Laptop /mach/ -sterowanie

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: tuxcnc » 08 sty 2013, 18:19

noel20 pisze:A z ciekawości oglądałem kiedyś kilka małych pc na atomie i nie bardzo mi się chciało wierzyć, że ten procek sobie poradzi. Jego wydajność nawet w podstawowych operacjach w windowsie to masakra. Wideo na youtubie się zacina :P
Pisałem o możliwościach sprzętu.
Kiedyś zrobiłem taki test, że oglądałem cztery różne filmy na raz.
Filmy były co prawda z dysku, ale się nie przycinały.
To było jeszcze na D945GCLF2, teraz są nowsze Atomy, nowsze chipsety, szybsze zegary i ogólnie jest lepiej.
No ale jak ktoś musi mieć najlepszy system operacyjny jaki kiedykolwiek wymyślono, to życzę powodzenia.

.

Tagi:

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: noel20 » 08 sty 2013, 19:30

Na windzie wszystko bardziej kuleje niż na lunuxie, szczególnie opracowanym pod cnc, tu żadnego zaskoczenia nie ma. Jednak mach wydaje mi się, że zdecydowanie więcej potrzebuje zasobów sprzętu i gdyby nawet chodził na linuxie to ciekawe jak by się to sprawdziło. A jeszcze nie wiemy jakiego programu do frezarki chce używać autor tematu

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: dziabi3 » 09 sty 2013, 05:43

tuxcnc z tym intel atom masz racje , lecz nie do końca, bo jak na małą maszynkę tokarkę czy jakiś wolniejszy ploterek starczy idealnie , lecz jak go wsadzić do maszyny która ma dość duże możliwości (profesjonalny ploter do trzepania kasy) i obrabia scierzki w interpolacji liniowej to ten biedny intel atmo wymięka nawet pod csmio

jak do sensownej maszyny która ma zapieprzać ale to zapieprzać aż cała buda się trzęsie i zarabiać kasę to tak i3 2,6 ghz lub i5 i z 2 gb ramu co najmniej

ale jeśli mowa o jakiejś małej maszynce co bedzie sobie coś od czasu tam skrobać i będzie wiecej smarowana i czyszczona niż orana to starszy laptop z Prockiem powyżej 1,5ghz będzie jak bardzo bardzo przyzwoicie
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”