Spawareczka 3 w 1. Czy ma to sens, czy zapomnieć?
-
- Posty w temacie: 6
Tak tnę obciążenia na siłownię mają grubość od 30-50 mm,jeśli chodzi o spawanie aluminium to w jakim celu masz tego tiga co ty nim spawasz powiedz mi ? figurki jakieś czy coś ? bo jakoś nie rozumiem jak można wydać 3000 zł na profesjonalny tig do tego butla itp do spawania jakiś napraw itp,ja posiadam transformator AC i spawarkę inwenter DC mam uchwyt tig z zaworkiem i ich nie używam.Wiesz chociaż jak spawać aluminium elektrodą miałeś z tym styczność ?,rozumiem że są blachy 0,5 mm itp ale sądzę że lepiej spawać elektrodą jakieś naprawy czy konstrukcje,materiał podgrzewa się do około 250 stopni tylko że elektrod do spawania aluminium jest dużo mają różne składy,przekonałem się kilka razy o złym wyborze i spawy wyglądały jak naplute a ja mogę stwierdzić że moje spawy wyglądają jak przy elektrodzie 7014.Jak będę miał czas to nagram jakiś klip albo pstryknę fotkę i zobaczysz.
Co do tej plazmy ja wydałem równe 1000 zł 11 kg propan i tlen coś koło 20 kg po znajomościach.Zestaw kupiłem za 600 zł do cięcia z reduktorami,bezpiecznikami,wężem 8 metrów itp i bardzo sobie chwalę co. Tak jak pisałem raz ciąłem 200 mm dziś wyciąłem chyba 30 szt obciążeń 30mm.A plazma cena około 2000 zł do tego kompresor około 800 zł mówię tu już o takich tańszych do tego prąd za plazmę i kompresor i słaba mobilność cięcie 16 mm max z czego 14-13 to dokładne,do tego dochodzi cykl pracy wymiana elektrod itp.Przyjdzie co do czego że trzeba coś uciąć grubszego i kapa nic z tego.Sporo czytałem na zagranicznych forach na temat plazm i ich żywotności po okresie gw maszyny zaczynają powoli siadać,wiec sądzę że i tak lepszym wyjściem jest gaz+propan.Pozdrawiam
Co do tej plazmy ja wydałem równe 1000 zł 11 kg propan i tlen coś koło 20 kg po znajomościach.Zestaw kupiłem za 600 zł do cięcia z reduktorami,bezpiecznikami,wężem 8 metrów itp i bardzo sobie chwalę co. Tak jak pisałem raz ciąłem 200 mm dziś wyciąłem chyba 30 szt obciążeń 30mm.A plazma cena około 2000 zł do tego kompresor około 800 zł mówię tu już o takich tańszych do tego prąd za plazmę i kompresor i słaba mobilność cięcie 16 mm max z czego 14-13 to dokładne,do tego dochodzi cykl pracy wymiana elektrod itp.Przyjdzie co do czego że trzeba coś uciąć grubszego i kapa nic z tego.Sporo czytałem na zagranicznych forach na temat plazm i ich żywotności po okresie gw maszyny zaczynają powoli siadać,wiec sądzę że i tak lepszym wyjściem jest gaz+propan.Pozdrawiam
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Kompresory to trzy stoją, różnej wielkości. Na co dzień w stolarce robię i się przydają. Spawarkę potrzebuję jedynie do sporadycznych spraw hobbystycznych, jak również gdy będę dorabiał drobne narzędzia czy statywy dla swoich potrzeb. Dlatego też nie potrzebuje profesjonalnych kombajnów, niemniej jedna wolę dołożyć parę groszy by nie kupić jakiegoś badziewia. A pytanie wynika z mojej niewiedzy, bo to jednak nie moja działka i nie chciał bym się wpakować na minę.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Trudno się rozmawia z kimś kto jest święcie przekonany o swojej racji ,ma klapy na oczach i problem ze zrozumieniem tekstu czytanego.
miron91, weź te swoje pocięte ciężary i idź pakuj na siłce , bo o spawaniu tig i urządzeniach tego typu to ty nie masz bladego pojęcia .
(ciekawe czy na montaż balustrady na schodach czy balkonie byś zabrał mma , a pod nogami płytki za 200 zł/m2)
[ Dodano: 2013-01-02, 20:21 ]
http://allegro.pl/hf-tig-180-mma-plazma ... 83372.html
poszukaj na aledrogo ,pewnie taniej znajdziesz.
tig- tylko z HF-em (zapłon bezstykowy) nie daj się namówić na żadne zaworki
miron91, weź te swoje pocięte ciężary i idź pakuj na siłce , bo o spawaniu tig i urządzeniach tego typu to ty nie masz bladego pojęcia .

[ Dodano: 2013-01-02, 20:21 ]
To w takim przypadku wystarczy Ci np coś takiego :lucas_ulv pisze:Spawarkę potrzebuję jedynie do sporadycznych spraw hobbystycznych, jak również gdy będę dorabiał drobne narzędzia czy statywy dla swoich potrzeb.
http://allegro.pl/hf-tig-180-mma-plazma ... 83372.html
poszukaj na aledrogo ,pewnie taniej znajdziesz.
tig- tylko z HF-em (zapłon bezstykowy) nie daj się namówić na żadne zaworki
Pozdrawiam , Michał. 

-
Hah jak długo pracuję w swoim zawodzie to nie widziałem żeby ktokolwiek spawał balustrady tigiem,z tego co wiem są robione na zamówienie i od razu montowane.A jeśli autor chce mieć hobby spawając balustrady metodą tig i i płytkami za 200 zł/m2) pod nogami to niech sobie spawa.(jeszcze są takie materiały z krówek co można na płytki za 200 zł/m2) podłożyć i spawać,wiedziałeś o tym ?.A jak postawisz butlę 40 kg z argonem na twoje płytki za 200 zł/m2) to ciekawe co będzie nie ?
No tak nich kupi ten szajs co mu polecasz poczytaj opinie najpierw a potem coś radź,ta maszyna to badziew nic więcej a skoro nawet nie umiesz spawać tigiem po przez zapłon stykowy to o czym my gadamy.Z pewnością tak ci metoda mma nie podoba się bo za każdym razem elektroda przykleja ci się i płacz.
No tak nich kupi ten szajs co mu polecasz poczytaj opinie najpierw a potem coś radź,ta maszyna to badziew nic więcej a skoro nawet nie umiesz spawać tigiem po przez zapłon stykowy to o czym my gadamy.Z pewnością tak ci metoda mma nie podoba się bo za każdym razem elektroda przykleja ci się i płacz.
-
Balustradki ze stali nierdzewnej też elektrodą, elementy jachtów, reklamy aluminium nierdzewka w większości ja to robię w większości rzeczy nie przekraczają 2-3 to tylko tig tu chodzi o estetykę wykonania.
To co ty robisz czyli obciosanie i zespawanie do KUPU to elektrodą można zrobić choć taniej i szybciej już automatem spawać.
To co ty robisz czyli obciosanie i zespawanie do KUPU to elektrodą można zrobić choć taniej i szybciej już automatem spawać.
-
Jakich elektrod używasz firma ?,jeśli chodzi o mig to jakoś średnio ta metoda mi się podoba,jakoś tak mma bardziej mi się podoba no z resztą już spawam od 19 roku życia tą metodą także chyba się uzależniłem hehe.lukadyop pisze:Balustradki ze stali nierdzewnej też elektrodą, elementy jachtów, reklamy aluminium nierdzewka w większości ja to robię w większości rzeczy nie przekraczają 2-3 to tylko tig tu chodzi o estetykę wykonania.
-
Ja nie spawam praktycznie elektrodami ze względu na to co robię, no chyba ze mam pracę typu "panie piec mi cieknie" takie i wtedy uzywam w zależności co mam rutylowe lub zasadowe esab, zapomniał bym kolektory spawam elektrodami czasem jakieś napawanie twardych powierzchni ale to też sporadycznie.
No jak spawasz od 19 roku życia to faktycznie dużo pewnie całe 1 rok
No jak spawasz od 19 roku życia to faktycznie dużo pewnie całe 1 rok
-
Pracuje w swoim zawodzie prawie 4 lata mam 22 lata do tego tokarka,frezarka obróbka stali i grafitu,spawanie rur ochronnych sciekowych jak kształtek stalowych,żeliwnych spawanie rur wodociągowych i wypalanie stali wypalarką cnc, napawanie zurzytych części maszyn budowlanych,różne konstrukcje bla bla bla sporo tego łep jak sklep heh
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Ani w jednym słowie nie mówiłem nic o balustradach. ;Pmiron91 pisze:...A jeśli autor chce mieć hobby spawając balustrady metodą tig i i płytkami za 200 zł/m2) pod nogami to niech sobie spawa...
Ja potrzebuję jakieś małe, mobilne urządzenie które będę trzymał w piwnicy a na czas pracy wynosił na zewnątrz domu.
głównym zadaniem będzie łączenie blaszek, profili i odlewów mosiężnych i z ewentualnie drąz
I do tego wystarczyło by mi lutowanie twarde. Ale idąc za radą znajomego by zainwestować w TIGa przyszły pomysły na wykonanie i innych spawów w aluminium i stali.
A pytanie tyczy się zasadniczo czy kupować jakiś zestaw 3w1 jak tego typu co pokazałem na początku, lub zamiast z mig mag to z plazmą?
Czy raczej zainwestować w osobne narzędzia?
Nie zależy mi żeby to było najtańsze z możliwych. Ma być dobre, ale do moich potrzeb, czyli nie super profesjonalne.
Średnie, jakość do ceny

-
Gdybym miał kupować teraz to pewnie nabył bym coś takiego ,lub podobnego bo niestety wyboru za wielkiego nie malucas_ulv pisze:głównym zadaniem będzie łączenie blaszek, profili i odlewów mosiężnych i z ewentualnie drąz
I do tego wystarczyło by mi lutowanie twarde. Ale idąc za radą znajomego by zainwestować w TIGa przyszły pomysły na wykonanie i innych spawów w aluminium i stali.
A pytanie tyczy się zasadniczo czy kupować jakiś zestaw 3w1 jak tego typu co pokazałem na początku, lub zamiast z mig mag to z plazmą?
Czy raczej zainwestować w osobne narzędzia?
Nie zależy mi żeby to było najtańsze z możliwych. Ma być dobre, ale do moich potrzeb, czyli nie super profesjonalne.
Średnie, jakość do ceny

http://allegro.pl/magnum-spawarka-inwer ... 14015.html
Po odpowiednim opanowaniu maszynki i zaopatrzeniu się w niezbędne materiały eksploatacyjne ,pospawasz tym wszystko to co wymieniłeś powyżej. Taniej alu w przyzwoitej jakości spawu nie da się spawać ,a do reszty metali nic więcej nie trzeba .
Plazmę jak uznasz że potrzebujesz ,to dokupisz osobno.
Co do urządzeń 3w1 mnie by wkur...ało ciągłe przepinanie kabli i węży , więc osobiście bym czegoś takiego nie nabył.
Tyle z mojej strony, decyzję musisz podjąć sam.
PS. aha , nie zapomnij o oczach

Pozdrawiam , Michał.