Panowie proszę o opinie co wybrać do stołu obrotowego.
Obecnie posiadam stół na pasku 1:3 jednak podczas pracy stołu w niektórych momentach pojawia się trzęsienie nim i obróbka jest złej jakości.
Na co to zmienić stół podziałowy czy za pomocą przekładni planetarnej?
Prędkość muszę posiadać 9m/min (nie wiem jak się to przelicza w stopniach...)
Stół obrotowy w CNC
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
A może by tak napisać co chcesz obrabiać?grzess pisze:Na co to zmienić stół podziałowy czy za pomocą przekładni planetarnej?
Bo jeśli wate cukrową to możesz nawet zrobić na samej osi krokowca

Tego się nie przelicza na stopnie....grzess pisze:Prędkość muszę posiadać 9m/min (nie wiem jak się to przelicza w stopniach...)
Inna prędkość będzie przy obrotach x na promieniu 10mm a inna na promieniu 1000mm..
Przede wszystkim sprecyzuj zastosowanie

-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
No tak nawaliłem...
Obrabiane przedmioty to:
- MDF
- tworzywa sztuczne
- tekstolit
- bardzo rzadko aluminium
Zazwyczaj waga nie powinna przekroczyć 100 kg
Odnośnie obrotów zdaję sobie sprawę, że im większy promień tym mniejsze będą obroty. Jednak teraz w Mach-u mam ustawione obroty 9000 i przyspieszenie 600 po zmianie z przeniesieniem napędu chciałbym aby te obroty pozostały. Chyba wszystko
Obrabiane przedmioty to:
- MDF
- tworzywa sztuczne
- tekstolit
- bardzo rzadko aluminium
Zazwyczaj waga nie powinna przekroczyć 100 kg
Odnośnie obrotów zdaję sobie sprawę, że im większy promień tym mniejsze będą obroty. Jednak teraz w Mach-u mam ustawione obroty 9000 i przyspieszenie 600 po zmianie z przeniesieniem napędu chciałbym aby te obroty pozostały. Chyba wszystko

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
https://www.cnc.info.pl/topics17/s-prec ... t44145.htm
wiem ze obroty troche mniejsze ale za to 100kg to pikus wiec i jakosc obrobki sie o wiele poprawi, a cena jak za darmo
wiem ze obroty troche mniejsze ale za to 100kg to pikus wiec i jakosc obrobki sie o wiele poprawi, a cena jak za darmo

Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!