ceramiczne smd są delikatne... i potrafią strzelićRyba2 pisze: poszedł jeden kondensator ceramiczny
coś się w nich zmienia po lutowaniu

napięcie 35..40V dla smd 100nf/50V ceramik -- to wybuchowa konfiguracja (w linii zasilania krokowców)
ceramiczne smd są delikatne... i potrafią strzelićRyba2 pisze: poszedł jeden kondensator ceramiczny
A jest kolega pewien że był na 50V?Ryba2 pisze:aż kondensator 100nF
A jak ich nie dać to strzelają układy.markcomp77 pisze:napięcie 35..40V dla smd 100nf/50V ceramik -- to wybuchowa konfiguracja (w linii zasilania krokowców)
te "moje" smd to nie wiem jakie - napisu nie mogłem odczytaćpiotr_olbrysz pisze:Tylko że te ceramiczne to samsung i murata
Najsmutniejszy przypadek 0.1uF , mam po 14 latach w układch u klienta. Padają od czasu do czasu na zasilaniu 24V ale włączanym delikatnie przez 24ohm gdześ 1000 razy na dobę. Szkoda tylko że do klienta 350km. Napisu też nie mogę odczytać. Znajomy mówi migracja srebra.markcomp77 pisze:te "moje" smd to nie wiem jakie - napisu nie mogłem odczytać
A można poznać parametry (karta katalogowa tych kondensatorów).Ryba2 pisze:Zamówiłem 330uF na 63V pozostałe
470uF mogą być, ale te 330uF nie bo nie są LowEsrRyba2 pisze:470uF 63V NIPPON LOW ESR NRSZ471M6312.5X25
330uF 63V NIPPON JAPAN NRSA NRSA331M63V12,5X20
Może nie jest to konkretne rozwiązanie Twojego problemu, ale popatrz się na projekt GRBL. Jest to interpreter gcode na arduino. Z tego co czytałem, mieli w planach zrobić wersje pracującą samodzielnie. Wersja stabilna ma przesyłane kolejne linie gcode sekwencyjnie via serial.Ryba2 pisze: Obecnie szukam materiałów jak to rozwiązać czy da się zrobić tak że mikrokontroler będzie czytał instrukcje z karty i przez zainstalowany interpreter g kodu wykona polecenia maszynowe czy trzeba będzie trzeba programować za każda zmianą g-codu przez ICSP i g-code będzie umieszczony w pętli loop kodu dla atmegi.