CZY MACH3 SPROSTA OCZEKIWANIOM
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
- Kontakt:
Linuxa to tu nikt jeszcze koeldze nie proponował - a tak naprawdę, to on się w tym zastosowaniu sprawdzi bez żadnego problemu.
Tyle, że kolega się wyraźnie pytał o Macha, a nie o to, jaki program ma wybrać.
Macha nie znam. Ale do prostej pikowarki nie potrzeba żadnego csmio.
Komputer z Machem, płyta główna, dwa sterowniki, zasilacz, i to wsio, co potrzeba, jeżeli idzie o elektronikę. Może być zintegrowany sterownik zelrp-a, wtedy odpada płyta główna.
Tyle, że kolega się wyraźnie pytał o Macha, a nie o to, jaki program ma wybrać.
Macha nie znam. Ale do prostej pikowarki nie potrzeba żadnego csmio.
Komputer z Machem, płyta główna, dwa sterowniki, zasilacz, i to wsio, co potrzeba, jeżeli idzie o elektronikę. Może być zintegrowany sterownik zelrp-a, wtedy odpada płyta główna.
Tagi:
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 17
Nie umniejszając innym, dziękuję koledze za rzeczową radę. Właśnie sęk w tym że nie mam mega wymagań co do dokładności. Po prawdzie wystarczy mi dokładność do 1, a nawet 3mm, nic się nie stanie. Chcę tylko by były spełnione warunki o jakich pisałem więc zatrzymanie maszyny po zerwaniu nici, a po jej nałożeniu, by można było kontynuować pracę od tego miejsca.
Jedno koledzy mi nasunęli nieświadomie i napewno biorę to jako warunek konieczny - otóż zdecyduje się na układ składany a nie na ster. zintegrowany, ponieważ faktycznie jak coś nawali to wymienię jedną cześć np. sterownik (jeden powiedzmy mogę mieć na zapasie) maszyna ma dosłownie zarabiać. Tam nie ma wielkich oporów ruchu i dokładności. Sęk w tym że obecny pół-automat mechaniczny ma jeden wzór a wykonanie innego kosztuje ok. 600zł więc zastosowanie takiego układu jest bardzo na miejscu.
Mimo wszystko zdecyduje się chyba na :
Płyta główna :
http://www.cncprofi.com/plyta-glowna-z- ... mubtah1sn6
Sterowniki 2 szt. :
http://www.cncprofi.com/sterownik-silni ... mubtah1sn6
I krokowce.
Cenowo lepiej wychodzi zestaw akcesoriacnc ale w tym temacie zostało napisane że są to przestarzałe podzespoły. Ważne jest dla mnie by nie było problemu z komunikacją soft - hard.
Jedno koledzy mi nasunęli nieświadomie i napewno biorę to jako warunek konieczny - otóż zdecyduje się na układ składany a nie na ster. zintegrowany, ponieważ faktycznie jak coś nawali to wymienię jedną cześć np. sterownik (jeden powiedzmy mogę mieć na zapasie) maszyna ma dosłownie zarabiać. Tam nie ma wielkich oporów ruchu i dokładności. Sęk w tym że obecny pół-automat mechaniczny ma jeden wzór a wykonanie innego kosztuje ok. 600zł więc zastosowanie takiego układu jest bardzo na miejscu.
Mimo wszystko zdecyduje się chyba na :
Płyta główna :
http://www.cncprofi.com/plyta-glowna-z- ... mubtah1sn6
Sterowniki 2 szt. :
http://www.cncprofi.com/sterownik-silni ... mubtah1sn6
I krokowce.
Cenowo lepiej wychodzi zestaw akcesoriacnc ale w tym temacie zostało napisane że są to przestarzałe podzespoły. Ważne jest dla mnie by nie było problemu z komunikacją soft - hard.
-
- Posty w temacie: 15
- Kontakt:
Problemów z komunikacją nie będzie. Nie wiem, jak jest z pisaniem procedur pod Machem, i z możliwością wznowienia szycia z dowolnego punktu. Pod LinuxCNC jestem w stanie to ogarnąć beż żadnego problemu, Macha nie znam, musisz o to pytać posiadaczy i użytkowników.
Bo wznowienie procedury to kwestia wyłacznie programowa.
Bo wznowienie procedury to kwestia wyłacznie programowa.
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 17
A czy wolno do płyty głównej podłączyć jeden sterownik np. 4A dla mniejszego krokowca a dla osi która wymaga więcej drugi np. 6A?
I sprawa druga. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić krokowca np. 2Nm. Wiem że to 0,2kG na ramieniu 1m i to jest moim zdaniem mało naturalnie roszta to kwestia doboru mechanizmów itd. Rozumiem że nie ma problemu by np. zrobić przełożenie na pasku np 1:6 ?
I sprawa druga. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić krokowca np. 2Nm. Wiem że to 0,2kG na ramieniu 1m i to jest moim zdaniem mało naturalnie roszta to kwestia doboru mechanizmów itd. Rozumiem że nie ma problemu by np. zrobić przełożenie na pasku np 1:6 ?
-
- Posty w temacie: 20
Ja sobie z kolei nie mogę wyobrazić, że zakładasz na ten silnik koło pasowe o średnicy dwóch metrów ...Krauz pisze:Jakoś nie mogę sobie wyobrazić krokowca np. 2Nm. Wiem że to 0,2kG na ramieniu 1m i to jest moim zdaniem mało
Przy napędzie pasem zębatym i kole napędzającym o średnicy 20 mm będziesz miał siłę uciągu 200 N.
A przy śrubie to się robi takie przełożenie, że taki silniczek potrafi coś urwać albo zmiażdżyć.
Oczywiście czasem to za mało i trzeba dać większy, albo przekładnię.
Z przekładnią to zasadniczo tylko taki problem, że tracisz wtedy na prędkości, co może postawić cały napęd pod znakiem zapytania.
Maszyna jak się domyślam ma swoją prędkość, za którą trzeba nadążyć.
.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 9
tuxcnc
przeczytaj mojego posta jeszcze raz na spokojnie
ja nie jestem jakimś szalikowcem bez przesady , tylko zaproponowałem właścicielowi tematu konkretne rozwiązanie wraz z wsparciem technicznym np dopisanie prostego macra do obsługi zerwanej nici i wskazania jak podłączyć obsłużyć za free , wiem jak działa cs-lab bo znam ich i proponowałem ich usługi i tyle
o lpt nie mogę nic złego powiedzieć , wobec linucxa tez nic bo to są dobre rozwiązania lecz trzeba trochę przysiedzieć i tyle
przeczytaj mojego posta jeszcze raz na spokojnie
ja nie jestem jakimś szalikowcem bez przesady , tylko zaproponowałem właścicielowi tematu konkretne rozwiązanie wraz z wsparciem technicznym np dopisanie prostego macra do obsługi zerwanej nici i wskazania jak podłączyć obsłużyć za free , wiem jak działa cs-lab bo znam ich i proponowałem ich usługi i tyle
o lpt nie mogę nic złego powiedzieć , wobec linucxa tez nic bo to są dobre rozwiązania lecz trzeba trochę przysiedzieć i tyle
Mach3 + CSMIO =