A próbowałeś pytać u normalnego szklarza który robi lustra i tego typu rzeczy ? Ostatnio zamawiałem szyby na polki do łazienki i koleś proponował mi je zrobić z szkła klejonego . Wątpię żeby je sklejali na miejscu wiec warto spróbować może maja jakieś sposoby na ciecie szkla klejonego .rudzik6 pisze:Witam,
no właśnie, potrzebuję przeciąc linia prostą na pół przednią szybę samochodową, pisałem e-maila do pewnej firmy..odpowiedzieli, ze sie nie da bo się pokruszy na kawałki...ale przeciez przednia nie kruszy się..jest poprostu klejona i tylko pęka.
Ktoś cos wie na ten temat? I gdzie w promieniu 300km od Olsztyna moge przeciąc taka szybę...nie koniecznie waterjet...poprostu przecią...jaka kolwiek technologią....?
Czy warto ...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Posty w temacie: 3
Nigdy nie walczyłem z szyba samochodowa.
Za to często dawałem lusterka do przycięcia, szklarz przycinał je w wanie z woda (zanurzone, w przeciwnym razie rozpadają sie), niestety nie wiem czym – jak bede następnym razem zapytam o szczególny.
Jest jeszcze metoda na sznurek (nie wiem jak do klejonego, ale mysle ze powinno działać):
nasączasz sznurek nafta, układasz wzdłuż linii ciecia, podpalasz, czekasz az sie wypali pozniej szybko do zimnej wody, w miejscu gdzie byl sznurek odłamuje sie bez problemu i równo (nie probowałem na szybie samochodowej, ale mysle ze jest szansa – tylko sznurek musi dolegać do szkła)
Za to często dawałem lusterka do przycięcia, szklarz przycinał je w wanie z woda (zanurzone, w przeciwnym razie rozpadają sie), niestety nie wiem czym – jak bede następnym razem zapytam o szczególny.
Jest jeszcze metoda na sznurek (nie wiem jak do klejonego, ale mysle ze powinno działać):
nasączasz sznurek nafta, układasz wzdłuż linii ciecia, podpalasz, czekasz az sie wypali pozniej szybko do zimnej wody, w miejscu gdzie byl sznurek odłamuje sie bez problemu i równo (nie probowałem na szybie samochodowej, ale mysle ze jest szansa – tylko sznurek musi dolegać do szkła)

Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
Mam pytanko do Was, troszke nie na temat ale może ktoś mi pomoże kieruje je zwłaszcza do kolegów ślusarzy, w pracy mam (mamy) do obróbki pewien gotowy element (płaski) ze stali nierdzewnej, problem polega na tym aby uzyskać na tej powierzchni tz efekt łezki taki drapany deszczyk (coś w stylu grubszych i cieńszych rysek w jednym keirunku nie wiem jak profesjonalnie to okreslić) udało mi się to osiągnąc na magnesówce ale element jest dosc długi i pod wpływem szlifowanie sie wyciąga (uwypukla się, z płaskiego elementu robi się łuk ) postaram sie zamiescic jakies zdjęcia o co mi chodzi, recznie grubym papierem sciernym lub na szlifierce tasmowej efekt tez jest mizerny.
Wie ktos jak to dobrze i szybko zrobić ??
Dzieki!
Wie ktos jak to dobrze i szybko zrobić ??
Dzieki!
-
- Posty w temacie: 2
Kolego Zrubo nie wiem dokładnie o jaki efekt ci chodzi ale podejrzewam ze powierzchnia ma być tak jak po szlifowaniu . Sprobuj użyć takich narzędzi jak na zdjęciu . Wypróbuj co lepiej pójdzie . Papierem można uzyskać taka powierzchnie o jaka Ci prawdopodobnie chodzi czyli takie rysy w jednym kierunku . A "ciciakiem" jak to sie u nas mówi , można zapolerowac zadrapane miejsca . Robi sie to za pomocą wiertarki takiej z marketu za 24.99 bo lepszej szkoda . Można tez jeśli ktoś posiada szlifierkę palcową ale z regulacja obrotów bo powinny być do tej czynności małe obroty . Przy zakupie musisz zwrócić uwagę żeby było to przeznaczone do nierdzewki bo inaczej element jeśli będzie na dworze to po jakimś czasie zacznie pięknie rdzewieć
Zresztą tyczy sie to wszystkich narzędzi do szlifowania , polerowania i ciecia stali nierdzewnej .
A tak na marginesie to powinieneś założyć swój temat .

A tak na marginesie to powinieneś założyć swój temat .
- Załączniki
-
- dsc01902.rar
- (562.58 KiB) Pobrany 267 razy
Moj chomik