Obróbka płyty aluminiowej, metodologia?

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: oprawcafotografii » 21 lis 2012, 09:47

A jak brzmi pytanie? :)

q

Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: WZÓR » 21 lis 2012, 13:34

olbaid pisze:Ok, dziękuję za info, ale proszę o wypowiedzi odnośnie obróbki skrawaniem na klasycznej maszynie CNC 3 osie.
.... nie podałeś na jakiej maszynie chciałbyś te płyty obrabiać.

Bazując na Haas VF-5 z obróbką , a raczej zamocowaniem takiej płyty nie ma miodzia. :razz:

Stół (przejazdy) ;
X - 1524mm,
Y - 660 mm,

Rozstaw skrajnych kanałków teowych na stole wynosi (jak dobrze obliczyłem) 480 mm , tak więc płyty o wymiarach 1000 x500 łapkami po zewnętrznej (w osi Y) na podkładach nie zamocujesz.
Najlepszym i najpewniejszym sposobem będzie wykorzystanie otworów wykonywanych na tej płycie.
W/w ustaw na stole , zamocuj łapkami po zewnętrznej (w osi X) na podkładach i wykonaj otwory w/g rysunku.
Do obróbki konturu tej płyty przydałaby się pomoc , czyli podkład zbliżony do gabarytów obrabianego elementu.
Wykorzystując kanałki teowe mocujesz w/w pomoc do stołu .
Programowo wiercisz i gwintujesz w niej otwory , których rozstaw odpowiada wymiarom otworów wykonanych w płycie aluminiowej.
Płytę tą przykręcasz do podkładu ...... i mocowanie elementu do obróbki konturu , itd. gotowe.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

macimo
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: macimo » 23 lis 2012, 21:06

Witam,

Tak sobie cztam i myślę się podłączyć, jestem również początkującym frezerem. mam za zadanie wykonać płytki o wymiarach zewnętrznych podstawa 130x40 grubość 15 z promieniami na narożnikach R=4, na płytce mają być 2 otwory gwintowane (symetryczne) i na jednej powierzchni wszystkie krawędzie faza 2x45 stopni, a do dyspozycji mam materiał: płaskownik 41x15 o długości kilku metrów.

Nie mam jakiejś super dokładnej piły żeby go pociąć na 130mm odcinki ale może powienienm uciąć z naddatkiem po 131 lub z długoego płaskownika jechać??

Jak zamocować takie detale? Jaki sposób mógłby być najbardziej efektywny. mam 20 takich płytek do zrobienia. tolerancja +/- 0.1 mm

Z góry dzięki za pomoc.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 24 lis 2012, 09:24

Ja nym zaczal od chwycenia lapami, zrobil otwory, potem przykrecil przez otwory
uzywajac duzych podkladek zeby nie uszkodzic powierzchni. Dalej juz z gorki.
Na koncu nagwintowac otwory.

q

robolito
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: robolito » 30 lis 2012, 14:06

Witam serdecznie,
W przypadku płyt aluminiowych gdy w tym się dana firma specjalizuje najrozsądniejszym rozwiązaniem jest zastosowanie uchwytów próżniowych (Vacum). Co nam takie rozwiązanie daje:
- Możliwość wykonania całej obróbki w jednym cyklu.
- Brak konieczności wykonywania otworów technologicznych.
- Szybkość mocowania detalu max 5 minut (po wcześniejszym zaplanowaniu roztawu uszczelnień gdy jest obróbka przelotowa otwory, wyspy itd), gdy nie ma przelotowej dosłownie 20 sekund.
- Nie występowanie drgań na płycie aluminiowej co daje większą dokładność, szybkość, jakość powierzchni.
- Co najważniejsze duże oszczędności finansowe, bardzo szybki zwrot inwestycji.

Aby uniknąć uszkodzeń płyty vacum przy obróbce przelotowej, stosuje się płyty pośredniej z otworami, dodatkowo wyżej wspomniane uszczelnienia dla zapewnienia próżni. Aby skontrolować siłę mocowania wystarczy zwykły zegar ciśnieniowy mocowany bezpośrednio do płyty. Również istnieje możliwość łączenia płyt modułowo co daje większe możliwości powierzchniowe.

Zajmuję się doradztwem techniczno - handlowym w tym asortymencie, mam w ofercie kilku producentów, zapewniamy pełen zakres usługi. Dostawa, montaż, szkolenia, serwis
W razie pytań proszę o kontakt:

Robert Legutko
[email protected]
GSM +48 665 003 048
Firma: EMPLAST

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 30 lis 2012, 18:54

Od reklam jest inny dzial prosze kolegi ;)

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”