ukosowanie w plaźmie
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 20
mysle ze program mial linie proste. wszystko jest fajnie tyle ze troche zapomnielismy o tym ze plazma jest to generalnie maszyna 2d a tutaj ladujemy sie w programowanie kilku osi. trzeba by wymyslec cos prostego a co bedzie dzialac, bo wielu ludzi pisze programy na plazme recznie.
jesli chodzi o bajer przechylania freza to fajna rzecz.
jesli chodzi o bajer przechylania freza to fajna rzecz.
POZDRAWIAM
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
ukosowanie wynika z budowy samego łuku jaki powstaje jest on w kształcie trapeza ( dlatego powstaje ten skos ) a na dodatek dochodzą prądy wirowe nad którymi nie jesteśmy w stanie zapanowaćnobal pisze:w pracy na palniku plazmowym zawsze pojawi sie skos. najnowsze technologie ograniczaja skos plazmy do 2 stopni ale on bedzie zawsze i trzeba pilnowac by dysza niedotknela materialu
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 25
- Kontakt:
Panowie ... to jest prawo termiki ciącia. Kierunek cięcia trzeba tak ustawić jak ustawiony jest kierunek wiru media tnacego by zminimalizować skos. Chyba że mamy prosty palnik do cięcia powietrzem ale to nie ta półka maszyn ze syerowaniem pochyleniem palnika.
Plazma i skos to normalka tyle że można to minimalizowac nawet do zera ale wszystko zalezy od zasad cięcia. mam mało bo ok. 15 lat doswiadczenia z technologią cięcia na wszystkich metodach ale co do plazmy to tak jest napewno.
Plazma i skos to normalka tyle że można to minimalizowac nawet do zera ale wszystko zalezy od zasad cięcia. mam mało bo ok. 15 lat doswiadczenia z technologią cięcia na wszystkich metodach ale co do plazmy to tak jest napewno.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
-
- Kontakt:
jaki jest kierunek wirowania mediów tnacych ?? Od tego zależy jaki będzie kierunek cięcia otworu czy CW czy CCW . Kod podany przez kolegę G2 czy G3 to jest mało znacząca informacja bo duża część producentów maszyn może przypisać dowolny kod do swojej maszyny a nie koniecznie znaczący czy to będzie lewy czy prawy ruch lub co kolwiek innego może się kryć pod tą komendą .
-
oczywiscie ze mozna przypisac, tylko po co zmieniac isteniejace standardy iso jesli jest powszechnie przyjete ze G2 to CW a G3 to CCW
?
moze konkret, jesli mam kierunek wirowania media (patrzac z gory na palnik) CW i chce ciac ten nieszczesny okrag od wewnatrz jaki powinienem przyjac kierunek ruchu palnika CW czy CCW?

moze konkret, jesli mam kierunek wirowania media (patrzac z gory na palnik) CW i chce ciac ten nieszczesny okrag od wewnatrz jaki powinienem przyjac kierunek ruchu palnika CW czy CCW?
POZDRAWIAM
-
- Kontakt:
CW ( zgodnie z ruchem wskazówek ) przyjmujemy że na wylocie z dyszy jest ten sam przyjmujemy też ten sam kierunek. Jeżeli Kolega chce podeślę informacje na ten temat. Są cenne i powiem sam kiedyś nie wierzyłem w nie a jednak pomagaja szczególnie jak instaluję nowe automaty bo klient się dopytuje dlaczego tak a nie inaczej.
Oczywiście bierzemy pod uwagę palniki wyposarzone w taki układ wiru mediów. Jeżeli jest to zwykły palnik do cięcia np. powietrzem to raczej może nie byc w to wyposażony. ja mam do czynienia z palnikami OCP150 , CPM300 - 700 firmy SAF ( air Liquide welding obecnie ) które to mają w standardzie. Ale nawet ichni nowy palnik do cięcia powietrzem CPM15 ma też ten wir i muszę powiedzieć że efekt jest niesamowity. Skos minimalny ale to chyba dlatego że podniesiono jakość ale powietrze to powietrze i pewnych granic się nie da obejść.
[ Dodano: 2006-12-25, 20:33 ]
A standarty producenci zmieniają ale to kwestia tego nieszczęsnego postprocesora . Jak ktoś "kuma" o co w nim chodzi to bez problemu da sobie radę ze zmianą komend.
Oczywiście bierzemy pod uwagę palniki wyposarzone w taki układ wiru mediów. Jeżeli jest to zwykły palnik do cięcia np. powietrzem to raczej może nie byc w to wyposażony. ja mam do czynienia z palnikami OCP150 , CPM300 - 700 firmy SAF ( air Liquide welding obecnie ) które to mają w standardzie. Ale nawet ichni nowy palnik do cięcia powietrzem CPM15 ma też ten wir i muszę powiedzieć że efekt jest niesamowity. Skos minimalny ale to chyba dlatego że podniesiono jakość ale powietrze to powietrze i pewnych granic się nie da obejść.
[ Dodano: 2006-12-25, 20:33 ]
A standarty producenci zmieniają ale to kwestia tego nieszczęsnego postprocesora . Jak ktoś "kuma" o co w nim chodzi to bez problemu da sobie radę ze zmianą komend.
-
bardzo prosilbym o przeslanie takowych informacji jesli nie jest to problem. moj e-mail
[email protected]
co do
"A standarty producenci zmieniają ale to kwestia tego nieszczęsnego postprocesora . Jak ktoś "kuma" o co w nim chodzi to bez problemu da sobie radę ze zmianą komend."
oczywiscie ze sobie da, tylo jaki jest sens zmieniac cos co praktycznie w zdecydowanej wiekszosci (nie spotkalem sie aby G2 nie bylo CW) maszyn jest takie samo? to tak jakby sobie wymyslic zegarek co dzieli dobe np. na 27.5 godziny. jak ktos kuma to sobie da rade, tylko po co?
[email protected]
co do
"A standarty producenci zmieniają ale to kwestia tego nieszczęsnego postprocesora . Jak ktoś "kuma" o co w nim chodzi to bez problemu da sobie radę ze zmianą komend."
oczywiscie ze sobie da, tylo jaki jest sens zmieniac cos co praktycznie w zdecydowanej wiekszosci (nie spotkalem sie aby G2 nie bylo CW) maszyn jest takie samo? to tak jakby sobie wymyslic zegarek co dzieli dobe np. na 27.5 godziny. jak ktos kuma to sobie da rade, tylko po co?
POZDRAWIAM