Udostępnię bezpłatnie swoją frezarkę CNC

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: ursus_arctos » 11 sty 2013, 18:11

@tuxcnc: Zobaczymy - jak na razie maszyna jedzie do MlKl na testy i wtedy się okaże, co jest naprawdę warta. Jeżeli to jest to coś zbudowane z płyty wiórowej, to spodziewam się, że przy posuwie 20mm/s się wszystko przesunie o 0.5mm od zadanej ścieżki. Proponuję też zrobić wredny test - założyć frez fi1 i zobaczyć, ile pożyje przy robocie w sklejce.

Tagi:

Autor tematu
tanie-cnc
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 10

Post napisał: tanie-cnc » 11 sty 2013, 18:25

ursus_arctos pisze: spodziewam się, że przy posuwie 20mm/s się wszystko przesunie o 0.5mm od zadanej ścieżki.
zakładając, że dobrze liczę to:

20mm/s = 20 milimetrów na sekundę.
Minuta ma 60 sekund, to byłoby chyba równanie: 60 x 20 = 1200 mm/min

teraz fakt, a co za tym idzie opis urządznia:

"Średnia prędkość "jałowa" - bez obciążenia - konstrukcji to około 500mm/min"

Prezentowane przeze mnie materiały na stronie opisują pracę przy prędkościach ok 200-300 mm/min

Trzymajmy się faktów, nie wprowadzajmy postronnych czytających w błąd.

Pozdrawiam,
Tomek

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pitsa » 11 sty 2013, 19:04

tuxcnc pisze:Ja osobiście czuję się obrażony, bo pisząc takie rzeczy autor wątku daje dowód tego, że uważa mnie za idiotę, innych forumowiczów zresztą także.
Ja wprost przeciwnie. Znów miło jest poczytać forum. Widzę tu cenne inicjatywy edukacyjne i zdroworozsądkowe zachowanie, przeciwne do oślego uporu. :-)

Bo to jest tak, że niczego nie należy brać dosłownie, tylko trzeba postarać się zrozumieć co ktoś ma do przekazania. W realu trzeba trochę wspomóc wypowiedź obrazowymi gestami. Na forum są jedynie literki i proste emotki, które nie zastąpią gestów. Zamiast narzekać trzeba dostrzegać pozytywy tak jak ci młodzi ludzie z Włoch:

[youtube][/youtube]

Sorry za offtop, ale podziwiam tych dwóch kolesi (zarówno tych z filmu jak i tanie-cnc oraz MIKI-ego) i mam nadzieję, że nawet z tuxcnc da radę się (czasem) dogadać. :mrgreen:
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

wojtek30
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Re: Udostępnię bezpłatnie swoją frezarkę CNC

Post napisał: wojtek30 » 11 sty 2013, 23:21

Witaj, fajny pomysł z wypożyczeniem maszynki. Zastanawiają mnie jednak poniższe zastrzeżenia:
tanie-cnc pisze: Testujący zobowiązuje się
- nie kopiować rozwiązań konstrukcyjnych i wykorzystywać ich komercyjnie,
- nie upubliczniać zdjęć i innych materiałów, ukazujących rozwiązania konstrukcyjne,
Rozumiem, że są prawa autorskie itp, ale czy te rozwiązania techniczne są faktycznie takie rewolucyjne? Czy boisz się, że ktoś może zacząć nagle budować i sprzedawać podobne maszynki?
Ponieważ w tekście nie widać mojego wyrazu twarzy, to dodam, że nie są to pytania złośliwe :smile: Jestem po prostu ciekawy. Przecież na forum jest tysiące różnych rozwiązań technicznych, mniej lub bardziej skomplikowanych, z którymi każdy średnio rozgarnięty majsterkowicz sobie poradzi, używając wiertarki i młotka. Nie widać jednak zalania rynku innymi tanimi konstrukcjami.

Przy okazji, ja też zostałem objechany za swoje dziwne pomysły, to chyba już taka tradycja tego forum :wink: Wyszło mi to jednak na zdrowie, bo teraz kończę całkiem fajną pierwszą maszynkę. Nie waży 2 tony i prowadnice nie są zrobione z szyn kolejowych osadzonych na szlifowanej diamentowej ramie :twisted:

sasii
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: sasii » 12 sty 2013, 00:12

tanie-cnc pisze:"Średnia prędkość "jałowa" - bez obciążenia - konstrukcji to około 500mm/min"
To ja proponuje dodać do testów czasy wykonania danego detalu, bo dla początkujących prędkość około 500mm/min raczej nic nie mówi.
tuxcnc pisze:
tanie-cnc pisze:3. Napis na płytce PCB
Zrób sobie napis na czole.
Albo to twoje cudo jest w stanie przeprowadzić ścieżkę pomiędzy punktami lutowniczymi obudowy DIP (raster 0,1"), albo jest to złom.
Amen.

.
Ja na swojej maszynie (też z drewna na prowadnicach z rury stalowej i łożysk tocznych) jakoś nie miałem problemu z wykonaniem ścieżek miedzy nóżkami układu scalonego, więc i jego maszyna sobie z tym poradzi.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 12 sty 2013, 00:25

Mój detal do testów będzie prosty - kwadrat z okrągłą dziurą w środku. Pomiar przekątnych, średnicy otworu w różnych kierunkach i odległości od brzegu okręgu do brzegu kwadratu dadzą pojęcie o dokładności maszyny.

sasii
Kontakt:

Post napisał: sasii » 12 sty 2013, 00:45

MlKl pisze:Mój detal do testów będzie prosty - kwadrat z okrągłą dziurą w środku. Pomiar przekątnych, średnicy otworu w różnych kierunkach i odległości od brzegu okręgu do brzegu kwadratu dadzą pojęcie o dokładności maszyny.
Ale czas wykonania tego detalu też możesz zmierzyć. Ja raczej bym chciał wiedzieć w jakim czasie wytnie np. koło o promieniu 5cm, dokładność swoja drogą, ale czas wykonania detalu tez jest ważny w czasach kryzysu ;)

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 12 sty 2013, 00:46

Zmierzę :) Oczywiście jak Tomek dojedzie z maszyną.

Autor tematu
tanie-cnc
Posty w temacie: 10

Post napisał: tanie-cnc » 12 sty 2013, 06:49

sasii pisze:Ja raczej bym chciał wiedzieć w jakim czasie wytnie np. koło o promieniu 5cm, dokładność swoja drogą, ale czas wykonania detalu tez jest ważny w czasach kryzysu
Kolega nie mógł lepiej trafić! Proszę bardzo - koło o średnicy 5cm

źródło - to jest fakt:

http://tanie-cnc.pl/forum/viewtopic.php ... a618fc68e2

film - koło 5cm w obudowie plastikowej:

Frezowanie obudowy stosowanej w elektronice - plastik,
Pole roboczej tej konstrukcji 300x200x100 - do materiałów miękkich,
Frez jednopiórowy 5mm,
Wrzeciono Kress 1050 FME-1
Obroty wrzeciona na poziomie 5000 - zakres 1,
Grubość obudowy ok 3mm - cięcie na wylot,
Średnica koła 5cm,
Prędkość maszyny 200mm/min

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... HvIX5SkSnc

Zmierzyłem czas dokładnie ze stoperem - od momentu wejścia w materiał - wyszło 41 sekund na zwykłym, stoperze - na zegarku za ok 150zł - jakiś tam chiński elektronik. Przepraszam, że wspominam o tym zegarku, ale niektórzy lubią tutaj trzymać się faktów - jak będzie trzeba to zamieszczę zdjęcie tutaj tego zegarka i nazwę producenta, co by nie zostać posądzonym znów o zatajanie faktów.

Konstrukcja z filmu została wykonana ze słynnej już płyty wiórowej laminowanej dwustronnie. Zastosowane w niej są śruby trapezowe o skoku 10/2, nakrętki z brązu, a silniki krokowe są mocy 05Nm - śruby kupowałem ze sklepu sponsora forum, Faktura Vat do wglądu u sprzedawcy - pozwalam, aby sklep z Augustowa udostępnił ją dla niedowiarków . Sterownik zastosowany jest produkcji MIXPOL o mocy do 2,5A na oś.

Czy ten czas jest wystarczający i dokładność na poziomie ok 0.1mm? Chyba dla amatora hobbysty wystarczy? Jak sądzicie?

Proszę o wypowiedź bezstronnego amatora hobbystę - czy taka jakość detalu Ci odpowiada?

Pozdrawiam,
Tomek.

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Alvar4 » 12 sty 2013, 15:03

Widzę, że powoli zostają ujawniane sekretne komponenty maszyny. Jak będziecie tak dalej naciskać to w końcu kolega wstawi rysunki techniczne z dokładnymi wymiarami. :grin:
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”