Czy warto ...

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: skoti » 28 gru 2006, 00:12

rudzik6 pisze:Witam,
no właśnie, potrzebuję przeciąc linia prostą na pół przednią szybę samochodową, pisałem e-maila do pewnej firmy..odpowiedzieli, ze sie nie da bo się pokruszy na kawałki...ale przeciez przednia nie kruszy się..jest poprostu klejona i tylko pęka.
Ktoś cos wie na ten temat? I gdzie w promieniu 300km od Olsztyna moge przeciąc taka szybę...nie koniecznie waterjet...poprostu przecią...jaka kolwiek technologią....?
A próbowałeś pytać u normalnego szklarza który robi lustra i tego typu rzeczy ? Ostatnio zamawiałem szyby na polki do łazienki i koleś proponował mi je zrobić z szkła klejonego . Wątpię żeby je sklejali na miejscu wiec warto spróbować może maja jakieś sposoby na ciecie szkla klejonego .

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: olo_3 » 28 gru 2006, 00:40

Nigdy nie walczyłem z szyba samochodowa.
Za to często dawałem lusterka do przycięcia, szklarz przycinał je w wanie z woda (zanurzone, w przeciwnym razie rozpadają sie), niestety nie wiem czym – jak bede następnym razem zapytam o szczególny.

Jest jeszcze metoda na sznurek (nie wiem jak do klejonego, ale mysle ze powinno działać):
nasączasz sznurek nafta, układasz wzdłuż linii ciecia, podpalasz, czekasz az sie wypali pozniej szybko do zimnej wody, w miejscu gdzie byl sznurek odłamuje sie bez problemu i równo (nie probowałem na szybie samochodowej, ale mysle ze jest szansa – tylko sznurek musi dolegać do szkła) :wink:
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Autor tematu
Zrubo
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 12

Post napisał: Zrubo » 28 gru 2006, 22:29

Mam pytanko do Was, troszke nie na temat ale może ktoś mi pomoże kieruje je zwłaszcza do kolegów ślusarzy, w pracy mam (mamy) do obróbki pewien gotowy element (płaski) ze stali nierdzewnej, problem polega na tym aby uzyskać na tej powierzchni tz efekt łezki taki drapany deszczyk (coś w stylu grubszych i cieńszych rysek w jednym keirunku nie wiem jak profesjonalnie to okreslić) udało mi się to osiągnąc na magnesówce ale element jest dosc długi i pod wpływem szlifowanie sie wyciąga (uwypukla się, z płaskiego elementu robi się łuk ) postaram sie zamiescic jakies zdjęcia o co mi chodzi, recznie grubym papierem sciernym lub na szlifierce tasmowej efekt tez jest mizerny.
Wie ktos jak to dobrze i szybko zrobić ??
Dzieki!

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: skoti » 29 gru 2006, 00:32

Kolego Zrubo nie wiem dokładnie o jaki efekt ci chodzi ale podejrzewam ze powierzchnia ma być tak jak po szlifowaniu . Sprobuj użyć takich narzędzi jak na zdjęciu . Wypróbuj co lepiej pójdzie . Papierem można uzyskać taka powierzchnie o jaka Ci prawdopodobnie chodzi czyli takie rysy w jednym kierunku . A "ciciakiem" jak to sie u nas mówi , można zapolerowac zadrapane miejsca . Robi sie to za pomocą wiertarki takiej z marketu za 24.99 bo lepszej szkoda . Można tez jeśli ktoś posiada szlifierkę palcową ale z regulacja obrotów bo powinny być do tej czynności małe obroty . Przy zakupie musisz zwrócić uwagę żeby było to przeznaczone do nierdzewki bo inaczej element jeśli będzie na dworze to po jakimś czasie zacznie pięknie rdzewieć :) Zresztą tyczy sie to wszystkich narzędzi do szlifowania , polerowania i ciecia stali nierdzewnej .

A tak na marginesie to powinieneś założyć swój temat .
Załączniki
dsc01902.rar
(562.58 KiB) Pobrany 267 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”