tuxcnc pisze:zdzicho pisze:Pieniądze,w sensie banknotów i monet nie są własnością ich posiadacza,lecz własnością Państwa.
Skąd to wziąłeś ?Przyśniło Ci się ?
Podaj akt prawny który tak stanowi.

Już podałem akty prawne:
art. 288 § 1 kk,
kto
cudzą rzecz niszczy, uszkadza lub czyni niezdatną do użytku, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
art 115 KK
§ 9.
Rzeczą ruchomą lub przedmiotem jest także polski albo obcy pieniądz lub inny środek płatniczy oraz dokument uprawniający do otrzymania sumy pieniężnej albo zawierający obowiązek wypłaty kapitału, odsetek, udziału w zyskach albo stwierdzenie uczestnictwa w spółce.
KK Art. 310. § 1.
Kto podrabia albo przerabia polski albo obcy pieniądz, inny środek płatniczy albo dokument uprawniający do otrzymania sumy pieniężnej albo zawierający obowiązek wypłaty kapitału, odsetek, udziału w zyskach albo stwierdzenie uczestnictwa w spółce lub z pieniędzy, innego środka płatniczego albo z takiego dokumentu usuwa oznakę umorzenia, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 5 albo karze 25 lat pozbawienia wolności.
Skoro niszczenie jest niekaralne( wg ciebie) to może i amatorska emisja pieniądza(monet) jest niekaralna...czyli dozwolona?
Jak mogę bezkarnie niszczyć CUDZĄ WŁASNOŚĆ(zastrzeżoną), to emitować też ją mogę bezkarnie..a co, a jak
@
tuxcnc, porażająca jest twoja "logika" prawna i twoja "wykładnia" prawa...typowy werbalizm
@
zdzicho ma w
100%rację!