ManualTurn - problem
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 9
Obecnie pracuje w trybie cnc.... a w manualturn piszę programy bo tam jest lepsza pomoc do cykli i symulacja... ale chciałbym to robić wszystko w manualturn by się tak nie przełączać co chwilę.... A głowicę mam 8 narzędziową... w trybie pracy cnc obraca się ją za pomocą komend M51-M58, a w manualturn niby przez E_T(101)... tylko że to nie chce zadziałać bo wiesza głowicę i trzeba maszynę na głównym wyłączyć... a w ręcznym jak uzupełnię to pole T np. 401 (4 gniazdo głowicy 1 narzędzie) to wyskakuje ten komunikat o błędzie braku prawa dostępu do zbioru....
Mam jeszcze jedno pytanie jak zmienić to by w korektorach narzędzi zużycie było liczone na średnicę a nie na promień... jest to trochę mylące bo do tej pory pracowałem na samych sterowaniach co korektor narzędzia było po średnicy...
Mam jeszcze jedno pytanie jak zmienić to by w korektorach narzędzi zużycie było liczone na średnicę a nie na promień... jest to trochę mylące bo do tej pory pracowałem na samych sterowaniach co korektor narzędzia było po średnicy...
-
Nie wiem czy to o ten numer chodzi: Numer maszyny 04.0.588
W cyklach standardowych znajdują się E_REFPKT.SPF i E_T.SPF, a w cyklach użytkownika plik E_T_REV wszystkie oznaczone jako enabled...
Pojawił się kolejny problem... podczas symulacji programu w którym użyty jest cykl wybierania wzdłużnego konturu, symulacja zatrzymuje się i wyświetla błąd... jest on związany z tym że brakuje nam katalogu N_TEMP_WPD i całej jego zawartości... Czy jest jakaś możliwość odzyskać, czy wygenerować jakoś ten folder....??
W cyklach standardowych znajdują się E_REFPKT.SPF i E_T.SPF, a w cyklach użytkownika plik E_T_REV wszystkie oznaczone jako enabled...
Pojawił się kolejny problem... podczas symulacji programu w którym użyty jest cykl wybierania wzdłużnego konturu, symulacja zatrzymuje się i wyświetla błąd... jest on związany z tym że brakuje nam katalogu N_TEMP_WPD i całej jego zawartości... Czy jest jakaś możliwość odzyskać, czy wygenerować jakoś ten folder....??
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Moje pytanie jest takie czy, Maszyna posiada pokrętło z wyborem trybów maszynowych, czy wciskasz refpoint przy sterowaniu osiami?, bo ja również pracuje na sinumerik 810D i mogę zrobić tylko najazd na punkty referencyjne gdy jestem na trybie Jog-Ref, może również wystarczy włączyc posów?
A co do plików, to nie wiem czy każda maszyna nie posiada własnych programów i różnych rodzajów plików, bo ostatnio sam również miałem problem z wgraniem jednej części programu maszyny, i musiałem zwrócić sie z prośba do głównego producenta o przesłanie pliku, bo z innej maszyny pliki nie działały chociaż posiadają te same sterowanie
A co do plików, to nie wiem czy każda maszyna nie posiada własnych programów i różnych rodzajów plików, bo ostatnio sam również miałem problem z wgraniem jednej części programu maszyny, i musiałem zwrócić sie z prośba do głównego producenta o przesłanie pliku, bo z innej maszyny pliki nie działały chociaż posiadają te same sterowanie
Chętnie pomagam!
-
Nie mam żadnego pokrętła do wyboru trybów maszynowych... W sinumeriku normalnie mogę wybazować maszynę, tylko w ManualTurn nie idzie bo wyskakuje ten komunikat o braku prawa dostępu do zbioru... A posuw ma włączony to chyba oczywistePaldi88 pisze:Moje pytanie jest takie czy, Maszyna posiada pokrętło z wyborem trybów maszynowych, czy wciskasz refpoint przy sterowaniu osiami?, bo ja również pracuje na sinumerik 810D i mogę zrobić tylko najazd na punkty referencyjne gdy jestem na trybie Jog-Ref, może również wystarczy włączyc posów?

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Katalog TEMP_WPD mozesz w kazde jchwili wykasowac.
W tym katalogu przechowywane sa tymczasowe podprogramy obrobki konturow programow. JEzeli wykasujesz taki podprogram lub caly katalog - przy pierwszej symulacji lub uruchomieniu programu zawierajacego obrobke konturu - katalog TEMP zostanie utworzony i pojkawia sie tam pliki tymczasowe. Nawet na manu dolnym ekranu ( nie pamietam tylko w ktorej zakladce) masz przycisk DELTEMP - do usuwania tych plikow tymczasowych.
A wiec nie tu lezy problem.
W tym katalogu przechowywane sa tymczasowe podprogramy obrobki konturow programow. JEzeli wykasujesz taki podprogram lub caly katalog - przy pierwszej symulacji lub uruchomieniu programu zawierajacego obrobke konturu - katalog TEMP zostanie utworzony i pojkawia sie tam pliki tymczasowe. Nawet na manu dolnym ekranu ( nie pamietam tylko w ktorej zakladce) masz przycisk DELTEMP - do usuwania tych plikow tymczasowych.
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
No właśnie przez ten przycisk mi się ten katalog wykasował... Też tak myślałem, że w tym katalogu nie może być nic ważnego, bo by go TEMP nie nazwali... Tylko, że podczas wykonywania programu w którym użyty jest kontur i wybieranie wzdłużne (funkcja T_ROU2) wyskakuje błąd nie pamiętam teraz dokładnie jak to leci ale coś tam było że błąd w N40, a jak zajrzałem do tego pliku tej funkcji to linia N40 to funkcja CALL(_NP4)... a wyżej jest warunek if(_NP4<>"") _NP4 << ścieżka do katalogu temp << _NP4 << MDP...gelo pisze:Katalog TEMP_WPD mozesz w kazde jchwili wykasowac.