wykrycie materiału - plazma
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
palnik w osi pionowej dajesz zabezpiecone na niewielkiej prowadnicy
jeśli nie zaskoczy i bedzie cisło to przemiesci sie na dodatkowej prowadnicy
od góry dac zpreżyne by zawsze dociskała
od dołu zazezpieczyć zdeżakiem by nie wypadło
dodatkowo możesz dac krancówke że wyłonczy perogram gdzy skonczy sie ruch na dodatkowej prowadnicy
nie bedzie cisło nie zniszczysz nic
jeśli nie zaskoczy i bedzie cisło to przemiesci sie na dodatkowej prowadnicy
od góry dac zpreżyne by zawsze dociskała
od dołu zazezpieczyć zdeżakiem by nie wypadło
dodatkowo możesz dac krancówke że wyłonczy perogram gdzy skonczy sie ruch na dodatkowej prowadnicy
nie bedzie cisło nie zniszczysz nic
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
tak jak napisał kol prokopcio...
palnik jedzie w dół i między czasie włącza sie zajarzanie. Jak nie dojdzie do niego w określonym czasie oś "Z" się zatrzymuje. Tyle że inaczej to będzie jak będzie zajarzenie zwarciowe. To wówczas nie zadziała. A to dośc często mozna spotkać w urządzeniach HP.
druga opcja ...
zrobienie zderzaka kolizyjnego jak w nessap-ie i po mimo że ciśnie w dół to zadziała wyłącznik bezpieczeństwa jak wyłącznik kolizji.
Również kontakt dyszy z materiałem może być sygnałem do stwierdzenia wysokości zajarzenia.
Można zastosować jakieś pierścienie pojemnościowe itd.
Każde rozwiązanie może być ok. , byle by dobre.
poniżej zdjęcie z jednego z podobnych rozwiązań.
chodź dla mnie jest ono troche bezsensowne , ale za to działa i to dośc dobrze.

można je trochę po modyfikować.
palnik jedzie w dół i między czasie włącza sie zajarzanie. Jak nie dojdzie do niego w określonym czasie oś "Z" się zatrzymuje. Tyle że inaczej to będzie jak będzie zajarzenie zwarciowe. To wówczas nie zadziała. A to dośc często mozna spotkać w urządzeniach HP.
druga opcja ...
zrobienie zderzaka kolizyjnego jak w nessap-ie i po mimo że ciśnie w dół to zadziała wyłącznik bezpieczeństwa jak wyłącznik kolizji.
Również kontakt dyszy z materiałem może być sygnałem do stwierdzenia wysokości zajarzenia.
Można zastosować jakieś pierścienie pojemnościowe itd.
Każde rozwiązanie może być ok. , byle by dobre.
poniżej zdjęcie z jednego z podobnych rozwiązań.
chodź dla mnie jest ono troche bezsensowne , ale za to działa i to dośc dobrze.

można je trochę po modyfikować.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
a nie lepiej zrobić tak jak piszecie na dodatkowej prowadnicy dociskanej sprężyna i zamontować stycznik i z niego brać sygnał dotknięcia dyszą do materiału a potem podnieść do góry o ustawialną wartość z dro macha i skasować dro osi z
pisałem kiedyś takie macro na to i działało wyśmieniciej i wbrew opiniom mi dysza sie nie niszczyła tzn szybciej się skończyła naturalnie
pisałem kiedyś takie macro na to i działało wyśmieniciej i wbrew opiniom mi dysza sie nie niszczyła tzn szybciej się skończyła naturalnie
Mach3 + CSMIO =

-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
na stronie sponsora jest również nasze thc ale reaczej nie o nim mowa :dziabi3 pisze:do tego thc z strony sponsora i pięknie chodzi
dziabi3 pisze:trochę się pomęczysz jak ustawisz to pudełeczko
kamar pisze:To ja jednak wolę THC prokopcia
o czym nie zapomni ?kamar pisze:wlaściciel tematu nie zapomni...

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Witam, mam pytanie bo wlasnie przymierzam sie do zakupu tego THC jak powinno wygladac makro do komendy M3 ktora zalaczam normalnie plazme aby zrealizowac efekt jak opisal powyzej Prokopcio. Moglby ktos napisac jak ma wygladac takie makro dla komendy M3?prokopcio pisze: Robię tak:
opuszczam palnik do materiału ale po drodze (ok.2cm przed spodziewanym materiałem) załączam plazmę i czekam na potwierdzenie łuku który jest jednoznaczny z wykryciem materiału. Dalej to wiadomo.