Frezarka 800x500x500
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
No to nieźle, ale moim zdaniem jak na takiej maszynie masz to obrabiać to zrób maszynę jeszcze bardziej sztywną, więcej zastrzałów, grubsze i większe ceowniki...koszt niewiele większy ale przełoży się później na to, co będziesz mógł robić na maszynie. Dlaczego o tym pisze - koszt obróbki - pytałeś ile sobie zażyczą za obróbkę Twojej ramy? Wiesz może ile kosztuje godzina roboty na tej maszynie? Pewnie to będzie sporo a skoro już będziesz płacił grubą kasę to żeby i maszyna była lepsza, jak najlepsza.
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Korpusik nabiera masy i robi ciekawe wrażenie.
Rozważył bym pozostawienie sobie "furtki" do obniżenia podatności korpusu na wpadanie w wibracje.
Korpus tej maszynki

został wypełniony piaskiem lub betonem pod ciśnieniem ( niestety nie pamiętam czym a nie można tego sprawdzić bo autor forumowicz-paskuda
najpierw założył wątek i chętnie korzystał z podpowiedzi Forumowiczów przy jej projektowaniu a gdy maszynka była już gotowa usunął swoje wszystkie wpisy
i zdjęcia maszynki bez podania przyczyn ).
Piaskiem została również wypełniona ta podstawa do frezarki:

Może warto rozważyć taka opcję. Oczywiście powinno to być możliwe do wykonania bez "konieczności stawiania korpusu na głowie"
Rozważył bym pozostawienie sobie "furtki" do obniżenia podatności korpusu na wpadanie w wibracje.
Korpus tej maszynki

został wypełniony piaskiem lub betonem pod ciśnieniem ( niestety nie pamiętam czym a nie można tego sprawdzić bo autor forumowicz-paskuda

najpierw założył wątek i chętnie korzystał z podpowiedzi Forumowiczów przy jej projektowaniu a gdy maszynka była już gotowa usunął swoje wszystkie wpisy
i zdjęcia maszynki bez podania przyczyn ).
Piaskiem została również wypełniona ta podstawa do frezarki:

Może warto rozważyć taka opcję. Oczywiście powinno to być możliwe do wykonania bez "konieczności stawiania korpusu na głowie"
-
Planuję wypełnić całość betonem
[ Dodano: 2013-01-07, 20:35 ]
Przeglądam od jakiegoś czasu projekty i wątki zamieszczone na forum i przy okazji robienia projektu mojej maszyny nasuwa mi się pytanie o to o jakich parametrach powinny być elementy ruchome, dokładność frezowania/szlifowania powierzchni pod szyny itd, by uzyskać pewną przyjętą dokładność pracy przyszłej maszyny.
Może ktoś napisać, że czym lepsze parametry poszczególnych elementów tym lepszy efekt końcowy, dokładność montażu, zestrojenia, kumulowanie się błędów/niedokładności itd. ale np. zakładając, że chcemy uzyskać maszynę o dokładności 0,05mm. Jakie powinny być wyjściowe parametry wózków, szyn, równoległości powierzchni itd...
Bo co z tego, że dam ramę na wysokiej klasy obrabiarkę jeśli zastosuję zły rodzaj wózków i obojętnie jak bym się nie starał i próbował nawet nie zbliżę się do założeń...

[ Dodano: 2013-01-07, 20:35 ]
Przeglądam od jakiegoś czasu projekty i wątki zamieszczone na forum i przy okazji robienia projektu mojej maszyny nasuwa mi się pytanie o to o jakich parametrach powinny być elementy ruchome, dokładność frezowania/szlifowania powierzchni pod szyny itd, by uzyskać pewną przyjętą dokładność pracy przyszłej maszyny.
Może ktoś napisać, że czym lepsze parametry poszczególnych elementów tym lepszy efekt końcowy, dokładność montażu, zestrojenia, kumulowanie się błędów/niedokładności itd. ale np. zakładając, że chcemy uzyskać maszynę o dokładności 0,05mm. Jakie powinny być wyjściowe parametry wózków, szyn, równoległości powierzchni itd...
Bo co z tego, że dam ramę na wysokiej klasy obrabiarkę jeśli zastosuję zły rodzaj wózków i obojętnie jak bym się nie starał i próbował nawet nie zbliżę się do założeń...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Ważnym elementem wpływającym parametry maszynki jest podstawa.
Myślę, że zamiast bawić się w spawanie , odpuszczanie , frezowanie profili
można by zastosować coś takiego : ---> Płyta traserska sprzedawana praktycznie w cenie złomu,
chociaż z tego co widać na fotkach złomem nie jest. Rozważałem ten zakup ale
jak wkitrać coś takiego ( pewnie ze 200 - 300 kilo ) do bloku na 2-gie piętro

Myślę, że zamiast bawić się w spawanie , odpuszczanie , frezowanie profili
można by zastosować coś takiego : ---> Płyta traserska sprzedawana praktycznie w cenie złomu,
chociaż z tego co widać na fotkach złomem nie jest. Rozważałem ten zakup ale
jak wkitrać coś takiego ( pewnie ze 200 - 300 kilo ) do bloku na 2-gie piętro

-
Projekt idzie powoli do przodu. Postanowiłem zamienić ceowniki na profile konstrukcyjne zamknięte. Dostępne o grubości ścianek od 6 do nawet 12mm. Wstępnie przyjąłem 8mm.
Wózki HIWIN HGW25CC, śruby kulowe 20mm, bloki łożyskujące typ BF...

[ Dodano: 2013-01-29, 00:14 ]
na zrzutach śruba osi z jest przesunięta. Skorygowane w ostatnim rysunku
Wózki HIWIN HGW25CC, śruby kulowe 20mm, bloki łożyskujące typ BF...

[ Dodano: 2013-01-29, 00:14 ]
na zrzutach śruba osi z jest przesunięta. Skorygowane w ostatnim rysunku

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Ja myślałem nad czymś takim do frezarki na stolik ...Zbych07 pisze:Myślę, że zamiast bawić się w spawanie , odpuszczanie , frezowanie profili
tylko jak to zamontować jeśli stół jest ruchomą osią?
to nie jest pełne tylko ma żebra itp...