Pozycjonowanie silnika krokowego.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Co do ekologi to zamiast w tydzień 5x8h można w dwie dobry zrobić robotę i wyłączyć maszynę. Starty i lądowania zużywają więcej energii.kamar pisze:Bez trzymania maszyny pod pradem przez tydzień.

Zabawni jesteście. Może coś z tego tematu wyniknie ciekawego.

Nawiązując do tego: https://www.cnc.info.pl/topics12/projek ... 98,170.htm mam pomysł taki:
Przy pracy na maszynie można przewidzieć zatrzymanie się na pozycji bezpiecznej na podstawie konkretnej współrzędnej o której wiemy, że jest pewna na 100% (po pierwsze nie ma obciążenia które obróci samowolnie, jak i silnik jest w swojej ulubionej pozycji). To by się dało wyczuć na podstawie paru eksperymentów. Być może sam coś podobnego zrobię tylko musiałbym jakąś kolejną nową instalację testową zmajstrować.
Procedura dla kamara byłaby taka, że gdy już zna te bezpieczne pozycje maszyny, zatrzymuje robotę, jedzie do tej konkretnej współrzędnej i sobie wyłącza wszystko. Po włączeniu maszyna jest tam gdzie trzeba, sterownik łapie gdzie trzeba i gra.
Nie jestem pewny tylko startu sterownika - czy sterowniki typu M5xx mają wbudowaną jakąś pozycję startową?
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
A powinieneś!
Korek ma bardzo dobre właściwości cierne. Na postoju i bez zasilania będzie dobrze trzymał pozycję, w której został zatrzymany. No i jest ekologiczny.
Na poważnie to takie tematy są rozwijające, umysł przynajmniej nie więdnie.

Korek ma bardzo dobre właściwości cierne. Na postoju i bez zasilania będzie dobrze trzymał pozycję, w której został zatrzymany. No i jest ekologiczny.
Na poważnie to takie tematy są rozwijające, umysł przynajmniej nie więdnie.

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Ano, ja właśnie męczę sterownik serw DC do swojego drewniaka - mam dość krokowców - dziadostwo mnie kosztowało trochę materiału, muszę stać nad e-stopem na wypadek zgubienia kroków, rezonansów i innych pierdół. Do tego sterownik serw (do 6A prądu ciągłego / 50A przez chwilę (<1s) / 300A w impulsie kilka ms) wyjdzie mi chyba taniej, niż krokowców 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
Zmieniacie temat, kompletnie zapominając że serwa też mają swoje wady, tutaj konkretnie brak momentu na pozycji ustalonej, oraz bez zasilania.
Oczywiście Pitsa ma rację, może nie do końca, ale kierunek właściwy.
Przecież po pierwsze można pracę podzielić nawet na sto programów, a po drugie na zakończenie pracy danego dnia najechać na przykład na czujnik zegarowy, zapisać wskazania i położenie według programu.
Powrót do właściwych ustawień rankiem ta kilkanaście sekund na zgranie czujnika i wpisanie offsetów.
Ja polubiłem camview.
Zwykła kamerka internetowa (Creative okazyjnie za 20 zł) daje mi wystarczającą dokładność w większości przypadków.
A przecież można założyć teleobiektyw, albo użyć mikroskopu USB, a jako baza wystarczy kropka postawiona pisakiem.
I to jest właściwe rozwiązanie problemu, a nie oczekiwanie od napędów rzeczy niemożliwych, a przynajmniej potencjalnie niebezpiecznych.
.
Oczywiście Pitsa ma rację, może nie do końca, ale kierunek właściwy.
Przecież po pierwsze można pracę podzielić nawet na sto programów, a po drugie na zakończenie pracy danego dnia najechać na przykład na czujnik zegarowy, zapisać wskazania i położenie według programu.
Powrót do właściwych ustawień rankiem ta kilkanaście sekund na zgranie czujnika i wpisanie offsetów.
Ja polubiłem camview.
Zwykła kamerka internetowa (Creative okazyjnie za 20 zł) daje mi wystarczającą dokładność w większości przypadków.
A przecież można założyć teleobiektyw, albo użyć mikroskopu USB, a jako baza wystarczy kropka postawiona pisakiem.
I to jest właściwe rozwiązanie problemu, a nie oczekiwanie od napędów rzeczy niemożliwych, a przynajmniej potencjalnie niebezpiecznych.
.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 45
- Kontakt:
Może i tak. Ale te biedne drzewa, przez dziesięciolecia odzierane po kawałku ze skóry ! fe.....pitsa pisze: No i jest ekologiczny.
Moja wrażliwa dusza cierpi

Po takim tekcie świat mi się zawalił. W poniedziałek zamykam firmę. Tylko wciąż dręczy mnie pytanie - co było pierwsze.....mike217 pisze: Krokowce to melodia przeszłości panowie![]()
A może zrób to porządnie ?ursus_arctos pisze: do swojego drewniaka - mam dość krokowców - dziadostwo mnie kosztowało trochę materiału:
I na koniec :
Gdybym był złośliwy (a przecie nie jestem) to bym zacytowal pierwszy wątek.
kamar pisze: Mam pytanko do ekspertów...

[ Dodano: 2012-11-18, 06:03 ]
Tylko po co ? Jeżeli wyłączyłes maszynę po bozemutuxcnc pisze:zakończenie pracy danego dnia najechać na przykład na czujnik zegarowy, zapisać wskazania i położenie według programu.
.

Na ostrzałce mam od tygodnia ustawione robienie frezów grawerskich. Ide o kazdy zakład że podejdę, włączę maszynę jednym przyciskiem i frezik spadnie identyczny jak poprzedni.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Wiadomo, że pierwsze było jaj
. Tak na poważnie serwa mają wady oczywiście ale nie dygają po włączeniu a o nieustalonym zerze przy enkoderze np 1024 cpr możemy zapomnieć. Oś jest nie do ruszenia jak sterownik jest dobrze wysterowany. Przy braku napięcia i hamulcu na silniku też nie ma problemu. Kwestią jest dobry sterownik z możliwością ingerencji w niego programowo.