Wykonanie pierwszej malej frezarki do aluminium
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 8
Powaznie ? Zapytam autora do czego uzywa i jak mu sie spisuje. Jedyne co przychodzi mi do glowy co moznaby w niej zmienic to zwiekszenie odleglosci miedzy lozyskami w osi X na kazdej z prowadnic tak by podstawa bocznych profili bramy byla wieksza i zwiekszenie odleglosci miedzy prowadnicami osi Y.
a 2w1 sobie daruje - za duzy stopien skomplikowania, na koszty tez bedzie mial wplyw i maszyna musialaby byc wieksza.
a 2w1 sobie daruje - za duzy stopien skomplikowania, na koszty tez bedzie mial wplyw i maszyna musialaby byc wieksza.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Ano powaznie. Walki wiszace, dosc cienkie, male rozstawy lozysk etc.
Oczywiscie jakie otwory w blasze etc wytnie, ale powierzchni idealnej nie bedzie.
Maszynka zrobiona estetycznie, projekt zgrabny, ale raczej do miekkich tworzyw
czy miekkiego drewna niz czegos twardszego. Co oczywiscie nie jest zadna wada -
po prostu nie wszystko nadaje sie do wszystkiego, maszynki "do miekkiego" tez
maja sporo zastosowan.
q
Oczywiscie jakie otwory w blasze etc wytnie, ale powierzchni idealnej nie bedzie.
maja sporo zastosowan.
q
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
To wszystko prawdaoprawcafotografii pisze:Ano powaznie. Walki wiszace, dosc cienkie, male rozstawy lozysk etc.
maja sporo zastosowan.
q

I nie nie stanowiłoby to problemu gdyby nie oczekiwania Autora wątku: Wykonanie pierwszej malej frezarki do aluminium
Może na małą skalę poradziłaby sobie z tym wyzwaniem ta maszynka:

---> Link

ale zaprzeczyć lub potwierdzić to może tylko jej Budowniczy

-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
To może i ja się wypowiem w wątku bo widzę Panowie, że temat opieracie o moją konstrukcję. Muszę się zgodzić, że do większych obróbek alu moja maszyna się nie nada, ale przy małych posuwach pewnie by coś podziobała. Jeszcze niestety nie próbowałem robić w aluminium, bo nie mam tulejek do moich frezów. Generalnie w mojej konstrukcji problemem jest rama która to po pierwsze jest zbyt wysoka a po drugie jak już pawel7319 zauważył jest niezbyt dobrze oparta na wałkach (za mała odległość) co wpływa niestety negatywnie na sztywność.
Jeśli by już zastosować projekt mojej maszyny (a projekt posiadam i mogę udostępnić) to do obróbki alu: po pierwsze wałki fi20 (ja zastosowałem 16), po drugie niższa i szersza brama żeby ją szerzej podeprzeć co zwiększy sztywność.
Generalnie moja maszyna powstała do obróbki plastikowych obudów pod elektronikę i w tym zastosowaniu sprawdza się bardzo dobrze.
Jeśli by już zastosować projekt mojej maszyny (a projekt posiadam i mogę udostępnić) to do obróbki alu: po pierwsze wałki fi20 (ja zastosowałem 16), po drugie niższa i szersza brama żeby ją szerzej podeprzeć co zwiększy sztywność.
Generalnie moja maszyna powstała do obróbki plastikowych obudów pod elektronikę i w tym zastosowaniu sprawdza się bardzo dobrze.
-
Troche rozmyslalem nad wszystkim o czym mi napisaliscie i mam kolejne pytania/twierdzenia do sprawdzenia. Zeby zachowac ciaglosc dla potomnych bede kontynuowal numeracje (moze dzieki temu bedzie mozna na koniec zebrac wszystko w zwiezle FAQ).
Oczywiscie wszystkie pytania dotycza dalej tego jednego zastosowania - obrobka aluminium o polu roboczym 300x300mm.
16) czy montowanie prowadnic liniowych z podpora na nierownej powierzchni (np. spawana stalowa konstrukcja) nie jest problemem bo wszystkie nierownosci zostana zniwelowane przez splanowany przez sama maszyne obszar roboczy ?
17) prowadnice o fi 20 bez podparcia wystarcza a ich uzycie jest latwiejsze ?
18) latwiej uzyskac stabilnosc i precyzje przy nieruchomej bramie ?
19) przy nieruchomej bramie mozna zastosowac slabsze i tansze silniki (przy zalozeniu, ze ruchomy stol wraz z materialem bedzie znacznie od bramy lzejszy)
20) chlodzenie materialu powietrzem wystarczy ?
Oczywiscie wszystkie pytania dotycza dalej tego jednego zastosowania - obrobka aluminium o polu roboczym 300x300mm.
16) czy montowanie prowadnic liniowych z podpora na nierownej powierzchni (np. spawana stalowa konstrukcja) nie jest problemem bo wszystkie nierownosci zostana zniwelowane przez splanowany przez sama maszyne obszar roboczy ?
17) prowadnice o fi 20 bez podparcia wystarcza a ich uzycie jest latwiejsze ?
18) latwiej uzyskac stabilnosc i precyzje przy nieruchomej bramie ?
19) przy nieruchomej bramie mozna zastosowac slabsze i tansze silniki (przy zalozeniu, ze ruchomy stol wraz z materialem bedzie znacznie od bramy lzejszy)
20) chlodzenie materialu powietrzem wystarczy ?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
16. Niestety nie ponieważ gdy profil to banan to to prowadnica przykręcona też będzie bananem więc linia cięcia wrzeciona też będzie łukiem 
17. pole chciałbyś 300x300 więc same wałki miałby około 500mm więc fi20 zdecydowanie za mało biorąc pod uwagę obróbkę alu. Jeżeli jak piszesz chcesz wykonywać precyzyjne rzeczy to ja bym szedł w prowadnice prostokątne.
18. tak łatwiej
19. słabsze i tańsze to jakie? Jeżeli chcesz kupić nowe to bierz 2Nm ponieważ mniejsze nie są dużo tańsze choć wiem, że to i tak jest potworna moc. Nic nie piszesz o prędkościach więc nawet silniki z alledrogo (~1Nm) powinny dać radę
20. tutaj nie podpowiem choć wydaje mi się, że ładniejszą powierzchnię uzyskasz z chłodziwem

17. pole chciałbyś 300x300 więc same wałki miałby około 500mm więc fi20 zdecydowanie za mało biorąc pod uwagę obróbkę alu. Jeżeli jak piszesz chcesz wykonywać precyzyjne rzeczy to ja bym szedł w prowadnice prostokątne.
18. tak łatwiej
19. słabsze i tańsze to jakie? Jeżeli chcesz kupić nowe to bierz 2Nm ponieważ mniejsze nie są dużo tańsze choć wiem, że to i tak jest potworna moc. Nic nie piszesz o prędkościach więc nawet silniki z alledrogo (~1Nm) powinny dać radę
20. tutaj nie podpowiem choć wydaje mi się, że ładniejszą powierzchnię uzyskasz z chłodziwem
Pozdrawiam Marcin
-
16) nie wiem jak to wymyslilem ale to rzeczywiscie bez sensu
wiec pytanie - jak zrobic to dobrze ? znaczy uzyc prowadnic z podparciem na konstrukcji, ktora nie jest prosta. Daje sie jakis podklad, ktory sie po zamocowaniu planuje z cala konstrukcja ?
19) predkosc nie jest dla mnie priorytetem - chodzi mi o amatorskie zastosowanie a nie masowa produkcje elementow
20) chlodzenie ciecza to dla mnie ogromna komplikacja, ktora moze nawet przekreslic cale przedsiewziecie - pytanie wiec jest o to czy przy malych predkosciach mozna uzywac powietrza
Nie wiem czy wymagania jakie stawiam takiej maszynie sie nie wykluczaja - czy to nie jest przyklad buta, ktory wygladac ma na maly i zgrabny a ma miescic duza noge i byc wygodny. Z jednej strony potrzebuje urzadzenia malego o prostej konstrukcji a z 2giej obrobki aluminium. Chyba najlepiej zrobie jak zamowie wykonanie jednego detalu komus kto takie urzadzenie posiada tylko po to by zobaczyc co z czegos takiego wychodzi i czy spelnia moje oczekiwania.

19) predkosc nie jest dla mnie priorytetem - chodzi mi o amatorskie zastosowanie a nie masowa produkcje elementow
20) chlodzenie ciecza to dla mnie ogromna komplikacja, ktora moze nawet przekreslic cale przedsiewziecie - pytanie wiec jest o to czy przy malych predkosciach mozna uzywac powietrza
Nie wiem czy wymagania jakie stawiam takiej maszynie sie nie wykluczaja - czy to nie jest przyklad buta, ktory wygladac ma na maly i zgrabny a ma miescic duza noge i byc wygodny. Z jednej strony potrzebuje urzadzenia malego o prostej konstrukcji a z 2giej obrobki aluminium. Chyba najlepiej zrobie jak zamowie wykonanie jednego detalu komus kto takie urzadzenie posiada tylko po to by zobaczyc co z czegos takiego wychodzi i czy spelnia moje oczekiwania.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Nie ma czegos takiego jak obrobka aluminium malymiu predkosciamipawel7318 pisze:...20) chlodzenie ciecza to dla mnie ogromna komplikacja, ktora moze nawet przekreslic cale przedsiewziecie - pytanie wiec jest o to czy przy malych predkosciach mozna uzywac powietrza
(nie na takiej maszynce). Tu musisz jechac szybko a cieniej, inaczej
aluminium odrazu zaklei frez.
Bez chlodzenia/smarowania zapomnij o sensownej obrobce aluminium.
Musisz chyba dosc powaznie zrewidowac projekt...
q
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
16a. Pod prowadnice wspawuje się punktowo płaskownik o odpowiedniej grubości i go się planuje na frezarce by uzyskać odpowiednią wymaganą dokładność powierzchni
Taką małą maszynkę możesz zamknąć w szczelnej obudowie więc chłodziwo mogło by się lać strumieniem.
Jaki w ogóle przewidujesz budżet na maszynkę? Masz już jakieś szkice, wstępny projekt albo coś?
Taką małą maszynkę możesz zamknąć w szczelnej obudowie więc chłodziwo mogło by się lać strumieniem.
Jaki w ogóle przewidujesz budżet na maszynkę? Masz już jakieś szkice, wstępny projekt albo coś?
Pozdrawiam Marcin
-
To zamkniecie to nie taka prosta sprawa. Rozwazem tez konstrukcje z prowadnicami u gory i/lub zanurzenie samej powierzchni roboczej w cieczy.
Planow jeszcze nie ma - na tym etapie zastanawiam sie jeszcze na jaki rodzaj konstrukcji sie zdecydowac no i w ogole czy ma to sens. Nie wiem jeszcze wielu rzeczy, bez ktorych nie mam co sie wypuszczac w realizacje.
Co do budzetu to licze, ze daloby sie zmiescic w 5K. Poniewaz maszyna w moim przypadku nie zarobi na siebie to musze traktowac ten wydatek wylacznie jako hobby i w zwiazku z tym podchodze do tego ostroznie. Nie dysponuje tez takimi pieniedzmi na pstrykniecie palcow i jesli zdecyduje sie je wydac na ten cel to bede musial zrezygnowac z innych jak tez rozciagnac realizacje nieco w czasie.
Planow jeszcze nie ma - na tym etapie zastanawiam sie jeszcze na jaki rodzaj konstrukcji sie zdecydowac no i w ogole czy ma to sens. Nie wiem jeszcze wielu rzeczy, bez ktorych nie mam co sie wypuszczac w realizacje.
Co do budzetu to licze, ze daloby sie zmiescic w 5K. Poniewaz maszyna w moim przypadku nie zarobi na siebie to musze traktowac ten wydatek wylacznie jako hobby i w zwiazku z tym podchodze do tego ostroznie. Nie dysponuje tez takimi pieniedzmi na pstrykniecie palcow i jesli zdecyduje sie je wydac na ten cel to bede musial zrezygnowac z innych jak tez rozciagnac realizacje nieco w czasie.