STM32 też ma sprzętową obsługę enkoderów - tylko jeszcze tego nie ogarniałem, bo żadnej dokumentacji nie mogę znaleźć (nie szukałem też szczególnie intensywnie, bo obsługa na GPIO+timer się sprawdza znakomicie). Dorzucenie tego filtra wycinającego "szpilki" spowodowało, że nie mam już żadnych błędów - testy były prowadzone na zasadzie "wykonaj 100 skoków o 1 obrót" - wtedy sterownik generuje najwięcej syfu na liniach zasilających (duże prądy płyną). Nie wiem, czy w domyślnej obsłudze enkodera są takie sztuczki.Właśnie dlatego wziąłem dsPIC'a - sprzętowa obsługa enkodera
Sterownik serwo DC na STM32F4 / HIP4081A
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 70
Enkoder jest 200ppr (x2 kanały x2 zbocza), 3000rpm - czyli mam 2 prostokąty 10kHz przesunięte w fazie.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 33
Opłaca się, bo jak jest enkoder to praktycznie zawsze jest też i wycinanie sprzętowe szpilek.ursus_arctos pisze:STM32 też ma sprzętową obsługę enkoderów - tylko jeszcze tego nie ogarniałem, bo żadnej dokumentacji nie mogę znaleźć (nie szukałem też szczególnie intensywnie, bo obsługa na GPIO+timer się sprawdza znakomicie).
-
No nie wiem... obsługa enkodera u mnie jest raczej prosta + zaleta jest taka, że mogę wybrać dowolne piny, a nie tylko predefiniowane przez producenta układu. Może wypróbuję te sprzętowe, ale nie wiem, czy jest sens się w to bawić.
W ogóle, to mam też inny problem - ciut większy, niż enkodery. Czasem coś mi syfi na USARTa. Na razie po prostu sprawdzam CRC32 pakietów i odrzucam uszkodzone. Muszę zaprojektować do tego odpowiedni protokół ze wznawianiem. W sumie, to więcej roboty z tym na PC będzie, niż na µC. Jak będzie dobrze działało, to może uda mi się powyżej 1Mbps nawet wyjść (FTDI teoretycznie do 3Mbps działa). Takie prędkości są przydatne do płaskorzeźb
W ogóle, to mam też inny problem - ciut większy, niż enkodery. Czasem coś mi syfi na USARTa. Na razie po prostu sprawdzam CRC32 pakietów i odrzucam uszkodzone. Muszę zaprojektować do tego odpowiedni protokół ze wznawianiem. W sumie, to więcej roboty z tym na PC będzie, niż na µC. Jak będzie dobrze działało, to może uda mi się powyżej 1Mbps nawet wyjść (FTDI teoretycznie do 3Mbps działa). Takie prędkości są przydatne do płaskorzeźb

-
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 16
-
To wtedy bym przeszedł na sprzętowy odczyt albo dał to na szybszy timer. W sumie, to najbardziej mnie zniechęca do sprzętowych liczników dosyć przypadkowy rozkład pinów, do których można daną funkcję przypiąć. Swoją drogą, to puszczanie krokowca na 3000rpm jest ciekawym pomysłem - raczej za wielkiego momentu to on mieć nie będzie....
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
zasada zachowania energii + napięcia bezpieczne dla krokowców wskazują, że max z dobrym momentem to nie więcej niż 10...17obr/sek (600rpm...1020rpm)
np. silnik grzeje się już znacząco -- np. 3.1Nm 6A -- i ster 70V
jednak 17obr/sek to nie koniec pracy silnika, a jedynie początek znacznego spadku momentu
przy 30obr/sek jest teoretycznie 1.69Nm - co starcza dla przyzwoitej pracy...
W realu - 30..50obr/sek na tym silniku jest osiągane na wolnych przebiegach (na moim drewniaku)
np. silnik grzeje się już znacząco -- np. 3.1Nm 6A -- i ster 70V
jednak 17obr/sek to nie koniec pracy silnika, a jedynie początek znacznego spadku momentu
przy 30obr/sek jest teoretycznie 1.69Nm - co starcza dla przyzwoitej pracy...
W realu - 30..50obr/sek na tym silniku jest osiągane na wolnych przebiegach (na moim drewniaku)
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm