Pozycjonowanie silnika krokowego.

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

piotr_olbrysz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 16

Post napisał: piotr_olbrysz » 18 lis 2012, 09:20

kamar pisze:Może i tak. Ale te biedne drzewa, przez dziesięciolecia odzierane po kawałku ze skóry ! fe.....
Kolego ekologia polega na tym że sadzimy wiecej niż wycinamy, rozdajemy sadzonki, nie karamy za wyciecie drzewa które posdzilismy...

Powracajac do tematu.
1. M542 i reszta sterowników nie ma pamieci nieulotnej, więc po wyłączeniu zailania wraca do stanu poczatkowego, czyli to co wymyslił konstruktor. Na ogół pełny krok.
2. Jak zrobię sterownik to bedzie pamiętał ostatnia pozycję ale chyba tylko PikoCnc obsłuzy takie dziwadło.
3. Zgubienie jednego kroku w wielu wypadkoach nie wpływa znacząco na dokładność gdyż pozostałe błedy są wieksze. W konstrukcji kolegi jest przełożenie 1:4 i tu jest problem.
4. Jezeli chcemy uzyskać większe dokładnosci to trzba dać układ ze sprzężeniem zwrotnym: enkoder, liniał.
5. Jaki silnik lepszy : ten który spełnia moje wymagania. W takim wypadku mówię co jest lepsze osbowy czy cieżarowy jedno i drugie samochód.

Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: tuxcnc » 18 lis 2012, 11:09

kamar pisze:
tuxcnc pisze:zakończenie pracy danego dnia najechać na przykład na czujnik zegarowy, zapisać wskazania i położenie według programu.
.
Tylko po co ? Jeżeli wyłączyłes maszynę po bozemu :) to offsety masz mieć. Jeśli nawet z błędem, to nieosiągalnym dla kamerki.
Na ostrzałce mam od tygodnia ustawione robienie frezów grawerskich. Ide o kazdy zakład że podejdę, włączę maszynę jednym przyciskiem i frezik spadnie identyczny jak poprzedni.
Pisałeś, że Ci się podzielnica do grawerki przestawia o jeden stopień, to z kogo teraz idiotę robisz ?

.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 45
Kontakt:

Post napisał: kamar » 18 lis 2012, 11:36

A niech tam, zgrzesze dla Was. Cel szczytny a Wielkanoc niedługo. Jedna zdrowaśka wiecej i będzie odpuszczone. :)
Filmik kapke przydługi ale bez cięć. Żeby posadzenia o manipulację nie było.
Nie musowo całego oglądać, ważne jest pierwsze półtorej minuty.

[youtube][/youtube]

I tak ma wyglądać start maszyny zbliżonej do profesjonalnej nawet na darmowym sofcie.
Może to i są kamarowskie fanaberie i naginanie rzeczywistości ale jak się wygodnie robi :)

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 18 lis 2012, 11:51

I tak masz farta, bo jak zadajesz pytanie, to pół forum próbuje ci pomóc. Jak zapytałem o to, jak pominąć ręczną zmieniarkę narzędzi przy pracy z kilkoma imakami w kilku układach odniesienia, to się pies z kulawą nogą nie zainteresował... https://www.cnc.info.pl/topics54/jak-zm ... t40045.htm

Daj na tej osi większe przełożenie, błąd się zminimalizuje. Jak masz przy 1 do 4 pół stopnia, to przy 1 do 40 będziesz miał błąd 0,05 stopnia - a tego to nawet nie zmierzysz, o dostrzeżeniu gołym okiem różnicy nie wspominając.

Co do filmiku - po co ta maszyna pracuje, zanim się Ubuntu nie odpali?

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 18 lis 2012, 12:02

MlKl pisze: to się pies z kulawą nogą nie zainteresował... ?
Coś w tym jest :) Pewnie łatwiej doradzać zmianę podzielnicy :) niż rozwiązać konkretny problem. Musisz czekać aż mnie coś takiego będzie potrzebne :)
MlKl pisze: Co do filmiku - po co ta maszyna pracuje, zanim się Ubuntu nie odpali?
Grzeje się. :)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 18 lis 2012, 12:08

MlKl pisze:po co ta maszyna pracuje, zanim się Ubuntu nie odpali?
Sterownik dostaje przypadkowe stany z niezainicjowanego portu LPT.

.

[ Dodano: 2012-11-18, 12:14 ]
kamar pisze:Coś w tym jest :) Pewnie łatwiej doradzać zmianę podzielnicy :) niż rozwiązać konkretny problem.
Bo twoje problemy są bardzo specyficzne, wynikające z głupiego uporu i ignorancji.
Ma działać jak chcesz i to niezależnie od tego czy to możliwe.

I wyjaśnij jeszcze co ma wspólnego ostrzenie freza z grawerowaniem tarczki, skoro wiadomo że absolutnie nic.

.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 18 lis 2012, 12:19

tuxcnc pisze:[, wynikające z głupiego uporu i ignorancji..
Domagasz sie znowu ?
tuxcnc pisze: I wyjaśnij jeszcze co ma wspólnego ostrzenie freza z grawerowaniem tarczki, skoro wiadomo że absolutnie nic.
.
Za to z offsetami przy starcie dość dużo. No i freza . :)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 18 lis 2012, 12:34

kamar pisze:
tuxcnc pisze: I wyjaśnij jeszcze co ma wspólnego ostrzenie freza z grawerowaniem tarczki, skoro wiadomo że absolutnie nic.
.
Za to z offsetami przy starcie dość dużo. No i freza . :)
Robisz śmietnik z własnego wątku.

W obydwu przypadkach jest inna podzielnica, o innej konstrukcji i przełożeniu.
Na pierwszej masz błąd rzędu jednego stopnia, a na drugiej zapewne dziesięć razy mniej.
Błąd jest tej samej natury i występuje wszędzie gdzie zastosujesz silnik krokowy, ale dopiero przy przełożeniu 1:4 widać go i czuć.
Dlatego rozwiązaniem twojego problemu jest :
1. Zwiększenie przełożenia aż błąd stanie się nieistotny.
2. Ręczne pozycjonowanie tarczki po włączeniu zasilania.
3. Zastosowanie innego napędu - serwa z hamulcem.
Nawet jak staniesz na uszach, to Ci silnik krokowy będzie skakał przy włączeniu, bo taka jego natura.

P.S.
Zerowanie offsetów ma charakter przypadkowego błędu, który wcale nie ma obowiązku wystąpić zawsze.
O tym było w innym wątku i absolutnie nikt tego nie negował.
Po cholerę z tym wyskakujesz, to pewnie pozostanie tajemnicą, ale ja mam taką teorię, że to zwykła złośliwość.
A jak się coś robi ze złości, to zwykle bez głowy i tylko siebie się wystawia na pośmiewisko.

.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 18 lis 2012, 13:43

Ty się bawisz Multifixem, więc pewnie potrzeba nie zajdzie... Z tym się da żyć, choć chciało by się mieć lepiej :)

Ja między innymi dlatego mam osobno zasilanie jednostki centralnej komputera, i całej reszty. Włączam komputer, i dopiero, jak odpali, włączam hebel od reszty - zasilanie sterowników, falownika, oświetlenie nad maszyną, monitor.

I teraz przyszedł mi do głowy pomysł, że tak naprawdę, to sam LinuxCNC powinien włączać resztę.

Idea prosta - włączam kompa, on startuje, i odpala LinuxCNC. Na którymś z wolnych portów LPT montujemy przez UNL2803 przekażnik HFS15-40 który nam załącza zasilanie całej reszty ustrojstwa. A w configu HAL-a ustawiamy stan pina, który ma nam to po odpaleniu LinuxCNC włączyć.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 18 lis 2012, 13:45

tuxcnc pisze:[
Po cholerę z tym wyskakujesz, to pewnie pozostanie tajemnicą, ale ja mam taką teorię, że to zwykła złośliwość.
.
Czyżbym słyszał nutki rozgoryczenia że nie możesz swoich wywodów niczym poprzeć.
W sieci też nie znajdziesz ?
Co do zaśmiecania to juz parę razy pisałem co najlepiej wpływa na czystość. I jakoś nie dociera.

[ Dodano: 2012-11-18, 14:09 ]
MlKl pisze:
Idea prosta - włączam kompa, on startuje, i odpala LinuxCNC.
Idea prosta i do zrobienia co proponował kol.pitsa w innym wątku. Tyle tylko że rzadnej maszynie, ( na szlifierkach wręcz wymagane) nie zaszkodzi minuta czy dwie jałowych obrotów.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”