Chodzi o zmienną SCALE ?MlKl pisze:zmieniając skalę w pliku .ini
Jak podejść do zmiany.. chodzi mi o jaką wartość zmieniać o 1 czy od razu np. po 10. Chodzi mi o wpływ na wymiar fizyczny.
Poniżej kawałeczek z .ini
Kod: Zaznacz cały
[AXIS_0]
TYPE = LINEAR
HOME = 0.0
MAX_VELOCITY = 6
MAX_ACCELERATION = 200.0
STEPGEN_MAXACCEL = 450.0
BACKLASH = 0.2
SCALE = 320.0

Nieznany, od tamtej pory usunąłem jeden problem z kolizją stolika podczas pracy w granicznych wartościach pola roboczego. Może to było to.. A może coś innego. Od tamtej pory się dużo zmieniło i problem nie występuje.Raven pisze:Jaki był powód zaliczenia krańcówki?
A co do laminatu to mi się przypomniało, że robiłem całkiem niedawno płytkę PCB do zasilacza do maszyny. Frez V 60 ale ułamała mi się końcówka i próbowałem ostrzyć na gumówce. Wyszło fatalnie, ale miałem straszną ochotę wyfrezować tym co mam. Kod wygenerowany przez jakiś konwerter gerber to gcode. 2 pliki, pierwszy ścieżki, drugi wiercenie.

Elementy duże i łatwo wyginało się nóżki, ale wszystko pasowało, bez problemu. To jest dioda LED i ARK2 bo reszta to zwykłe przewlekane.
Ale podrapie laminat aby zrobić linijkę. Zapomniałem że mam takie cuda.
Ja mam w domu już z 15sztuk 35x35 i z 10szt. 80x80 z dziurami w środku. Już się na kwadraty patrzeć nie mogęRaven pisze:Wtedy zobaczysz czy rzeczywiście trafia dokładnie w to samo miejsce (zacznij od małego kwadracika...).

[ Dodano: 2012-12-24, 10:45 ]
Wezmę to pod uwagę, bo u mnie silniki są zasilone 4 żyłową tasiemką 0.5mm. Przewody leżą jak chcą.MarcinxD pisze: Chciałem mieć ładnie zwinięte kable od silników krokowych więc zaplotłem je w warkocz (długość jakieś 25cm) co prawdopodobnie to było problemem ponieważ po rozplątaniu nie mam już żadnego problemy do dziś
Sam w to nie mogę uwierzyć, że na tak krótkim odcinku potrafił się indukować prąd który spowodował dodawanie kroków i błąd maszyny.