Geometria wykreślna - krawędzie przecięcia się płaszczyzn

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
czerwo
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Geometria wykreślna - krawędzie przecięcia się płaszczyzn

Post napisał: czerwo » 29 gru 2012, 03:31

Cześć, mam na imię Robert, jestem nowy na forum, chciałbym wszystkich serdecznie powitać, słyszałem wiele dobrego o Was i o tymże portalu, postanowiłem się zwrócić z problemem, który dla Was z pewnością okaże się błahostką. Muszę wybrać dwa przykłady z pliku, który znajduje się w załączniku i znaleźć krawędź przecięcia się płaszczyzn. Przejrzałem już kilkadziesiąt stron o powiązanej tematyce i 2 książki, które aktualnie posiadam, po prostu nie mogę dojść do tego jak rozwiązać te zadania. Bardzo proszę o pomoc, za którą z góry dziękuję, gdyż pomoże mi to lepiej zrozumieć to zagadnienie i zaliczyć kolokwium.

Pozdrawiam i życzę szczęśliwego nadchodzącego 2013 roku, Robert
Załączniki
Zadania_krawędzie.doc
(1.72 MiB) Pobrany 641 razy

Tagi:

nowicjusz93

Post napisał: nowicjusz93 » 29 gru 2012, 14:49

Polecam książkę Lewandowskiego - geometria wykreślna. strona 63 - piękny opis krok po kroku :) szkoda przepisywać;p Wystarczy albo wprowadzić pomocnicze płaszczyzny i znaleźć pkt przecięcia się z trójkątem albo po prostu wyznaczyć ślady płaszczyzn ( o ile będzie to jakoś ludzko wyglądało). Reszta jest w książce i na prawdę nie jest to trudne.

Awatar użytkownika

clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: clubber84 » 29 gru 2012, 16:07

Ja koledze polecam wykreślić przykład 1 i 11 (prostsze do wykonania na pierwszy raz).
Podpowiem, że krawędzie przecięcia się płaszczyzn w tych figurach, będą między krawędziami oznaczonymi primo ('), np. w przykładzie 11 - A'B' i K'M' oraz secundo (") - analogicznie jak parę wyrazów wcześniej.
Możliwe, że któryś z zawodowców mnie poprawi. :wink:

W

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”