty i przy okazji się podszkolić w NX'sie.
Wyszło że mój "nowatorski" projekt z równoległymi profilami jest rzeczywiście wiotki.
Również potwierdziły się słowa, że najlepsza rama to taka w kształcie ramki obrazu.
Wytypowałem dwa modele choć najpewniej uda mi się zdobyć profile 80x80 więc będzie to V1. Największe odszktałcenia pojawiają się oczywiście na pionowej części ramy osie X i Z. Nie wiem jak je zminimalizować. najlepsze rezultaty daje zwiększenie grubości scianki ale tutaj jestem ograniczony.
Chciałem spytać jeszcze jaką siłe przyłożyć na ramę tak aby zasymulować odkształcenie przy obrabianiu aluminium kressem albo chińczykiem małym frezem i małymi wartościami obróbki. Chodzi mi tylko o rząd wielkości nic dokładnego czy to może być 100N , 1000N, czy 10 000N.
Oraz jaki powinien być minimalny prześwit między stołem a końcem osi Z tak by w przyszłości można było zamontować czujnik wysokości.
Czy w praktyce będzie przeszkadzać jesli mocowania wrzeciona dam trochę wyżej tak, że wystawać po za obrys będzie sam frez.
Chciałbym zmniejszyć w ten sposób wysokość ramy.
Dodatkowo chciałbym ponowić pytanie o chińskie śruby. Są niby w klasie C7 a niektórzy piszą o luzie poosiowym na poziomie paru dych. Czy może być to kwestia niedociągnięcia "robaczka" trzymającego kulki czy może szeroki wachlarz jakości tych produktów?
-
Załączniki
-
- HP_v2.pdf
- (98.87 KiB) Pobrany 324 razy
-
- HP_v1.pdf
- (97.47 KiB) Pobrany 305 razy