Dziękuję za cenne uwagi. Przedstawiam wersję po małym liftingu uwzględniającym sugestie odnośnie: pudła rezonansowego - użebrowałem, małego pola roboczego, osi Z, "podcięcia bramy".
Ekonomiczniej jest wykonać wyżarzak X/Z i Z-ke z ruchomymi wałkami.
@sajgon - Co to jest ten wyżarzak? Z-ka miałaby 250mm, więc mógłbym przeciąć 500mm wałek z podporą na pół. Może byłaby oszczędność, ale już wolałbym zrobić wszystkie osie w jednej podobnej, mam nadzieję prostej technologii.
zamieszczę rysunek poglądowy i zdjęcie, jak to u mnie wygląda
@ursus_arctos - Dajesz radę przy drewnianej konstrukcji coś w aluminium podziorgać?
Projektowana przez kolegę konstrukcja jest ciekawa ale na pierwszą maszynkę może być dość trudna do dokładnego wykonania
@Zbych07 - Nie mam właśnie wyczucia co może być trudne a co nie. Te konstrukcje z profili aluminiowych też najłatwiejsze się nie wydają.
Nie myślałem jeszcze o układzie kasowania luzów na śrubach. Może na moje potrzeby (jakieś tam PCB, pudełka, trochę AL, drewna, amatorsko) nie byłoby to konieczne.
Zastanawiam się, czy przy "moim" projekcie wózek jeżdżący po osi Z (pozostałe również) będzie miał tę piękną własność, że wystarczy przykręcić dwa wałki z podporą (fi 20cm) oraz bloki łożyskujące EK10, EF10 do "podstawy", zaś 4 łożyska SME20OP oraz obudowę OB25OP (z nakrętką brązową) do "wózka" i czy wtedy cudem śruba trapezowa (fi 18) będzie idealnie osiowo pasować zarówno do bloków łożyskujących, jak i obudowy OB25OP. Czy w ogóle obudowa OB25OP się zmieści pod wózkiem (najwyżej bym ją podszlifował). A może potrzebne będą jakieś podkładki między wózek a łożyska SME20OP? Świat byłby piękny.
Dziękuję Panowie za krytykę i czekam na więcej