Okej, więc na obecną chwilę ubzdurałem sobie następujące fakty co do mojego przyszłego dziecka:
# Frezarka o polu roboczym 500x500x150, trzy osie [mm]
# Konstrukcja stalowo-aluminowa
# Brama ruchoma
# Oczekiwana dokładność 0,01-0,05 (marzyć wolno? wolno !

# Obróbka głównie materiałów miękkich (najtwardszym chyba alu konstrukcyjne, ew. płytka grawerka stali).
To, co powyżej wymienione, chciałbym w swoim projekcie uzyskać. Zanim napiszę względną koncepcję, chciałbym uprzedzić, że w poniższych kwestiach niekoniecznie muszę mieć rację (nie miałem jeszcze przyjemności budowania maszynki CNC

1. Prowadzenie osi będzie odbywało się za pomocą śrub kulowych X:fi20, Y:fi16, Z:fi16. oraz wałków precyzyjnych na podporach liniowych i łożyskach otwartych. Przyjąłem, że idą po dwa wałki na każdą z osi (ew. Z dostanie jeden wałek z racji krótkiego skoku). Czy jest sens pakować wałek fi25 dla śruby fi20?
2. Podstawa frezarki, do której przymocujemy wszelkie prowadnice osi Z jak i śrubę kulową będzie wykonana z zespawanych profili stalowych (60x60x6 to dobre rozwiązanie? przypominam, że boki frezarki wynikowo z pola pracy wyjdą ponad 700 mm na stronę - konstrukcja zostanie oczywiście wzmocniona, czekam na pomysły).
3. Brama frezarki - konstrukcja aluminiowa - zwiększy drgania z racji mniejszej masy, ale będzie lżejsza w prowadzeniu dla osi X - czy może iść w stalową? Myślałem o wyfrezowaniu ramion bramy z jednolitego kawałka aluminium, następnie skręcenia "solidnymi" plecami. Bramie nadadzą sztywności wałki precyzyjne prowadzące oś Y.
4. Jak najsensowniej połączyć w Osi X nakrętkę śruby kulowej z ramionami bramy opartymi na wałkach precyzyjnych?
To moje pytanka. Koncepcja budowy jest taka, aby przy gotowym projekcie wykonać ramę oraz prowadzenia osi X, następnie "dołożyć bramę" i zaspokoić prowadzenie osi Y, potem dokończyć pionową oś wrzeciona - po wykonaniu części mechanicznej dopiero zająć się elektroniką (oczywiście założenia co do elektroniki jak najbardziej wyjdą w trakcie projektu, nie będą niewadomą

Wypowiedź chaotyczna, ale czy jesteście w stanie mnie wesprzeć? Innymi zdjęciami godnymi podpatrzenia? Chcę to zrobić tanio i dobrze (mówiąc tanio - nie przepłacić, uniknąć kosztownych błędów). Radami? Czymkolwiek, co mi pomoże?