Wykonanie pierwszej malej frezarki do aluminium

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
pawel7318
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8

Post napisał: pawel7318 » 12 sty 2013, 17:27

Powaznie ? Zapytam autora do czego uzywa i jak mu sie spisuje. Jedyne co przychodzi mi do glowy co moznaby w niej zmienic to zwiekszenie odleglosci miedzy lozyskami w osi X na kazdej z prowadnic tak by podstawa bocznych profili bramy byla wieksza i zwiekszenie odleglosci miedzy prowadnicami osi Y.

a 2w1 sobie daruje - za duzy stopien skomplikowania, na koszty tez bedzie mial wplyw i maszyna musialaby byc wieksza.

Tagi:

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: oprawcafotografii » 12 sty 2013, 17:31

Ano powaznie. Walki wiszace, dosc cienkie, male rozstawy lozysk etc.
Oczywiscie jakie otwory w blasze etc wytnie, ale powierzchni idealnej nie bedzie.

Maszynka zrobiona estetycznie, projekt zgrabny, ale raczej do miekkich tworzyw
czy miekkiego drewna niz czegos twardszego. Co oczywiscie nie jest zadna wada -
po prostu nie wszystko nadaje sie do wszystkiego, maszynki "do miekkiego" tez
maja sporo zastosowan.

q

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Zbych07 » 12 sty 2013, 22:09

oprawcafotografii pisze:Ano powaznie. Walki wiszace, dosc cienkie, male rozstawy lozysk etc.
Oczywiscie jakie otwory w blasze etc wytnie, ale powierzchni idealnej nie bedzie.

Maszynka zrobiona estetycznie, projekt zgrabny, ale raczej do miekkich tworzyw
czy miekkiego drewna niz czegos twardszego. Co oczywiscie nie jest zadna wada -
po prostu nie wszystko nadaje sie do wszystkiego, maszynki "do miekkiego" tez
maja sporo zastosowan.

q
To wszystko prawda :grin:
I nie nie stanowiłoby to problemu gdyby nie oczekiwania Autora wątku: Wykonanie pierwszej malej frezarki do aluminium

Może na małą skalę poradziłaby sobie z tym wyzwaniem ta maszynka:
Obrazek
---> Link :mrgreen:
ale zaprzeczyć lub potwierdzić to może tylko jej Budowniczy :wink:

matelektronik
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1

Post napisał: matelektronik » 14 sty 2013, 20:50

To może i ja się wypowiem w wątku bo widzę Panowie, że temat opieracie o moją konstrukcję. Muszę się zgodzić, że do większych obróbek alu moja maszyna się nie nada, ale przy małych posuwach pewnie by coś podziobała. Jeszcze niestety nie próbowałem robić w aluminium, bo nie mam tulejek do moich frezów. Generalnie w mojej konstrukcji problemem jest rama która to po pierwsze jest zbyt wysoka a po drugie jak już pawel7319 zauważył jest niezbyt dobrze oparta na wałkach (za mała odległość) co wpływa niestety negatywnie na sztywność.

Jeśli by już zastosować projekt mojej maszyny (a projekt posiadam i mogę udostępnić) to do obróbki alu: po pierwsze wałki fi20 (ja zastosowałem 16), po drugie niższa i szersza brama żeby ją szerzej podeprzeć co zwiększy sztywność.

Generalnie moja maszyna powstała do obróbki plastikowych obudów pod elektronikę i w tym zastosowaniu sprawdza się bardzo dobrze.

Autor tematu
pawel7318

Post napisał: pawel7318 » 19 sty 2013, 13:19

Troche rozmyslalem nad wszystkim o czym mi napisaliscie i mam kolejne pytania/twierdzenia do sprawdzenia. Zeby zachowac ciaglosc dla potomnych bede kontynuowal numeracje (moze dzieki temu bedzie mozna na koniec zebrac wszystko w zwiezle FAQ).

Oczywiscie wszystkie pytania dotycza dalej tego jednego zastosowania - obrobka aluminium o polu roboczym 300x300mm.

16) czy montowanie prowadnic liniowych z podpora na nierownej powierzchni (np. spawana stalowa konstrukcja) nie jest problemem bo wszystkie nierownosci zostana zniwelowane przez splanowany przez sama maszyne obszar roboczy ?
17) prowadnice o fi 20 bez podparcia wystarcza a ich uzycie jest latwiejsze ?
18) latwiej uzyskac stabilnosc i precyzje przy nieruchomej bramie ?
19) przy nieruchomej bramie mozna zastosowac slabsze i tansze silniki (przy zalozeniu, ze ruchomy stol wraz z materialem bedzie znacznie od bramy lzejszy)
20) chlodzenie materialu powietrzem wystarczy ?

Awatar użytkownika

MarcinxD
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: MarcinxD » 19 sty 2013, 13:25

16. Niestety nie ponieważ gdy profil to banan to to prowadnica przykręcona też będzie bananem więc linia cięcia wrzeciona też będzie łukiem ;-)
17. pole chciałbyś 300x300 więc same wałki miałby około 500mm więc fi20 zdecydowanie za mało biorąc pod uwagę obróbkę alu. Jeżeli jak piszesz chcesz wykonywać precyzyjne rzeczy to ja bym szedł w prowadnice prostokątne.
18. tak łatwiej
19. słabsze i tańsze to jakie? Jeżeli chcesz kupić nowe to bierz 2Nm ponieważ mniejsze nie są dużo tańsze choć wiem, że to i tak jest potworna moc. Nic nie piszesz o prędkościach więc nawet silniki z alledrogo (~1Nm) powinny dać radę
20. tutaj nie podpowiem choć wydaje mi się, że ładniejszą powierzchnię uzyskasz z chłodziwem
Pozdrawiam Marcin

Autor tematu
pawel7318

Post napisał: pawel7318 » 19 sty 2013, 15:49

16) nie wiem jak to wymyslilem ale to rzeczywiscie bez sensu :) wiec pytanie - jak zrobic to dobrze ? znaczy uzyc prowadnic z podparciem na konstrukcji, ktora nie jest prosta. Daje sie jakis podklad, ktory sie po zamocowaniu planuje z cala konstrukcja ?

19) predkosc nie jest dla mnie priorytetem - chodzi mi o amatorskie zastosowanie a nie masowa produkcje elementow

20) chlodzenie ciecza to dla mnie ogromna komplikacja, ktora moze nawet przekreslic cale przedsiewziecie - pytanie wiec jest o to czy przy malych predkosciach mozna uzywac powietrza

Nie wiem czy wymagania jakie stawiam takiej maszynie sie nie wykluczaja - czy to nie jest przyklad buta, ktory wygladac ma na maly i zgrabny a ma miescic duza noge i byc wygodny. Z jednej strony potrzebuje urzadzenia malego o prostej konstrukcji a z 2giej obrobki aluminium. Chyba najlepiej zrobie jak zamowie wykonanie jednego detalu komus kto takie urzadzenie posiada tylko po to by zobaczyc co z czegos takiego wychodzi i czy spelnia moje oczekiwania.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: oprawcafotografii » 19 sty 2013, 15:56

pawel7318 pisze:...20) chlodzenie ciecza to dla mnie ogromna komplikacja, ktora moze nawet przekreslic cale przedsiewziecie - pytanie wiec jest o to czy przy malych predkosciach mozna uzywac powietrza
Nie ma czegos takiego jak obrobka aluminium malymiu predkosciami
(nie na takiej maszynce). Tu musisz jechac szybko a cieniej, inaczej
aluminium odrazu zaklei frez.

Bez chlodzenia/smarowania zapomnij o sensownej obrobce aluminium.

Musisz chyba dosc powaznie zrewidowac projekt...

q

Awatar użytkownika

MarcinxD
Posty w temacie: 2

Post napisał: MarcinxD » 19 sty 2013, 16:19

16a. Pod prowadnice wspawuje się punktowo płaskownik o odpowiedniej grubości i go się planuje na frezarce by uzyskać odpowiednią wymaganą dokładność powierzchni

Taką małą maszynkę możesz zamknąć w szczelnej obudowie więc chłodziwo mogło by się lać strumieniem.

Jaki w ogóle przewidujesz budżet na maszynkę? Masz już jakieś szkice, wstępny projekt albo coś?
Pozdrawiam Marcin

Autor tematu
pawel7318

Post napisał: pawel7318 » 19 sty 2013, 19:33

To zamkniecie to nie taka prosta sprawa. Rozwazem tez konstrukcje z prowadnicami u gory i/lub zanurzenie samej powierzchni roboczej w cieczy.

Planow jeszcze nie ma - na tym etapie zastanawiam sie jeszcze na jaki rodzaj konstrukcji sie zdecydowac no i w ogole czy ma to sens. Nie wiem jeszcze wielu rzeczy, bez ktorych nie mam co sie wypuszczac w realizacje.

Co do budzetu to licze, ze daloby sie zmiescic w 5K. Poniewaz maszyna w moim przypadku nie zarobi na siebie to musze traktowac ten wydatek wylacznie jako hobby i w zwiazku z tym podchodze do tego ostroznie. Nie dysponuje tez takimi pieniedzmi na pstrykniecie palcow i jesli zdecyduje sie je wydac na ten cel to bede musial zrezygnowac z innych jak tez rozciagnac realizacje nieco w czasie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”