Dylemat Sieg C4 czy Tytan 700

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Rendi80
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: Rendi80 » 04 lut 2013, 01:40

Również posiadam C4 do obejrzenia i potoczenia w Mińsku, na stronie raco.pl jest do mnie kontakt.
Przed zakupem również zastanawiałem się nad Maktekiem, wtedy dodawali do swoich tokarek hak i okular co się przydaje przy toczeniu długich i cienkich elementów (warto tą opcje przemyśleć). Wybrałem C4 ponieważ sprzedawca zachwalał silnik w tej tokarce i miałem bliżej :).
Wadą i zaletą do przemyślenia w C4 jest dotykowy panel i spora ilość elektroniki (regulacja obrotów) u mnie działa i pomaga.

Tagi:

margle
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2

Post napisał: margle » 04 lut 2013, 20:47

A tak z ciekawości co powiedział sprzedawca co cię przekonało do c4?, chyba nie powiedział że ma falowanik, bo to silnik pradu stałego więc jest to regulator .
ja odkąd mam skrzynię w tokarce i gwintuje na wolnych obrotach gwintwnikiem, nie zamienił bym na regulator w tej wersji.

philips221
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: philips221 » 05 lut 2013, 00:02

Ja na Twoim miejscu kupiłbym tech miga,i od razu kupił silnik 1Kw/220v za 300 zł a ten od razu sprzedał na alledrogo za 150zł,a za resztę czyli jakieś ~2400zł kupił imak szybkozmienny i parę noży ,kieł,podtrzymkę,lub piłę taśmową... lepsze to niż przepłacać...

aviator
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5

Post napisał: aviator » 05 lut 2013, 00:16

philips221 pisze:Ja na Twoim miejscu kupiłbym tech miga,i od razu kupił silnik 1Kw/220v za 300 zł a ten od razu sprzedał na alledrogo za 150zł,a za resztę czyli jakieś ~2400zł kupił imak szybkozmienny i parę noży ,kieł,podtrzymkę,lub piłę taśmową... lepsze to niż przepłacać...
Tak koledze zasugerowałem na początku, sam bym poszedł tą drogą. U mnie dodatki przekroczyły wartość nowej LD ... a końca nie widać ;)
Zastanawiam się, jakie argumenty "za" kierują kolegę aquater w stronę C4, C6. Ostatnie słowo naturalnie należy do Kupującego, życzę udanej sztuki.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 05 lut 2013, 00:22

Ja odkąd mam falownik 1,5 kW też gwintuję na małych obrotach i wcale nie tęsknię do skrzyni :) A jak zmienię silnik 1,1 kW 900 obrotów spięty na sztywno w gwiazdę na 2,2 kW 2800 obrotów spięty w trójkąt, to dopiero będę w pełni happy.

Autor tematu
aquater
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7

re

Post napisał: aquater » 05 lut 2013, 02:17

Co do C4 to zachwalanie na zagranicznych forach oraz posuw automatyczny poprzeczny wraz z regulacją obrotów....
Znalazłem taką maszynkę również u siebie w mieście....Nawet pojechałem pomacać...
Są to ostatnie sztuki gdyż chińczycy niesamowicie podnieśli cenę produktu i wychodzi 2x tyle co w chwili obecnej (dlatego nikt nie sprowadza np wiertarko-frezarek)

Prócz tego bernado oraz maktek.
Bernardo wychodzi 7500-8000 za prawie identyczną maszynę
http://www.hafen.pl/produkty/tokarka-profi-v-,53,2,1203

JET BD-8 wychodzi również podobnie czyli jakieś 8,5 tys.
http://www.megamaszyny.com.pl/tokarka-d ... -1013.aspx

Maktek TYTAN 700- niecałe 5000zł

tytan 700 oraz nutoll w stosunku do c4 ma jedynie dłuższe łoże i i większy uchwyt.
Prześwit wrzeciona na plus bo 26mm

Cały czas się zastanawiam nad wyborem.
Z jednej strony jestem za C4 ale z drugiej dylemat nad jakimś LD 550 bądź nutollem którego już się pewnie nie dostanie....

W sumie wymiana silnika plus falownik już zrobi fajną zabawkę z chińczyka....
Koledzy duży problem z wymianą w tech migu silnika na większy? Co tu najlepiej zamontować? Ile KW i jakie obroty?

W chwili obecnej LD550 kosztuje plus minus 3000 zł.... do tego jakiś falownik i silnik ->kolejne 1000zł....

Wychodzi ok 4000 .

Dokładam parę setek i mam C4 z fabrycznie z mocniejszym silnikiem i innymi dodatkami których nie będę miał w uboższym nutolu.....

aviator
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Re: re

Post napisał: aviator » 05 lut 2013, 08:21

aquater pisze:tytan 700 oraz nutoll w stosunku do c4 ma jedynie dłuższe łoże i i większy uchwyt. Prześwit wrzeciona na plus bo 26mm
A różnica ceny?

Oryginalny silnik w LD-550 daje radę. Wymiana (nic trudnego) na 3F 0,55 - 0,75kW + falownik z pewnością podniesie komfort pracy. Docelowo taką konfigurację zmajstruję. Ostatnio zakupiłem nowe falowniki (leżaki, w oryginalnych opakowaniach i z dokumentacją - jak ze sklepu, oprócz gwarancji), płaciłem odpowiednio: Altivar 0,37kW 130 zł i Omron 1,1kW 260 zł. Używany silnik 3F rodzimej produkcji można kupić poniżej 100 zł + ewentualna inwestycja w nowe łożyska ;)

Nutolka pewnie nie dostaniesz bo Leroy zmienił dostawcę. Tak patrzę na te tokarki co podrzuciłeś liniki i wszystko fajnie, pięknie, tylko ta cena ... a może to tylko ja taka bidula ...

Rendi80
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: Rendi80 » 06 lut 2013, 01:54

margle pisze:A tak z ciekawości co powiedział sprzedawca co cię przekonało do c4?, chyba nie powiedział że ma falowanik, bo to silnik pradu stałego więc jest to regulator .
ja odkąd mam skrzynię w tokarce i gwintuje na wolnych obrotach gwintwnikiem, nie zamienił bym na regulator w tej wersji.
Mówił jedynie, że w C4 jest lepszy silnik (DC) niż w C6 i twierdził, że da się na niej toczyć nożami składakami (pewnie chodziło o to, że wejdą w imak). Osobiście toczę HSS bo widie ciężko wyostrzyć , co do gwintowania to muszę sprawdzić. Gwintujesz czy narzynasz?

Kupno tokarki, ze słabym silnikiem i wymiana na falownik + silnik 3 fazowy na pewno ma sens, jeśli tylko mamy w pomieszczeniu trzy fazy, silnik się zmieści w miejsce starego i nie będzie po tym zabiegu wprowadzał tokarki w wibracje.

Co może się jeszcze komuś spodobać w C4? Za łożem posiada mocowanie do frezarki, co wraz z posuwem poprzecznym można wykorzystać do założenia jakiegoś wrzecionka i mamy mini frezarkę lub założyć z tyłu kopiał i można toczyć długie stożki i inne wygibasy.
Edit:
długie stożki da się w sumie przetoczyć przestawiając konika, ale tylko zewnętrzne.

aviator
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: aviator » 06 lut 2013, 02:50

Rendi80 pisze:
margle pisze:Kupno tokarki, ze słabym silnikiem i wymiana na falownik + silnik 3 fazowy na pewno ma sens, jeśli tylko mamy w pomieszczeniu trzy fazy, silnik się zmieści w miejsce starego i nie będzie po tym zabiegu wprowadzał tokarki w wibracje.
Wystarczy 1 faza - falownik przerobi to na 3 fazy - jeszcze tydzień temu nic o tych urządzeniach nie wiedziałem, teraz można powiedzieć że jestem praktykiem, hehe. Jeśli silnik wprowadza maszynę w wibracje to winny jest źle wyważony wał silnika - właśnie bawię się falownikiem, silnik stoi na biurku niczym nie przykręcony i nawet się nie przesunie o milimetr podczas pracy. Bywa że wibracje wprowadza przeniesienie napędu silnik-maszyna.

margle

Post napisał: margle » 06 lut 2013, 08:10

\
chodzi mi o gwintowanie wewnętrzne gwintownikiem maszynowym, podejrzewam że silnik w niej jest komutatorowy i na niskich obrotach moment będzie słaby.
Co zamierzasz na niej robić?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”