CZY MACH3 SPROSTA OCZEKIWANIOM

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
Krauz
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 17

Post napisał: Krauz » 19 lis 2012, 11:51

CS-lab odpisali że już nie produkują CSMIO-LPT, jednakże znalazłem w innym sklepie internetowym za 427zł. Jest to dla mnie cena zadowalająca, tylko nie jestem pewien czy do tego potrzeba jeszcze jakiegoś sterownika? Czy łączymy się bezpośrednio przez płytę ze sterownikami?

Bo niestety seria IP-M 4-osiowa to już 1100zł, a to za dużo jak na mój budżet.

A może faktycznie jupić zintegrowanego chińczyka na Toshibie za 219 zł do tego zasilacz krokowce i heja? Licze na wasze doświadczenie.

Pozdrawiam

Tagi:

Awatar użytkownika

spol
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: spol » 19 lis 2012, 12:34

CSMIO Lpt to normalna plyta glowna z dodatkowymi wejsciami i wyjsciami zrealizowanymi na protokole modbus z portem COM. Jeżeli Twoja maszyna nie posiada przykładowo wielu dodatowych krancowek i innych czujnikow to wystarczy Ci zwykła płyta taka jak od sponsora czyli sskmb1 czy sskmb2.

Kolega widze troche nie ogarnia jak to wszystko jest poukładane więc tłumacze -

Komputer -> płyta główna -> sterowniki silników -> silniki

Czy to będzie CSMIO Lpt czy płyta od sponsora czy od Marcompa , do każdej z nich kolega musi podłączyć sterowniki silników krokowych.
Są oczywiście tzw. integry gdzie masz na jednej płycie wszystko co potrzeba jednak skoro kolega chce zrobić ploter pikujący to pewnie nie do zabawy tylko do pracy czyt. zarabiania kasy. A tu sie nie sprawdzają rozwiązania tanie i kiepskiej jakosci jak te wlasnie tanie integry.

Jeżeli nie potrafisz tego sam poskładać proponuje się skontaktować czy to właśnie ze sklepem sponsora forum czy kol. Marcompem, zaproponują gotowe sterowania , juz poskładane i dopasowane do potrzeb a przy okazji pewnie udzialą na nie gwarancji.
Z drugiej strony jeśli czujesz sie na siłach samemu poskładać sterowanie maszyny to proponuje poswięcic kilka wieczorów na przewertowanie forum ,w odpowiednich działach naprawde wszystko jest napisane - co , jak i gdzie.

Autor tematu
Krauz
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: Krauz » 19 lis 2012, 16:05

W takim razie znalazłem polecany zestaw SSK-MB2 (chociaz ciagle nie wiem czym różni się od o 30 zł tańszego MB chyba możliwością podłączenia regulatora obrotów wrzeciona). A także sterownik SSK-B02 - 4A, 40V, 1/2 kroku. Z tego co jest napisane płyta ma wbudowany zasilacz sterowników także potrzebowałbym tylko zasilacz płyty głównej czy tak? I oczywiście programu oraz silników. Rozumiem że mogę podłączyć krokowce maksymalnie 4A?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20

Post napisał: tuxcnc » 19 lis 2012, 17:55

Krauz pisze:A także sterownik SSK-B02 - 4A, 40V, 1/2 kroku.
To jest przestarzały sprzęt i absolutnie go nie kupuj, bez względu na cenę.
Twoja maszyna ma zarabiać pieniądze, kup trzyosiowy sterownik Zelrp, będziesz zadowolony.

.

Autor tematu
Krauz
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: Krauz » 19 lis 2012, 18:44

Hmm. Już sam nie wiem. Jeden kolega poleca te stery drugi mówie zdecydowanie nie. Chińczyki podobno do bani, profi cnc też ktoś mówi że omijać, z drugiej strony CSMIO to już ponad mój budżet bo z silnikami itd to mi wyjdzie pewnie ponad 1500zł :/

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 19 lis 2012, 19:31

Niektórzy zamieszczają tu swoje opinie, z którymi można polemizować.
Natomiast to, że układy L297/L298 są kiepskie i przestarzałe to jest fakt.
Z faktami się nie dyskutuje.

Co do CSMIO, to nic pewnego że go potrzebujesz.
To urządzenie jest podobno dobre, ale może wszystko będzie Ci działać zadowalająco przez LPT.
Warto to sprawdzić zanim wyda się pieniądze.

Polecam sterownik zintegrowany Zelrp, bo mam taki, mam też inne i widzę różnice.
Jest naprawdę dobry i nie potrzebuje niczego więcej oprócz zasilacza.
Jeśli wystarczy Ci trzy ampery na silnik, a pisałeś że powinno, to niczego lepszego za te pieniądze nie kupisz.

.

Autor tematu
Krauz
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: Krauz » 19 lis 2012, 19:35

A gdzie znajdę taki sterownik i orientacyjnie w jakiej cenie? I jeszcze jedna sprawa, współpracuje z Mach3?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 19 lis 2012, 19:46

Sterownik jest trzykanałowy, kosztuje cztery stówki, kupić można na Allegro od użytkownika zelrp, ale akurat w tej chwili nie ma niczego wystawionego.
Z tego co wiem, sterownik z Machem współpracuje, ale ja tego oprogramowania nie używam i więcej nie powiem.

.

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9

Post napisał: dziabi3 » 19 lis 2012, 20:16

wszyscy tu ci piszą prawdę , lecz bież pod uwagę to ze wypowiadają się tu zwolennicy

macha3 kontra linuxacnc

lpt kontra csmio

wybieraj kolego sam czy mach czy linux czy lpt czy csmio

ja ci podałem przepis na najprostszą drogę, najmniej bolesną Mach3 + csmio m + sterownik silników krokowych np m542 silniczki krokowe + wsparcie techniczne z cs-lab <poprowadzą jak dziecko za rączkę, zadzwoń i się zapytaj>

jak co to dryndnij do mnie 793693779to ci parę rzeczy naświetlę obiektywnie bo sam kiedyś przechodziłem tą drogę
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 19 lis 2012, 20:42

dziabi3 pisze:wszyscy tu ci piszą prawdę , lecz bież pod uwagę to ze wypowiadają się tu zwolennicy

macha3 kontra linuxacnc

lpt kontra csmio

wybieraj kolego sam czy mach czy linux czy lpt czy csmio
Wiesz, najśmieszniejsze to jest to, że to Ty użyłeś słowa Linux, a ja nie.
Więc o jakich "zwolennikach" i jakich "kontra" piszesz ?
To nie jest bijatyka szalikowców, tylko autor wątku wyraźnie pisze, że ma ograniczony budżet.
On potrzebuje najtańszego rozwiązania, jakie spełni jego wymagania.
Wpychanie mu sterownika za tysiąc złotych jest nieporozumieniem.
Zresztą wychodzi na to, że to właśnie Ty i tylko Ty uparcie promujesz jedyniesłuszne rozwiązanie, a zarzucasz to innym.

.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”