luz pinoli- wiertarko-frezarki

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: RomanJ4 » 20 sty 2013, 20:19

W razie czego drugą wytulejujesz.. :mrgreen:

pozdrawiam,
Roman

Tagi:

Autor tematu
aquater
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7

Post napisał: aquater » 24 sty 2013, 21:09

Jednak będę oddawał sprzęt z powrotem....
Zastanawiam się co można podobnego zakupić....
Nawet rozważam zakup 2szt WS-15 no ale to niestety nie frezarka....

Jak czytam o luzach w granicach 0,02mm to jestem w szoku.....
Jednak chyba odejdę od chińczyków na rzecz porządnych maszyn...

aviator
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3

Post napisał: aviator » 24 sty 2013, 21:28

Oddaj wadliwą sztukę, odbierz sprawną maszynę (łatwo powiedzieć). W chińczykach niedoróbki to standard, trzeba trafić na taki egzemplarz, gdzie wady da się szybko i tanio wyeliminować. Akurat trafiłeś z tym egzemplarzem jak kulą w płot - nie Twoja wina. WS-15 są bardzo solidne ale czy za chwilę nie bedziesz szukał kolejnej frezarki?

Autor tematu
aquater

Post napisał: aquater » 24 sty 2013, 21:35

tylko że najbliższa dostawa za 8 tygodni.....
A co do kolejnej boję się że może być podobnie w każdym razie dużo mniejszy luz niż te 1,5mm

m.j.
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: m.j. » 25 sty 2013, 07:26

Zainwestuj w czujnik z podstawą magnetyczną. Po pierwszym zakupie w ciemno w markecie wrzeciono wiertarki biło gołym okiem, a gdy zamocowało się uchwyt to wiertło po prostu tańczyło. Oczywiście procedura reklamacyjna trwała bite 2 tygodnie po czym fachmani (hehe) odrzekli, że mogę brać nówkę sztukę. Niestety okazało się że 5 kolejnych sztuk wcale nie było lepszych. Pan sprzedawca stwierdził, że chińskie tak mają i dlatego tyle kosztują, a ja że wiertarka nawet za 50zł ma swe zadanie spełniać i sprawdziłem na czujnik ostatnią wystawową. Okazało się że na wrzecionie było bicie było poniżej 0.05 co do mało precyzyjnych prac mi już pasiło. Luz na pinoli też mam, ale podczas wiercenia mi nie przeszkadza. Dociągnąłem na śrubach tak pinole aby chodziła z oporem i ów luz nieco skasowałem, ale generalnie od chińczyka z marketu nie mam dużych wymagań. Ma wiercić dziurę, a nie sześciokąt i wierci. Po dołożeniu stołu krzyżowego jest już wogóle wersja de lux - hi fi stereo :mrgreen:
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

Autor tematu
aquater

Post napisał: aquater » 25 sty 2013, 09:51

akurat czujnik z podstawą leży.... był zakupiony jak się mosty terenówek składało.....
Co do wiertarki to tak sobie myślę że te 8,5 tysi to wcale nie jest jakaś mała kwota a mogliby wykonywać to jakoś dokładniej te maszynki...

aviator
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3

Post napisał: aviator » 25 sty 2013, 10:04

aquater pisze:8,5 tysi
:shock:
Nie byłem świadomy, że to tyle kosztuje - faktycznie przegięcie z tym bublem. Myślę, że za tą kasę bardziej doświadczeni koledzy polecą Ci jakąś starszą wiekiem, używaną frezarkę, która będzie nieporównywalnie lepsza jakościowo od produktu ChRL (przynajmniej ja bym szedł w tym kierunku mając 8,5 koła srebrników na frezarkę).

m.j.
Posty w temacie: 2

Post napisał: m.j. » 25 sty 2013, 12:25

Za takie pieniądze to już używaną wiertarkę koordynacyjną dałoby się kupić na upartego, a nawet całkiem fajną frezarkę i to nie chińską. Ja starą frezarkę, ale w stanie bardzo dobrym kupiłem za 4 tysiace gdzie trzpieniu zamontowanym na nowym uchwycie mam 0.02 bicia, a o luzach nie ma mowy. Ja pisałem o takiej marketowej wiertarce stołowej za 500zł :roll:
Jeśli tyle kasy dałeś to ma być wszystko dobrze i tip-top. Jakieś tam małe niedopracowania mogą być ale nie luz jak w najobleśniejszej chińskiej wiertarce stołowej sprzedawanej na kg w kontenerach.
Nie wiem w jakim jest stanie al zobacz np tą:
http://allegro.pl/wiertarka-frezarka-ws ... 39429.html
albo taka:
http://allegro.pl/wiertarka-w-ii-25-sta ... 63963.html
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”