EpoxyGranit - 10x10x10cm
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Myślisz o odlaniu nakrętki prosto na śrubie? To może być ciekawe. Ja mam nakrętki z poliamidu i planowałem zrobić do nich obudowy z epoksydu, ale może lepiej faktycznie odlać nakrętki i dopasować sobie idealnie do maszyny?GumiRobot pisze:... odlej nakrętki z epoksydu napełnionego pyłem alu, mikrosferami i grafitem, uzyskasz nakrętkę naprawdę bez luzu i samosmarowną. Śrubę warto wypolerować za mocą filcu i np Cif'u.
Planuję też zrobić bloki łożyskujące z żywicy w których od razu zaleję łożyska, żeby nie kombinować z ich mocowaniem. Pytanie, czy w takiej żywicy można bez problemu zrobić w miarę wytrzymały gwint? mógłbym wprawdzie zalać w niej metalowe nakrętki, ale wtedy może się nie udać wycentrowanie śruby.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
Kilka lat temu rozpocząłem prace nad technologią polimerobetonu opisywaną przez @walter~.wojtek30 pisze:Myślisz o odlaniu nakrętki prosto na śrubie? To może być ciekawe. ...GumiRobot pisze:... odlej nakrętki z epoksydu napełnionego pyłem alu, mikrosferami i grafitem, uzyskasz nakrętkę naprawdę bez luzu i samosmarowną. Śrubę warto wypolerować za mocą filcu i np Cif'u.
Jest mój wątek w tej sprawie... ogólnie tylko brak czasu powstrzymuje mnie przed realizacją projektu.
Ale nie o tym miało być....
Wtedy właśnie niesiony tematem epoxybetonu zrobiłem to co koledzy powyżej piszą. Mianowicie... koledze z forum z Krakowa padła nakrętka kulowa. Śruba była OK i trzeba było coś z tym zrobić. Zaproponowałem odlanie nakrętki (w jej starym korpusie).
Materiałem miała być żywica epoxydowa + pył grafitowy.
Zastosowałem żywicę Epolam 5015 + utwardzacz 5015 + około 20% pyłu grafitowego.
Żywica ma lepkość Brookfielda w 25oC ok. 750 mPa.s, utwardzacz 20 mPa.s., mieszanina ok. 210 mPa.s (dla porównania w 25oC Epidian-5 ma lepkość na poziomie 20000-30000 mPa.s zaś Akfanil-70 3000-7000 mPa.s)
Proporcja mieszania (wagowo) 100/30
Czas życia w 25oC - ok. 120 min. dla wielkości próbki 500g (dla porównania utwardzacz 5014 ma ok. 45 min, 5016 ok. 230 min.)
Czas całkowitego utwardzenia w 20oC - 5 dni.
Twardość ostateczna - 83 ShoreD15
Jak to wyszło?
Zalaliśmy nakrętkę mieszaniną pyłu grafitowego i żywicy. Zabezpieczyliśmy wszystko w pozycji pionowej. Wcześniej dotoczone zostały inserty uszczelniające itd.
Więcej nie miałem kontaktu z tematem, poza zapytaniem po kilku tygodniach.. "jak się ma śruba z żywiczną nakrętką".
Odpowiedź była następująca... "Chodziła fajnie przez tydzień. Po tygodniu zrobiły się takie luzy, że trzeba było wziąść na wstrzymanie i zaoszczędzić na nową śrubę z oryginalną nakrętką"
To tyle....
Nie przesądzam absolutnie sprawy, ale temat ogónie nie jest taki prosty jak się kolegom wydaje.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
kol. bakprint : tak wykonana nakrętka musiała zakończyć żywot po tym czasie, gdyż była to zawiesina grafitu w żywicy a nie chociażby grafit związany żywicą.
Kompozycja na nakrętkę musi mieć skład tak zwanych płynnych metali z dodatkiem grafitu lub/i dwusiarczku molibdenu lub dwusiarczku wolframu. Stopień napełnienia kompozycji taki jak w epoksybetonie czyli zawartość żywicy max. do 20% obj.
Żywicą najodpowiedniejszą wydaje się Epidian 601 (nie mylić z 6011) o lepkości 700-1000mPas + utwardzacz np. IDA lepkość ok.200mPas lub mieszanki PAC+Z1 lub TFF+Z1.
Wykonujemy zawsze przedmieszki żywca+napełniacz oraz utwardzacz+napełniacz.
Łączymy ze sobą dopiero tak wykonane mieszanki.
Ta procedura daje nam co najmniej dwie korzyści:
1) pozwala na pełne zwilżenie ziaren napełniaczy żywicą co podnosi późniejszą wytrzymałość mechaniczną utwardzonej kompozycji
2) wydłużenie minimum 2-3 krotne czasu żelowania kompozycji co pozwala na jej lepsze zagęszczenie w formie i odpowietrzenie
Kompozycja na nakrętkę musi mieć skład tak zwanych płynnych metali z dodatkiem grafitu lub/i dwusiarczku molibdenu lub dwusiarczku wolframu. Stopień napełnienia kompozycji taki jak w epoksybetonie czyli zawartość żywicy max. do 20% obj.
Żywicą najodpowiedniejszą wydaje się Epidian 601 (nie mylić z 6011) o lepkości 700-1000mPas + utwardzacz np. IDA lepkość ok.200mPas lub mieszanki PAC+Z1 lub TFF+Z1.
Wykonujemy zawsze przedmieszki żywca+napełniacz oraz utwardzacz+napełniacz.
Łączymy ze sobą dopiero tak wykonane mieszanki.
Ta procedura daje nam co najmniej dwie korzyści:
1) pozwala na pełne zwilżenie ziaren napełniaczy żywicą co podnosi późniejszą wytrzymałość mechaniczną utwardzonej kompozycji
2) wydłużenie minimum 2-3 krotne czasu żelowania kompozycji co pozwala na jej lepsze zagęszczenie w formie i odpowietrzenie
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
Ja to się zgadzam i z kamar-em i GumiRobot.kamar pisze:Zgadzam się ale przyczyny widzę inne. To była śruba kulowe a nie trapez. Gwint ogrągły to raczej średnio sie nadaje do przenoszenia obciążeń wzdłużnych. No chyba że ma kulkiGumiRobot pisze:kol. bakprint : tak wykonana nakrętka musiała zakończyć żywot po tym czasie,
Faktycznie zamiast połączyć grafit żywicą "okrasiliśmy" żywicę grafitem. A kulówka to tak jak kamar prawi.. średnio przydatna. Choć w sieci ptaszki ćwierkają, że robiono takie zestawy, tylko nikt nie pisze jak toto długo pracowało.
Metodę mieszania skłądników GumiRobot podawał już wcześniej. Skorzystałem i powiem, że naprawdę jest OK. Można mieszać składniki jak długo się chce. Dopiero, jak się jest zadowolony z wymieszania frakcji łączy się "wadro żywiczne" z "wiadrem utwardzaczowym". I plaża. Można wcześniej dać na odbąbelkowanie podciśnieniem, choć i tak znowu się bąbli przy końcowym mieszaniu narobi. Ale ... lepiej przedobrzyć niż potem żałować...