Na początku od razu zaznacze że jestem żółtodziobem, któremu zaświtał pomysł w głowie ale potrzeuje konkretnej pomocy od fachowców.
Najpierw może przedstawię bardzo prowizoryczny schemat mechanizmu którego się problem tyczy:

Mamy dwa silniki z których jeden napędza wał a drugi napędza śrube dzięki której przesuwa się wózek (od prawej do lewej i z powrotem). Kierunek obrotu wału zaznaczyłem czerwoną strzałką.
Problem polega na tym aby dobrać sterowanie dzięki któremu będzie możliwe ustawienie obrotów jednego silnika względem drugiego, czyli np. na jeden obrót wału przypadało 5 obrotów śruby napędzającej wózek.
Mechanizm mam zamiar zbudować w postaci miniaturowej (modelu). Chodzi o to aby zaprezentować rozwiązanie napędu tego mechanizmu dzięki CNC a nie jak dotychczas było rozwiązanie mechaniczne (przekładnia zębata).
Proszę o polecenie jakiegoś prostego, i taniego sterownika który spełnił by te warunki (mile widziany jakiś zestaw plug&play).
Podkreślam-głównie chodzi o przedstawienie na jakiej zasadzie polega sterowanie CNC między dwiema osiami.
Z góry dziękuje za pomoc!!:)