CNC podstawy ,nauka.

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

molenbeek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: molenbeek » 01 lis 2012, 23:13

Witam. Wiec jak to jest z tymi poczatkami:) nauka w domu, praktyka cwiczenia itp. To wiadomo. A moze zaczac od nauki cad/cam programowanie g-code ,a pozniej nauka obslugi danego modelu frezarki, tokarki itp. Pomozcie:)

Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: WZÓR » 01 lis 2012, 23:44

molenbeek pisze:.... A moze zaczac od nauki cad/cam ....
Na początku nauki odpuść sobie cad /cam .... znajomość G-kodów wskazana i najwięcej czasu poświęć na obsługę obrabiarki.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

kopalnia

Post napisał: kopalnia » 02 lis 2012, 19:27

Witam, ukończyłem studia mechaniczne na politechnice i miałem tam podstawy programowania, które nie były czymś nie wiem jak trudnym.

Najlepiej jest zapoznac się z podstawowymi komendami ponieważ, dzięki nim tak naprawdę można wszystko wykonać. Głębsza wiedza z zakresu programowania pozwoli skrócić program wykonując tą samą czynność. Programowałęm przede wszystkim System Sinumerik.

vales
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Post napisał: vales » 02 lis 2012, 21:12

Sprawa CNC na HAAS w firmie gdzie pracuję wygląda tak:rysunek wykonuje się w kompie programem (nie wiem czy dobrze piszę ) esplit lub podobna nazwa programu , następnie wgrywa się na pendriva i z niego do maszyny.Więc samo programowanie raczej już odpada , ale wydaje mi się że trzeba nie wiem jakie podstawy mieć . Tak jak dawno temu komputer trzeba było skumać i nie wszyscy chodzili na kurs obsługi komputera .

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: WZÓR » 03 lis 2012, 18:04

vales pisze:Sprawa CNC na HAAS w firmie gdzie pracuję wygląda tak:rysunek wykonuje się w kompie programem (nie wiem czy dobrze piszę ) esplit lub podobna nazwa programu ...

Jest to Esprit;
:arrow: http://www.abplanalp.pl/content.asp?id= ... id=CAD_CAM
... Więc samo programowanie raczej już odpada , ale wydaje mi się że trzeba nie wiem jakie podstawy mieć . Tak jak dawno temu komputer trzeba było skumać i nie wszyscy chodzili na kurs obsługi komputera .
Hmm .... wszystko zależy od tego , jakie masz motywacje.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

piotrek91

Post napisał: piotrek91 » 17 lis 2012, 15:31

Siemanko.
Ja niedawno zacząłem pracę w firmie zajmującej się produkcją obrabiarek. Do mojego zakresu pracy należy zrobienie i podłączenie całej elektryki wraz ze sterowaniem i uruchomieniem tego.I tutaj się pojawia problem bo nie mogę ogarnąć jak to wszystko poustawiać. Korzystamy głównie ze sterowań Heidenhain iTNC 530. Gdzie można się nauczyć programowania tego od podstaw?

raben
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: raben » 21 gru 2012, 21:37

Czesc.
Powiem z doswiadczenia. Dobrze jak masz jakies techniczne podstawy. ( Ja konczylem technikum elektroniczne ). Umiejetnosc przestawiania liczb w glowie ( nie zrozum mnie zle wszedzie uzywasz kalkulatora ale musisz miec jakies obycie), wyliczania katow, stopni itd.
Potem jest kilka opcji. Szukasz pracy w jakiejs firmie i cie douczaja po drodze.
Opcja 2. Konczysz kurs ( zwykle kilku tygodniowe na poczatek, jest kilka kompetentnych osob na forum w tym temacie ) nawet nie wiem jak one sie nazywaja, operatora, ustawiacza, programisty czy jakos tak. Instruktor ci tlumaczy co i jak. W jakich osiach pracuja maszyny, tlumaczy kody, uczy prostego programowania.
Ta opcje polecam. Idziesz do firmy, zwykle rekrutujaca osoba ma pojecie co bedziesz robil i w czasie rozmowy widzi, ze nie bedzie cie trzeba nianczyc. Opcja ze szkoleniami daje jeszcez jedna opcje. Jak juz sie zalapiesz mozesz kontynuowac szkolenie pod katem maszyn na ktorych pacujesz. Dowuedziec sie jakieg systemu CAD/CAM uzywa itd. Plus lapiesz doswiadczenie. Mozesz sie pobawic maszynami.

I opcja numer 3. Idz na studia w tym kierunku.

Co do systemow Fanuc zawsze sie gdzies przebija, Mazatrol i Sinumerik. Osobiscie z tymi sie najczesciej spotykalem.
Musze jednak zaznaczyc, ze pracuje w UK.
Co do pracy.Kompenentny Setter/Operator okolo 10 funtow na godzine w zaleznosci od doswiadczenia, programista 15/h tez wiecej jak masz doswiadczenie. Design Engineer ( projektujesz, i wrzucasz na maszyne ) tu juz doswiadczenie + ile wytargujesz, ile firma placi i inne zmienne ale okolo 20/h ( tylko przy takich stawkach podaje sie zwykle srenie zarobki na rok ).

Aaa jesli myslisz o wyjezdzie, naucz sie dobrze jezyka technicznego.

Pozdrawiam.

K-ny
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Kontakt:

Post napisał: K-ny » 02 sty 2013, 15:35

To dużo zależy od człowieka i jego nastawienia do nauki...

damon

Post napisał: damon » 30 maja 2013, 14:56

Witam,jestem nowy na forum.Wpadłem tutaj bo chciałbym zostać operatorem maszyn cnc lub jeśli podołam programistą.Jestem po technikum samochodowym,mam 33 lata.Pracuję jako kierowca ciężarówki i szukam sposobu aby "oderwać się od koła" bo nie chcę za 10-20 lat bujać się po kraju lub zagranicy i być gościem we własnym domu.Lubię mechanikę i elektrykę jestem kumaty że się tak wyrażę.Od ostatniego postu upłynęło trochę czasu ale myślę że doczekam się odpowiedzi m.in. od kolegi K-ny.Gdzie w okolicach Rybnika można zapisać się na kurs operatora cnc lub programisty(ale to chyba w późniejszym czasie) i gdzie można szukać pracy aby się załapać do takiej tokarki po kursie w celu dalszej nauki i nabierania doświadczenia.Jak kształtuje się pensja dla takiego żółtodzioba po kursie.Jest to dla mnie ważne ponieważ mam rodzinę na utrzymaniu.Pozdrawiam.

juby3004
Posty w temacie: 4

Post napisał: juby3004 » 17 cze 2013, 20:38

Witam.
Pracuję jako operator CNC od półtora roku, mam dość dobrego nauczyciela. W tym czasie nauczyłem się w kolejności: rozumieć mniej więcej co się teraz dzieje w maszynie, robić korekty, ustawiać maszyny 3-osie, szukać w programie gdzie mają być punkty zerowe, dobierać parametry obróbki do jakości i rodzaju narzędzi, delikatnie edytować programy, niedawno liznąłem kilku ustawiań 4-osi(niby nic trudnego ale robiłem to tylko kilka razy więc nie napiszę że to umiem ponieważ to nie prawda).
Chciałbym się uczyć dalej i mam kilka pytań:
1) Gdzie szukać literatury która mnie nauczy programowania G code i podstaw programowania(co polecacie?)
2) Czy da się tego nauczyć samemu? (mój nauczyciel niestety ma nas na zmianie 12 i nie znajdzie czasu żeby mi tłumaczyć wszystko po kolei, w większości są to ludzie którzy ograniczają się do wciskania zielonego nie rozwijający się i musi za nich ustawiać i takie tam...)
3) To samo co 1 tyle że M code
Pracuje na obrabiarkach HAAS: 14 frezarek (od bardzo leciwych po najnowsze) 3 i 4 osiowe i dwie tokarki z podajnikami (jednak o nich nie mam praktycznie żadnego pojęcia :sad: ponieważ są okupowane przez starych wyjadaczy i bardzo ciężko się tam ustawić)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”