Frezarka 400x350x150 - takie tam amatorskie.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Marooned
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Marooned » 29 sty 2013, 11:39

Jestem ciekaw jak się sprawdzi zestaw ze śrubą od Chińczyka. Daj znać, bo mnie nastraszono luzami :)

Programista, zakurzony elektronik, młody pilot koptera i Bixlera, napalony na frezarkę CNC

Tagi:

Autor tematu
Saiti
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Saiti » 29 sty 2013, 11:50

Witam.
Na to liczę, że jednak nie będzie tak źle ;) Bo jeżeli luzy będą występować (chociaż śruba opisana jako bezluzowa) to nie będę widział pozytywnej różnicy między trapezówkami a kulowymi na korzyść kulowych. Niby cichsza praca, materiał się toczy po śrubie, w trapezówkach go ścina - sumarycznie przy twardym gwincie szlag go szybko nie trafi, więc jeśli ta kulowa się nie sprawdzi - resztę puszczę na trapezówkach. Długość wałków w osi X: 600 mm, długość w osi Y: 580 mm.

Czy wszyscy są pod wrażeniem konstrukcji czy dałem zbyt mało? :>

Chciałbym zwiększyć rozstaw wałków w osi X, ale chcę zespawać dwa profile o wys. 100 mm każdy, w sumie uzyskuję 200 mm wysokośći płaszczyzny, gdzie muszę jeszcze przyspawać płaskowniki, a następnie nawiercić otwory pod podpory wałków, może uda się ugrać jeszcze z 10 mm rozstawu, ale obawiam się o technologiczne rozwiązanei tej sprawy.

Jak myślicie, ile może kosztować wyspawanie czegoś takiego ze sobą? Mam w sumie dostęp do dobrych cen (wyspawanie ramy jakieś 250-300 zł) ale obawiam się w przygotowanie warsztatu takiej osoby do tego projektu. Mowa o spawaniu TIG :)

[ Dodano: 2013-01-29, 22:21 ]
Czy ja jestem brzydki? Albo za niski? za gruby? Podobno wysoki i szczupły! I babę nawet mam, co mnie chce, więc i może strasznie brzydki nie jestem ;) Ale Wy macie inny gust! Nikt nic nie napisze w moim temacie no! :P :D

A czekam i czekam na uwagi - brakuje mi Waszego wsparcia ;) Fakt faktem, że na dniach będą juz pocięte profile i będą płaskowniki wycinane na laserze. Trzeba będzie to pospawać. Zrobi to osoba, która ma złotą rękę i nie pozwala sobie na błędy - w dodatku nawet potrafi spawać TIG :D

Ale jednej rzeczy do tej układanki mi brakuje - rozwiązania zagadnień metrologicznych przy spawaniu - jak to sensownie poukładać? Czym na bieżąco mierzyć? Czy moglibyście podrzucić mi zdjęcia, gdzie będzie pokazane spawanie podobnych konstrukcji? Będę naprawdę wdzięczny - nie chciałbym nic spartolić :(

A może ktoś z Warszawy miałby trochę sprzętu pomiarowego, który byłby przydatny? Chętnie użyczyłbym na dzień-dwa za kaucją i ew. wynagrodzeniem oczywiście ;)

:arrow: :arrow: :arrow: Pomożecie? :?: :?: :?:

Awatar użytkownika

skrzat
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: skrzat » 30 sty 2013, 01:35

Saiti pisze:A może ktoś z Warszawy miałby trochę sprzętu pomiarowego, który byłby przydatny? Chętnie użyczyłbym na dzień-dwa za kaucją i ew. wynagrodzeniem oczywiście ;)
a swoja wspomniana juz kobiete tez wypozyczasz? :) kobiety i narzedzi pomiarowych sie nie pozycza! :) tak samo nie powinno sie kupowac uzywanych, ale w obu przypadkach roznie bywa.... :mrgreen:
Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”