Korekcja średnicy narzędzia w Mach 3

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9

Post napisał: ambrosius » 26 sty 2013, 09:51

dziękuję za zainteresowanie tematem.

Z tego co się dowiedziałem to oni generują to z SprutCam'a ver. 7
Postprocesor to coś na bazie wbudowanego PCNC1100, pewnie różniący nie wiele bądź nawet identyczny.

Chciałbym się zapytać czy ktoś wie jak włączyć kompensację narzędzia w tym programie, aby automatycznie wstawiał kody g41/g42 ? Bo ten Pan co generuje mi te pliki to o postprocesorach wie niewiele, jak mu ustawią tak robi.... Ktoś wie co trzeba zrobić??

Tagi:

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

Post napisał: dziabi3 » 26 sty 2013, 12:00

to trudna sprawa bo jeśli postprocesro tego programu nie jest przygotowany na g42 i g42 to wyjdą cuda w machu

Durga sprawa to czy ten cam ma wo gule taką opcje ???

Najprościej poproście o wygenerowanie kodu dla nowej średnicy freza to zajmuje 10 sekund
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)

Autor tematu
ambrosius

Post napisał: ambrosius » 26 sty 2013, 14:43

dziękuję za odpowiedzi, jednak chciałbym się dowiedzieć czy SprutCam posiada taką opcję, może kiedyś w przyszłości zakupię go to projekty wszystkie będę już miał gotowe. A może teraz by się dało już włączyć aby w kodzie dodawał owe g41/g42 a średnicę tylko w machu wpisywać. Może ktoś używa Sprutcam'a 7?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: tuxcnc » 26 sty 2013, 14:47

Wszyscy gadacie od rzeczy.

Program z kompensacją średnicy jest napisany inaczej.
Narzędzie wprowadza się po odpowiedniej ścieżce, maszyna sama dosuwa frez o wartość z tabeli narzędzi.
Czyli prawidłowo napisany program z kompensacją średnicy wytnie dokładnie taki sam kontur frezem ø12 jak i frezem ø10, trzeba tylko maszynę poinformować jaki frez założyliśmy.
Poinformować maszynę a nie zmienić program.

Był nawet na forum wątek o tym.

.

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: CFA » 26 sty 2013, 15:35

tuxcnc pisze:Program z kompensacją średnicy jest napisany inaczej.
Narzędzie wprowadza się po odpowiedniej ścieżce, maszyna sama dosuwa frez o wartość z tabeli narzędzi. Czyli prawidłowo napisany program z kompensacją średnicy wytnie dokładnie taki sam kontur frezem ø12 jak i frezem ø10, trzeba tylko maszynę poinformować jaki frez założyliśmy. Poinformować maszynę a nie zmienić program.
Ja się na CAMach i machach specjalnie nie znam, bo programuję wszystko z notatnika,
ale czy jednak nie jest tak, że zmiana średnicy freza nie do końca nie powoduje żadnych zmian w programie. Przecież może wybiera gdzieś materiał i frezem fi12 potrzebował by powiedzmy 6 przejść, to frezem 10 czy 8 musi wygenerować więcej przejść, czyli program
jednak musi coś tam przeliczyć i dodać ścieżki. Nie wiem ile to trwa w przypadku programu, który "chodzi" kilkanąscie godzin, ale chyba nie bez potrzeby narzędziownie życza sobie ostrzenie od czoła z zachowaniem średnicy, tak żeby nie generować ponownie programów.

Autor tematu
ambrosius

Post napisał: ambrosius » 26 sty 2013, 15:47

Czyli prawidłowo napisany program z kompensacją średnicy wytnie dokładnie taki sam kontur frezem ø12 jak i frezem ø10, trzeba tylko maszynę poinformować jaki frez założyliśmy.
Poinformować maszynę a nie zmienić program.

to chciałbym uzyskać, nie chciał bym stale chodzić do tej zaprzyjaźnionej firmy i aby mi poprawiali stale, dla każdej średnicy.... Najlepiej jak by ktoś dał jakąś sugestię jak to ustawić w SprutCamie to bym im przekazał...i był by mój problem rozwiązany..... i mój kolega byłby szczęśliwszy że nie musi stale poprawiać tego w SprutCam'ie;-)

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: dance1 » 26 sty 2013, 16:04

dziabi3 "i proszę nie mówić że inne sterownia mają inaczej bo nie mają , no chyba że cam wbudowany w sterownik"

Ja właśnie powiem że inne sterowania mają inaczej np Osai, A Bradley i jeszcze kilka by się znalazło.

Generuję program z frezem 20mm, mam na maszynie 16mm, nie chce mi się (bardziej czasu nie mam) wymieniać na 20mm. W maszynie zmieniam tylko średnicę z 20 na 16 i jechane.
Także proszę nie pisz mi że tak nie jest jak używam tego bardzo często.
Do tego dodam że w camie mam narzędzia opisane na odpier... a od 15 lat nigdy problemu z wymiarami nie miałem.

Co innego kieszenie itp gdzie jest kilkanaście przejść ale przy różnicy 0.15 na średnicy nie ma potrzeby robienia nowego programu.
Cam nie generuje przejść co średnica narzędzia, czyli przy narzędziu np 16mm następna ścieżka nie zaczyna się z przesunięciem o 16mm (trochę zakręciłem ale można się domyśleć o co chodzi)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: tuxcnc » 26 sty 2013, 16:20

Nie używam ani SprutCam ani Mach, więc w szczegółach nie pomogę.
Ale to jest sprawa dość ogólna, kompensację średnicy stosuje się często, na różnych maszynach.
Użyłem forumowej szukajki i znalazłem to : https://www.cnc.info.pl/topics44/g41-lu ... t39824.htm
Tam kolega Bekhesh opisał o co mniej-więcej chodzi.
Zapewne ten CAM którego używacie ma odpowiednie funkcje, żeby skorzystać z kodów G40, G41, G42.
Szukać mi się nie chce, ale Google coś tam odpowiada.

Powtórzę, cała sprawa sprowadza się do tego, że program napisany z kompensacją średnicy nie posiada informacji o narzędziu, jedynie jest tak skonstruowany żeby można było ten sam kontur wyciąć narzędziem innej średnicy.
Informacja o używanym narzędziu jest w maszynie, w tabeli narzędzi.
Sterownik maszyny przesuwa ścieżkę narzędzia o określoną wartość.

Ten przykład z frezami ø12 i ø10 pewnie nie był najszczęśliwszy, ale wyobraźmy sobie że maszyna tnie powietrze, wtedy wielkość wióra nie ma znaczenia.

.

dziabi3

Post napisał: dziabi3 » 26 sty 2013, 17:18

tuxcnc Ameryki nie odkrywasz przyciesz o tym pisałem

dance1

Kod: Zaznacz cały

W maszynie zmieniam tylko średnicę z 20 na 16 i jechane.
i tu już wyjaśniasz wszystko że nie mówimy o tym samym

ja mówię o sytuacji gdzie cam generuje scierzkę narzędzia kompensowaną , czyli cam wie jaką średnice ma frez i to on decyduję jak i o ile odsunąć narzędzie a mach nie wie o niczym i tylko wykonuje ruch

A ty mówisz o przypadku kiedy cam generuje ścieżkę nieskompensowaną lecz w g kodzie umieszcza wskazówki dla maszyny w którą stronę odsuwać frez czyli podaje mu g41 i g42 wtedy faktycznie w maszynie można sobie zakombinować z średnica frezu bo taki jest zamysł kompensacji promienia narzędzia realizowanej przez maszynę .

lecz mi chodzi o to ze jeśli ktoś generuje sciezke kompensowaną przez cama i chce kompensować dodatkowo machem i tu powstaje wielka porażka bo samemu trzeba dodać odpowiedni g42 i g41

Dla małej kieszeni nie ma problemu bo sam tak robiłem ale dla skomplikowanej obróbki np forma gdzie wykonujemy obróbkę w różnych kierunkach nie jesteś w stanie przeanalizować g cod i stwierdzić czy masz zastosować lewo czy prawo stroną kompensacje a zwłaszcza skąd ma wiedzieć to maszyna.
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)

Awatar użytkownika

pasierbo

Post napisał: pasierbo » 26 sty 2013, 17:52

Jest jeszcze istotne pytanie: czy ten frez jest kulisty czy walcowy? Jak kulisty to zadne reczne dodawanie g42 i g41 do kodu wygenerowanego z camu bez korekcji nie pomoże chocby nie wiem co. Dodawanie tych komend recznie do programu z cama wygenerowanego na nominalna srednice też uważam za masakre! Tak w ogole, jezeli to jest robione frezem kulistym to zadna korekcja nie pomoze na zmiane srednicy freza. Pomoże jedynie nowy program wygenerowany na inna srednice kuli.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2013, 17:59 przez pasierbo, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”