Sterownik serwo DC na STM32F4 / HIP4081A
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Cześć!
Widać ładne postępy. Moim zdaniem płytka wymaga jeszcze trochę dopracowania.
- niektóre ścieżki zasilania wymagają chyba nieco pogrubienia?
- dlaczego nie obrócisz tych wielkich elektrolitów o 90*?
- może warto zamienić miejscami te dwie sekcje po lewej stronie? jak mniemam zasilacz na dole a moduły systemu komputerowego na górze?
- płytka jest za mało "upchnięta".
Do testów i rozwoju gotowy moduł to strzał w dziesiątkę.
Jenak myślę, że dobrym pomysłem (po uruchomieniu tej płyty głównej) mogłoby być jednak zrobienie własnej płytki zamiast modułu discovery. W razie pomyłki płytka wielka nie będzie i straty mniejsze.
Ogólnie tworzenie takich układów to nie jest magia i staje się to coraz przystępniejsze.
Pozdrawiam
Łukasz
PS. zanim doczytałem posta to napisałem swojego;>
Widać ładne postępy. Moim zdaniem płytka wymaga jeszcze trochę dopracowania.
- niektóre ścieżki zasilania wymagają chyba nieco pogrubienia?
- dlaczego nie obrócisz tych wielkich elektrolitów o 90*?
- może warto zamienić miejscami te dwie sekcje po lewej stronie? jak mniemam zasilacz na dole a moduły systemu komputerowego na górze?
- płytka jest za mało "upchnięta".
Do testów i rozwoju gotowy moduł to strzał w dziesiątkę.
Jenak myślę, że dobrym pomysłem (po uruchomieniu tej płyty głównej) mogłoby być jednak zrobienie własnej płytki zamiast modułu discovery. W razie pomyłki płytka wielka nie będzie i straty mniejsze.
Ogólnie tworzenie takich układów to nie jest magia i staje się to coraz przystępniejsze.
Pozdrawiam
Łukasz
PS. zanim doczytałem posta to napisałem swojego;>
Tagi:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 70
Organizacja jest taka:
lewy górny róg: zasilanie 12V i 5V
lewy dolny róg: izolator USB
prawa strona: moduły mocy
zasilanie do nich nie jest jeszcze doprowadzone - będzie ono szło przez E-stop; E-stop będzie odłączał zasilanie do sekcji mocy i przekaźnika wrzeciona, ale sekcja logiczna pozostanie włączona.
lewy górny róg: zasilanie 12V i 5V
lewy dolny róg: izolator USB
prawa strona: moduły mocy
zasilanie do nich nie jest jeszcze doprowadzone - będzie ono szło przez E-stop; E-stop będzie odłączał zasilanie do sekcji mocy i przekaźnika wrzeciona, ale sekcja logiczna pozostanie włączona.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 33
STM32F407VET6 kosztuje 11$ netto ( przy zakupie jedne sztuki).
Ja tam bym poszedł na całość
, ale to projekt kolegi i jego decyzja. Zwłaszcza że nie jest to trudne - robię sporo na prockach STM32 ( co prawda nie 4xx), ale jak kolega pokaże projekt to zawsze możemy kolektywnie sprawdzić.
A co do USB - odradzam (same kłopoty przy zakłóceniach). Lepiej już wpuścić nawet enc28j60 ( ethernet po spi ) aby mieć glawaniczną izolację.
Ja tam bym poszedł na całość

A co do USB - odradzam (same kłopoty przy zakłóceniach). Lepiej już wpuścić nawet enc28j60 ( ethernet po spi ) aby mieć glawaniczną izolację.
-
To jest maszyna CNC - tutaj nie potrzebuję szalonych prędkości. Obecnie używam izolatora USB który został na tę płytę niemal żywcem skopiowany (wywaliłem jeden header) - mam stabilne 0.5Mbps przy połączeniu USARTa na pałę 3 przewodami (i to dość długimi, ponad 30cm) - owszem, były problemy, kiedy przewody były daleko od siebie; po związaniu ich kawałkami rurki termokurczliwej problemy ustały. Tutaj USART będzie miał doprowadzenia w postaci kilku centymetrów ścieżek, położonych daleko od sekcji mocy i otoczonych masą.
Izolacja optyczna odbywa się na poziomie USARTa - są 2 transoptory 6N137.
Wiem, że ethernet byłby lepszy - plan mam taki, że jak kiedyś może wywalę Discovery na rzecz własnego modułu, to wsadzę tam ethernet - po prostu gniazdo będzie na dodatkowym module a USB sobie zostanie na wszelki wypadek.
Na razie zostawiam opcję kanapkową, bo to jest najszybsza droga do działającego sterownika. Do ew. komercjalizacji oczywiście będę robił swoją płytkę lub w ogóle wszystko zintegruję na jednej.
Odnośnie "małego upchnięcia" płytki - jest to w sumie częściowo zamierzone; upchnięte są elementy wewnątrz modułów, natomiast moduły są celowo rozsunięte aby uniknąć zakłóceń. W tym również celu w płytce znajdują się otwory, w których nie ma żadnych elementów - aby skrócić drogę przez masę (tam, gdzie masa jest rozcięta długimi ścieżkami po jednej stronie, trzeba ją połączyć przelotkami do masy po drugiej stronie).
Izolacja optyczna odbywa się na poziomie USARTa - są 2 transoptory 6N137.
Wiem, że ethernet byłby lepszy - plan mam taki, że jak kiedyś może wywalę Discovery na rzecz własnego modułu, to wsadzę tam ethernet - po prostu gniazdo będzie na dodatkowym module a USB sobie zostanie na wszelki wypadek.
Na razie zostawiam opcję kanapkową, bo to jest najszybsza droga do działającego sterownika. Do ew. komercjalizacji oczywiście będę robił swoją płytkę lub w ogóle wszystko zintegruję na jednej.
Odnośnie "małego upchnięcia" płytki - jest to w sumie częściowo zamierzone; upchnięte są elementy wewnątrz modułów, natomiast moduły są celowo rozsunięte aby uniknąć zakłóceń. W tym również celu w płytce znajdują się otwory, w których nie ma żadnych elementów - aby skrócić drogę przez masę (tam, gdzie masa jest rozcięta długimi ścieżkami po jednej stronie, trzeba ją połączyć przelotkami do masy po drugiej stronie).
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Z zakłóceniami trzeba mieć doświadczenie niestety. Często bez kilku podejść się nie obejdzie i tak.ursus_arctos pisze: Odnośnie "małego upchnięcia" płytki - jest to w sumie częściowo zamierzone; upchnięte są elementy wewnątrz modułów, natomiast moduły są celowo rozsunięte aby uniknąć zakłóceń. W tym również celu w płytce znajdują się otwory, w których nie ma żadnych elementów - aby skrócić drogę przez masę (tam, gdzie masa jest rozcięta długimi ścieżkami po jednej stronie, trzeba ją połączyć przelotkami do masy po drugiej stronie).
Ja sporo bazuje na doświadczeniach zebranych w czasie budowy wzmacniaczy lampowych;)
Ja unikam pętli masy i zasilania żeby było ich możliwie jak najmniej.
Staram się nie prowadzić ścieżek jedna nad drugą.
Dławik na zasilaniu kontrolera też sporo daje.
Do tego via'sy dla lepszego ekranowania i kondensatory odprzęgające.
Możliwie krótkie ścieżki też potrafią bardzo pomóc.
PS. Mi właśnie przyszły płytki PCB na sterownik silnika krokowego na LPC i L6203. (robie to trochę hobbystycznie) Zobaczymy jak będzie działać;)
-
Moje doświadczenie z pętlami jest takie, że pętli zasilania trzeba unikać, a pętle masy zamykać - najgorsze, to taka ścieżka w kształcie litery C otaczająca układ z dużymi prądami, ale nie zamknięta (kiedyś miałem układ, w którym mi się toner odkleił przy termotransferze i masa otaczała układ, ale była przerwana - zadziałał dopiero, jak dolutowałem tam drucik).
Prowadzenie ścieżek nad sobą jest wskazane, jeżeli jest to doprowadzenie i powrót - np. wyprowadzenia do silnika (pole magnetyczne takiego układu bardzo szybko zanika z odległością).
Co do dławików - w sterowniku krokowców zrobiłem małe dławiczki toroidalne przed każdą sekcją mocy - dzięki temu najwyższe częstotliwości były wycinane bardzo blisko samego sterownika i nie propagowały się dalej. Tutaj pewnie też tak zrobię.
Prowadzenie ścieżek nad sobą jest wskazane, jeżeli jest to doprowadzenie i powrót - np. wyprowadzenia do silnika (pole magnetyczne takiego układu bardzo szybko zanika z odległością).
Co do dławików - w sterowniku krokowców zrobiłem małe dławiczki toroidalne przed każdą sekcją mocy - dzięki temu najwyższe częstotliwości były wycinane bardzo blisko samego sterownika i nie propagowały się dalej. Tutaj pewnie też tak zrobię.
-
-