Dom Kultury

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: Alvar4 » 24 sty 2013, 16:14

Na razie są tam gołe mury ale ma się to wkrótce zmienić. 5 Lutego odbędzie się spotkanie organizacyjne więc zapewne będzie duża burza mózgów. Jak to zwykle bywa początki zapewne będą trudne. Ja w sumie nikogo tam nie znam, kumpel się wkręcił i mnie zabiera ze sobą. Ważne że jest poważny opiekun czyli Cohabitat więc coś z tego będzie i być może wkrótce będzie to wszystko wyglądać np. tak:
[youtube][/youtube]

http://www.youtube.com/watch?&v=T6-pktRt4bI

Obrazek

Tagi:

Awatar użytkownika

pascalPL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Post napisał: pascalPL » 26 sty 2013, 00:57

Łódz i 3miasto w podobnym czasie otwierają FAB LABy.

https://www.facebook.com/groups/1789180 ... 6/?fref=ts <-- tutaj link do 3miastowego.
Cohabitat koordynuje projekt Łódzki, niestety nie ma nic na ich stronie.

Mam nadzieje, że uda się ruszyć inicjatywę po mojej stronie Wisły.

zdzicho
Posty w temacie: 2

Post napisał: zdzicho » 26 sty 2013, 15:07

Może,to jest kultura,ale wg. mnie raczej rzemiosło.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 26 sty 2013, 17:04

W dobrze działających Domach Kultury są sekcje modelarskie, Fab-Lab doskonale się wpisuje w ideę działania takiego Domu Kultury, może też być jednostką samodzielną. Ale utworzenie sekcji w działającym Domu Kultury, nawet w zupełnie osobnym lokalu, jest łatwiejsze do zorganizowania. Łatwiej to potem sfinansować, łatwiej obsługiwać.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pitsa » 27 sty 2013, 20:58

No tak, w każdej takiej działalności potrzebne jest grono zapaleńców, samo postawienie sprzętu do dyspozycji niewiele daje.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 27 sty 2013, 21:08

Wrzuciłem na forum swojego miasta pytanie, czy znajdą się chętni - od wczoraj 150 osób przeczytało, nie odezwała się ani jedna...

I to jest największy problem w Polsce - brak zainteresowań, pasji u większości społeczeństwa. Ci, co takowe mają, już je realizują w rozmaity sposób. A reszcie się nie chce...

Zorganizować coś takiego całkiem nietrudno, ale robić coś tylko po to, żeby potem pilnować pustego pomieszczenia mi się nie chce.

zdzicho
Posty w temacie: 2

Post napisał: zdzicho » 27 sty 2013, 21:22

MlKl pisze:Wrzuciłem na forum swojego miasta pytanie, czy znajdą się chętni - od wczoraj 150 osób przeczytało, nie odezwała się ani jedna...

I to jest największy problem w Polsce - brak zainteresowań, pasji u większości społeczeństwa. Ci, co takowe mają, już je realizują w rozmaity sposób. A reszcie się nie chce...
Skoro ludzie ograniczają się do egzystencji ,bo na to pozwalają ich dochody, to resztę mają w głębokim poważaniu.Czas wolny przeznaczają na dorabianie ,albo regenerację sił po wyczerpującej pracy.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pitsa » 27 sty 2013, 22:24

Jak ktoś ma pasję i możliwości, to się zrobi to o czym się marzy. :-)
Gorzej gdy możliwości są w rękach tych co nie dostrzegają co można z pomocą otwartej pracowni zdziałać. Mam właśnie do czynienia z takim przypadkiem.

Ten kierowca jest dopiero na pierwszym roku studiów:
[youtube][/youtube]

Od takich młodych nauczyłem się, że warto iść dokładnie za ich pasjami. Jeśli są chętni do robienia modeli statków to robi się statki, jeśli są chętni do budowy drukarek 3d, to trzeba razem z nimi stać się reprapowcem. Na początek potrzebna jest tylko prosta widoczna informacja: oto jestem i mogę robić z wami coś takiego, a was co pasjonuje? Narzucanie własnych wizji niezbyt dobrze działa.

Problem tylko jak do młodych dotrzeć. Najprostszy przykład: Można zacząć od dużej piaskownicy. Wystarczy przyjść tam z dzieciakami i zestawem solidnych łopatek i rozpocząć budowę dużej góry. Dzieciaki już wiedzą co z tym zrobić. Pojawiają się jaskinie, tunele, fosy. Kolejne dzieciak przyłączają się zazwyczaj nieśmiało, ale później zostaje się już tylko podwykonawcą ich projektów budowlanych.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 28 sty 2013, 00:00

No cóż - nie będę przecież latał po mieście i łapał młodych ludzi za poły, żeby ich odpytać, czy aby nie chcieliby sobie przy czymś podłubać :) Poczekam jeszcze, może ktoś się raczy odezwać.

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: blue_17 » 28 sty 2013, 00:49

A w Krakowie też coś takiego powstanie :roll:
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”