Zakupy w Chinach - ktoś chętny?

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
jarek_rybnik
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 7

Zakupy w Chinach - ktoś chętny?

Post napisał: jarek_rybnik » 15 lis 2012, 20:20

Witam Szanownych Kolegów,

Planuję do końca roku zabrać się za budowę plotera laserowego. W związku z tym będę chciał ściągnąć tubę oraz zasilacz i kilka innych szpejów z dalekiego kraju niskich ludzi. Pytanie więc do Was czy ktoś nie chciałby czegoś dla siebie i tym samym nie dorzuciłby się do kosztów przesyłki? Wstępnie skłaniam się do zakupów od użytkownika z Ebay

http://www.ebay.pl/sch/cnsigntech/m.htm ... =12&_rdc=1

Gdzieś na forum przeczytałem, że już ktoś u nas od niego kupował i był zadowolony. Jestem jednak otwarty na ewentualne inne propozycje jeśli ktoś z Was będzie miał kogoś sprawdzonego.

Tagi:

j.slazak
Posty w temacie: 1

Post napisał: j.slazak » 16 lis 2012, 18:32

Jestem zainteresowany zakupem kompletnej tuby 60 lub 80 wat, zwierciadeł i zasilania.

gripsed
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2

Post napisał: gripsed » 18 lis 2012, 22:12

Mam sprawdzonego sprzedawcę z chin, brałem od niego tuby, cała transakcja poszła sprawnie , za jakis czas będę brał od niego znów tuby, trochę optyki i chiller, więc jakby ktos był zainteresowany to możemy się dogadać

konradklys
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: konradklys » 19 lis 2012, 11:44

gripsed pisze:Mam sprawdzonego sprzedawcę z chin, brałem od niego tuby, cała transakcja poszła sprawnie , za jakis czas będę brał od niego znów tuby, trochę optyki i chiller, więc jakby ktos był zainteresowany to możemy się dogadać

Jeżeli propozycja jest aktualna to daj znać

gripsed
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: gripsed » 20 lis 2012, 03:30

konradklys pisze:
gripsed pisze:Mam sprawdzonego sprzedawcę z chin, brałem od niego tuby, cała transakcja poszła sprawnie , za jakis czas będę brał od niego znów tuby, trochę optyki i chiller, więc jakby ktos był zainteresowany to możemy się dogadać

Jeżeli propozycja jest aktualna to daj znać
ok nie ma problemu, tylko że zakupy pewnie zrobię po nowym roku, ale jak juz sie zdecyduję to napiszę do wszystkich chętnych którzy wpiszą się w tym wątku

Autor tematu
jarek_rybnik

Post napisał: jarek_rybnik » 20 lis 2012, 08:15

Dobra Panowie, proponuję żeby każdy podał tutaj swoje oczekiwania i propozycje.

Ja chciałbym kupić sprzęt na początku grudnia. Tuba 100 - 130W, zasilacz, głowica, montaż tuby, 2 lustra z montażem, kilka soczewek o różnych ogniskowych, i kpl. luster na wymianę.

Korzystając ze strony www.made-in-china.com rozesłałem do kilkunastu firm zapytania ofertowe. Obecnie otrzymuję odpowiedzi i doprecyzowuję wymagania. Do końca tygodnia chciałbym to wszystko zebrać i porównać, a następnie przedstawić Wam najlepsze oferty zawierające ceny podzespołów i koszty dostawy.

Jednak żeby zrobić to jak należy muszę wiedzieć, co kto chce i na kiedy więc kto zainteresowany proszę pisać.

Widzę też, że macie swoje, sprawdzone kontakty proszę więc o ofertę na interesujące mnie sprzęty.

rendejad
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: rendejad » 20 lis 2012, 11:36

A może tak zaczniemy od strony formalnej?
Bo ja nie bardzo widzę jak to można bezpiecznie zrobić.

Niedawno był taki jeden sprytny (na innym forum, od drukarek 3D) który też zbierał chętnych na zakup grupowy. Chętni się znaleźli, pieniądze też tylko chwilę później sprytny zniknął z pieniędzmi i zamówieniem.

Dalej. Kto płaci cło i vat? I jak to porozliczać? Będziesz to sprowadzał na firmę? Wystawisz faktury?
Dalej. Co ze stratami? Jak wiadomo lasery mogą się potłuc w transporcie. Chińczyk może wysłać niesprawny towar lub nie taki jak był zamówiony.

To tylko kilka pytań na które trzeba sobie najpierw odpowiedzieć a dopiero zabierać się za zbieranie chętnych.

Autor tematu
jarek_rybnik

Post napisał: jarek_rybnik » 20 lis 2012, 13:07

Ja sprowadzam na firmę, wymagam od dostawców faktury na całą wartość zamówienia + koszt transportu od tego oczywiście płacę cło i Vat - tzn każdy płaci od swojego towaru. Jeśli już do tego dojdzie to pieniądze zbieram na podstawie faktury pro forma. Koszt przesyłki dzielony po równo na każdego. Odnośnie niesprawnego towaru lub uszkodzeń podczas transportu - jak na razie są 2 opcje.

1 - droższa - coś przyjdzie nie tak, uszkodzone itp. wysyłają drugi raz na swój koszt - do tej opcji bardziej się skłaniam.
2 - tańsza - coś nie tak - Twój problem - ta opcja mi nie odpowiada.

Prawda jest taka, że zamówienie towaru w Chinach zawsze wiąże się z jakimś ryzykiem - nie chcesz go podejmować - kup towar w kraju w odpowiedniej cenie i po problemie.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 21 lis 2012, 11:16

jarek_rybnik pisze:1 - droższa - coś przyjdzie nie tak, uszkodzone itp. wysyłają drugi raz na swój koszt - do tej opcji bardziej się skłaniam.
Ja dość często kupuję z Chin/Tajwanu. Nie miałem jeszcze problemu, ale to były rzeczy głównie maechaniczne, więc ryzyko było mniejsze.

Czy kolega kiedykolwiek wysyłał coś z powrotem do Chin jako reklamacja ? Pytam, by wydaje mi się że Chińczycy mają lepsze stawki co do wysyłki do nas niż z powrotem. Poza tym - pewnie papierologia przy takiej wysyłce też jest większa.

Andrzej_kw
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: Andrzej_kw » 21 lis 2012, 11:37

Kol jarekk - masz rację, dokładnie tak to wygląda.
1. Stawki przesyłek są dużo wyższe od nas w tamtą stronę.
2. Towar musi być dokładnie opisany (jeżeli ma numery fabryczne - podane) w tym rodzaj
typ, model. Czasami UC wymaga fotografii. Schody jeżeli wg dokumentu odprawy było co innego, a co innego się wysyła. Procedura nazywana jest uszlachetnieniem czynnym. Towar musi powrócić do nadawcy, zgodny całkowicie z opisem z chwili nadania i wtedy jest zamykana procedura. W innym przypadku naliczone są opłaty i rzecz zaczyna być mocno nieopłacalna w ostatecznym rozrachunku. Przy rzeczach o stosunkowo małej wartości lepiej wychodzi dogadanie się ze sprzedającym i zamówienie ponowne.
Jeżeli np. jedna tuba będzie uszkodzona, to nie ma możliwości odbioru częściowego. Przesyłka jest wstrzymywana do wyjaśnienia i płacimy za magazyn celny. Lepiej tego nie próbować, bo można pójść z torbami. Ech życie.... :)

pozdr.
Andrzej

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”