Jak zaokrąglić kąty w Corel x6?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Jak zaokrąglić kąty w Corel x6?
jak w najprostszy sposób zaokrąglić kąty na tym rysunku:
https://picasaweb.google.com/1023400179 ... 6867559442
https://picasaweb.google.com/1023400179 ... 6867559442
Ostatnio zmieniony 18 lut 2013, 09:00 przez Bikerxx, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Witam, wybiera się z menu ,,Okno'' - ,,okna dokowane'' - ,,Wyokrąglenie/wyżłobienie/ ścięcie''
i po zaznaczeniu węzłów które mają być zaokrąglone jednakowym promieniem wpisuje się
wartość promienia w oknie i klika na OK. Rysunek musi być krzywą w rozumieniu Corela, tzn. ciągłą linią
składającą się z prostych i zakrzywionych odcików. jeśli sąsiedni węzeł do tego zaokrąglanego
jest za blisko to program będzie protestował że ma za mało miejsca, wtedy można ten węzeł
trochę przesunąć. Tyle można poradzić nie widząc rysunku.
Pozdrawiam, AndrzejJS
i po zaznaczeniu węzłów które mają być zaokrąglone jednakowym promieniem wpisuje się
wartość promienia w oknie i klika na OK. Rysunek musi być krzywą w rozumieniu Corela, tzn. ciągłą linią
składającą się z prostych i zakrzywionych odcików. jeśli sąsiedni węzeł do tego zaokrąglanego
jest za blisko to program będzie protestował że ma za mało miejsca, wtedy można ten węzeł
trochę przesunąć. Tyle można poradzić nie widząc rysunku.
Pozdrawiam, AndrzejJS
-
Zakładam że człowiek który pyta o tak zwykłe rzeczy nie zna najprostszych
poleceń występujących w programach tego typu, ponadto używa przypuszczalnie
polskiej wersji Corela i w niej to słowo w tej formie nie występuje.
Kiedyś krązył dowcip o komunikatach wyświetlanych przez system Windows
kiedy ten się zawieszał. Mówiono że są bardzo na temat ale absolutnie w niczym
użytkownikowi nie pomagają.
Pozdrawiam serdecznie, AndrzejJS.
poleceń występujących w programach tego typu, ponadto używa przypuszczalnie
polskiej wersji Corela i w niej to słowo w tej formie nie występuje.
Kiedyś krązył dowcip o komunikatach wyświetlanych przez system Windows
kiedy ten się zawieszał. Mówiono że są bardzo na temat ale absolutnie w niczym
użytkownikowi nie pomagają.
Pozdrawiam serdecznie, AndrzejJS.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
@AndrzejJS
Jak myślisz, dlaczego ten ktoś nie wie, ze w Corelu takie coś istnieje ?
Pytam, bo chyba wiem dlaczego.
Otóż to narzędzie (jak sam piszesz) twórcy Corela umieścili w tak "intuicyjnym i oczywistym" miejscu jak okna dokowane.
Przyznam, że różne już idiotyzmy widziałem w przeróżnych programach, ale ten zdaje się dzierżyć palmę pierwszeństwa.
Ja oczywiście wiem, że użytkownik może sobie spersonalizować interfejs Corela według własnego widzimisię i przypiąć to nieszczęsne Wyokrąglenie/wyżłobienie/ ścięcie do paska narzędzi, ale najpierw trzeba wiedzieć, że ono w ogóle istnieje, a gdzie znakomita większość userów Corela szukałaby takiego narzędzia ?
Moim zdaniem w edycji wektorów, a tu, Corel uznał z oczywiste umieścić to w jakimś oknie dokowanym.
No normalne jaja
)
No a jeśli o dowcipach mowa, to w owych zamierzchłych czasach krążył również inny dowcip i poniekąd to była prawda.
Otóż w czasach DOS-a, gdy klawiatura nie była podłączona do kompa, to podczas startu komputera pojawiał się komunikat:
keyboard error or keyboard not present, press. F1 to continue.
Jak myślisz, dlaczego ten ktoś nie wie, ze w Corelu takie coś istnieje ?
Pytam, bo chyba wiem dlaczego.
Otóż to narzędzie (jak sam piszesz) twórcy Corela umieścili w tak "intuicyjnym i oczywistym" miejscu jak okna dokowane.
Przyznam, że różne już idiotyzmy widziałem w przeróżnych programach, ale ten zdaje się dzierżyć palmę pierwszeństwa.
Ja oczywiście wiem, że użytkownik może sobie spersonalizować interfejs Corela według własnego widzimisię i przypiąć to nieszczęsne Wyokrąglenie/wyżłobienie/ ścięcie do paska narzędzi, ale najpierw trzeba wiedzieć, że ono w ogóle istnieje, a gdzie znakomita większość userów Corela szukałaby takiego narzędzia ?
Moim zdaniem w edycji wektorów, a tu, Corel uznał z oczywiste umieścić to w jakimś oknie dokowanym.
No normalne jaja

No a jeśli o dowcipach mowa, to w owych zamierzchłych czasach krążył również inny dowcip i poniekąd to była prawda.
Otóż w czasach DOS-a, gdy klawiatura nie była podłączona do kompa, to podczas startu komputera pojawiał się komunikat:
keyboard error or keyboard not present, press. F1 to continue.
-
Tak jest niestety z Corelem. Z jednej strony jest wspaniale wygodny, bardzo dokładny
i prosty w obsłudze a z drugiej - potwornie nielogiczny. Długo nie potrafiłem zapisać
konfiguracji tych dokowanych okien po ich wyciągnięciu i uporządkowaniu na drugim
monitorze aż w końcu znalazłem to też w nieoczekiwanym miejscu. W ostatniej wersji
po zainstalowaniu SP 1 nareszcie okno ,,Wyrównanie i rozkład'' bardzo przydatne, nie
ginie po każdym wyłączeniem programu.
Ma on jednak swoje zalety. Ostatnio przydaje mi się możliwość zainstalowania programu
w kilku językach jednocześnie. Podczas startu trzeba tylko wybrać język w którym chce się
właśnie pracować. Nie wiem czy któryś z tzw. poważnych programów ma taką możliwość.
Pozdrawiam, AndrzejJS
i prosty w obsłudze a z drugiej - potwornie nielogiczny. Długo nie potrafiłem zapisać
konfiguracji tych dokowanych okien po ich wyciągnięciu i uporządkowaniu na drugim
monitorze aż w końcu znalazłem to też w nieoczekiwanym miejscu. W ostatniej wersji
po zainstalowaniu SP 1 nareszcie okno ,,Wyrównanie i rozkład'' bardzo przydatne, nie
ginie po każdym wyłączeniem programu.
Ma on jednak swoje zalety. Ostatnio przydaje mi się możliwość zainstalowania programu
w kilku językach jednocześnie. Podczas startu trzeba tylko wybrać język w którym chce się
właśnie pracować. Nie wiem czy któryś z tzw. poważnych programów ma taką możliwość.
Pozdrawiam, AndrzejJS