Pozycjonowanie silnika krokowego.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Nie tak.
Moim zdaniem Koledze Zienkowi chodziło o to że jeżeli Twoja baza podczas włączania/wyłączania maszyny wypada w punkcie 0.000 dla danej osi, a osiągnięcie tego punktu wymaga na sterowniku ustawionym dla danego mikrokroku np. 1:10 odchylenie wirnika silnika o jakiś ułamek kąta od lokalnego minimum energetycznego nabiegunnika to dygnięcie będzie tym większe im ten ułamek kąta jest większy. Po odcięciu prądu od silnika wirnik przekręci się do najbliższego minimum energetycznego (punkt równowagi trwałej). Jeżeli byś ustawił swoją bazę 0.000 tak by sterownik w celu osiągnięcia tego punktu nie musiał odchylać wirnika od tego lokalnego minimum energetycznego to dygnięcia po załączeniu na nowo silnika byś nie zauważał albo byłoby minimalne. I moim skromnym zdaniem ma to sens.
Jeżeli Twoje bazy to twarde zderzaki (coś mi świta że chyba tak kiedyś sugerowałeś) do których zjeżdżasz po skończonej robocie to spróbuj je ustawić minimalnie dalej metodą prób i błędów, kiedy już dygnięcia nie będziesz odczuwał. Ewentualnie dla osi obrotowej "deko dalej" przyjmij kątowe 0.000 tak by wypadało w minimum energetycznym nabiegunników silnika.
Pozdrawiam, skoczek
Moim zdaniem Koledze Zienkowi chodziło o to że jeżeli Twoja baza podczas włączania/wyłączania maszyny wypada w punkcie 0.000 dla danej osi, a osiągnięcie tego punktu wymaga na sterowniku ustawionym dla danego mikrokroku np. 1:10 odchylenie wirnika silnika o jakiś ułamek kąta od lokalnego minimum energetycznego nabiegunnika to dygnięcie będzie tym większe im ten ułamek kąta jest większy. Po odcięciu prądu od silnika wirnik przekręci się do najbliższego minimum energetycznego (punkt równowagi trwałej). Jeżeli byś ustawił swoją bazę 0.000 tak by sterownik w celu osiągnięcia tego punktu nie musiał odchylać wirnika od tego lokalnego minimum energetycznego to dygnięcia po załączeniu na nowo silnika byś nie zauważał albo byłoby minimalne. I moim skromnym zdaniem ma to sens.
Jeżeli Twoje bazy to twarde zderzaki (coś mi świta że chyba tak kiedyś sugerowałeś) do których zjeżdżasz po skończonej robocie to spróbuj je ustawić minimalnie dalej metodą prób i błędów, kiedy już dygnięcia nie będziesz odczuwał. Ewentualnie dla osi obrotowej "deko dalej" przyjmij kątowe 0.000 tak by wypadało w minimum energetycznym nabiegunników silnika.
Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 16
Prawie wszytko się zgadza. oprócz tego ze jest 200 pozycji stabilnych co przed chwilą sprawdziłem. Jezeli w maszynie ustawiane jest Enable na wyłączenie silnika to silnik ustawi się w pozycję stabilną, chyba ze tarcie na to nie pozwoli.Zienek pisze:Pozwolę sobie na dywagacje osoby
Pozycja pośrednia czyli x/8 1/8 2/8/ itd.Zienek pisze:A jak się zachowuje sterownik? - np taki M542, sterowany mikrokrokiem (np 1/8).
"Znaczy jedynym sposobem wyeliminowania dygnięcia jest ustawienie mikrokroku na 1:1"
, chyba ze system sterujacy będzie tak inteligentny ze ustawi na "0".
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Rozwiązaniem może być ustawienie krańcówek/ zderzaków w takim miejscu, żeby po włączeniu zasilania silnik "dygnął" doładnie na nie. Czyli mniej więcej tak jak sugeruje Skoczek.
[ Dodano: 2012-11-17, 14:11 ]
[ Dodano: 2012-11-17, 14:11 ]
piotr_olbrysz pisze:Prawie wszytko się zgadza. oprócz tego ze jest 200 pozycji stabilnych co przed chwilą sprawdziłem. Jezeli w maszynie ustawiane jest Enable na wyłączenie silnika to silnik ustawi się w pozycję stabilną, chyba ze tarcie na to nie pozwoli.
OK, ale czy to są pozycje tylko przy polaryzacji A+B- czy obie pary A+B- oraz A-B+
-
To są pozycje bez zasilania. silnik na stole.Zienek pisze:OK, ale czy to są pozycje tylko przy polaryzacji A+B- czy obie pary A+B- oraz A-B+
Prawdę mówiąc nie do końca rozumiem o co chodzi w tej dyskusji. Jeżeli wyłączymy zasilanie silników to musimy wykonać jazdę referencyjną i pozycja jest ok. Chyba ze chodzi o to aby po wyłączeniu zasilnia silników nie wykonywać jazdy referencyjnej. Ale jest mały problem, jak zdejmiemy zasilnie z silników to raptownie maleje moment trzymający i jeżeli u kolegi masa jest asymetryczna to i tak całość może się obrócić. Może też być widoczny wpływ sprężystości paska.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2012, 14:26 przez piotr_olbrysz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 45
- Kontakt:
Jesli to ważne to przełożenie jest prawie 1:4piotr_olbrysz pisze:. Czy średnica kół są jak 1/3 bo na filmie tego nie widać
?

Dyskusja fajnie się rozwija ale oczekiwałem raczej jedej z dwóch odpowiedzi :
1. Da się - zrób to i to
2. Nie da się _ radz sobie dalej tak jak do tej pory

P.s. Zakładanie krańcówek na oś obrotową jest jakoś tak mało wygodne
a kol. skoczek niech nie sieje zametu

-
Nie sieję zamętu
Zdanie zaczynało się od warunku "if"
oraz pojawia się tam słowo "chyba" (nie mam czasu przeglądać w Twoim profilu ponad 300 stron w jakich pojawiają się Twoje wypowiedzi by wyszukać tą jedną o twardym zderzaku).
Poza tym problem dotyczy każdej osi, zarówno liniowych a nie tylko obrotowych pomimo tego że Ciebie efekt działania najbardziej irytuje na osi obrotowej.
Żartując - jeżeli masz ten problem tylko na obrotowej to rozwiązanie już dawno znalazłeś - zrób tak jak na liniowych, skoro tam nie ma dygnięcia
.
Ale wniosek poprawny tak czy inaczej - na obrotową faktycznie szkoda dawać twardy zderzak
.
A chciałem pomóc...

Zdanie zaczynało się od warunku "if"

Poza tym problem dotyczy każdej osi, zarówno liniowych a nie tylko obrotowych pomimo tego że Ciebie efekt działania najbardziej irytuje na osi obrotowej.
Żartując - jeżeli masz ten problem tylko na obrotowej to rozwiązanie już dawno znalazłeś - zrób tak jak na liniowych, skoro tam nie ma dygnięcia

Ale wniosek poprawny tak czy inaczej - na obrotową faktycznie szkoda dawać twardy zderzak

A chciałem pomóc...
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski
-
Ważne dla matemtyki. 1.8 /4 = 0.45 stopnia, a kolega pisał 1 stopień . To jak na mechanika to duża niedokładność albo luzy paska robią swoje.kamar pisze:Jesli to ważne to przełożenie jest prawie 1:4
Mimo wszytko namwiam na bazowanie. Przy kroku 1:1 , średnicy roboczej 200mm ( strzelam ) jedn krok odpowiada za ruch
s= 2*PI*R * /200/4=0.785 mm
po obwodzie. Trochę mała dokładność
A swoją drogą jest myśl aby sterownik budować tak aby przy bazowaniu ustawiany był na konktretnym kroku a nie mikrokroku.
-
- Kontakt:
Nawet w żartach się nie da ! osie obrotowe ( przynajmniej u mnie ) są konfigurowanie w obie strony np. od -7200 do 7200 a bazowane na "0"skoczek pisze: Żartując - jeżeli masz ten problem tylko na obrotowej to rozwiązanie już dawno znalazłeś - zrób tak jak na liniowych, skoro tam nie ma dygnięcia![]()
.
[ Dodano: 2012-11-17, 14:51 ]
Właśnie widzępiotr_olbrysz pisze:[
Prawdę mówiąc nie do końca rozumiem o co chodzi w tej dyskusji. .

Podłącz sobie goły silniczek z jakąś wstążeczką na wałku do sterowania to zrozumiesz.
-
Ten żart to była moja odpowiedź na Twoją ironię odnośnie małej wygody z korzystania z osi obrotowej na której są twarde zderzaki.
Moim skromnym zdaniem rozwiązanie problemu już dostałeś, a mianowicie od Kolegi qqaz, Zienka i ode mnie by szukać minimum energetycznego (punktu równowagi trwałej dla wyłączonego silnika) i w takim położeniu ustalić bazę.
Możesz jeszcze pomyśleć nad włączeniem zasilania na silniki poprzez podpięcie się do F2 (turn machine on/off) za pomocą HALa
* (bit) halui.machine.on - pin for requestiong machine on
* (bit) halui.machine.off - pin for requesting machine off
Jak wcześniej zostało zauważone włączenie silników przy wcześniej włączonym komputerze powoduje mniejsze tupnięcie. Wynika to z ustalonych przy włączonym komputerze poziomów na wejściach DIR/STEP./ENABLE sterownika.
Moim skromnym zdaniem rozwiązanie problemu już dostałeś, a mianowicie od Kolegi qqaz, Zienka i ode mnie by szukać minimum energetycznego (punktu równowagi trwałej dla wyłączonego silnika) i w takim położeniu ustalić bazę.
Możesz jeszcze pomyśleć nad włączeniem zasilania na silniki poprzez podpięcie się do F2 (turn machine on/off) za pomocą HALa
* (bit) halui.machine.on - pin for requestiong machine on
* (bit) halui.machine.off - pin for requesting machine off
Jak wcześniej zostało zauważone włączenie silników przy wcześniej włączonym komputerze powoduje mniejsze tupnięcie. Wynika to z ustalonych przy włączonym komputerze poziomów na wejściach DIR/STEP./ENABLE sterownika.
-
- Kontakt:
To już jednak zostanę przy moim zatrzaskuskoczek pisze: rozwiązanie problemu już dostałeś, a mianowicie od Kolegi qqaz, Zienka i ode mnie by szukać minimum energetycznego .