Sterownik L297/L298 i tylko 1,2A Max
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Przykręcenie silnika do masywnej konstrukcji maszyny jest skutecznym sposobem na odprowadzenie nadmiaru ciepła. Należy tylko zadbać aby powierzchnia styku była możliwie duża (flansza silnika bezpośrednio na konstrukcji) . Można zwiększyć przewodność stosując pasty przewodzące ciepło. Czasami są stosowane radiatory na obudowie.
Należy również stosować drivery z redukcją prądu spoczynkowego silnika (np o 50%), często silnik na postoju grzeje się bardziej niż przy pracy.
Należy również stosować drivery z redukcją prądu spoczynkowego silnika (np o 50%), często silnik na postoju grzeje się bardziej niż przy pracy.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
no wlasnie:
wiem ze masa maszyny zabieze duza ilosc ciepla, ale spotkalem sie z zaleceniem
mocowania silnikow poprzez amortyzaror gumowy / 297-298-1/2 kroku / , guma jest niezlym izolatorem ciepla i w tym przypadku nie mozna liczyc na strate ciepla.
2/ czy w mach2 jest mozliwosc ograniczenia pradu podczas trzymania????
jezeli tak to jak to zrobic???
wiem ze masa maszyny zabieze duza ilosc ciepla, ale spotkalem sie z zaleceniem
mocowania silnikow poprzez amortyzaror gumowy / 297-298-1/2 kroku / , guma jest niezlym izolatorem ciepla i w tym przypadku nie mozna liczyc na strate ciepla.
2/ czy w mach2 jest mozliwosc ograniczenia pradu podczas trzymania????
jezeli tak to jak to zrobic???

Krzysztof
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Kurcze odprowadzanie ciepła do maszyny zmienia chyba jej wymiary i tracimy na dokładnosci najlepiej to wyfrezowac sobie jakis radiatorek z alu i po sprawie. Dla wyrzucajacych pieniadze moze byc z miedzi
Ja tak zrobilem z radiatorem na procka.
Miałem chłodzenie wodne ale mi zalało całego kompa
Wiec teraz sam wziałem wielki kawał alu i go obfrzowałem frezem piłkowym i gra

Ja tak zrobilem z radiatorem na procka.
Miałem chłodzenie wodne ale mi zalało całego kompa

Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
ja tam lubie sobie pomacać...ciepły/gorący silnik szczególnie jak ma gołe przewody 
a poważnie to u mnie już samo mocowanie silników odprowadza na tyle ciepła że jest ok.chociaż silnik jest niemalże odizolowany termicznie od reszty prowadzeniaMówię tu o osi Z z resztą silnik 1.5A co on może zagrzać? pokój w zimie
nie no fakt na postoju grzeje się niemiłosiernie,ale po co mi maszynka na postoju? więc daję mu trochę zajęcia i chłopak stygnie...

a poważnie to u mnie już samo mocowanie silników odprowadza na tyle ciepła że jest ok.chociaż silnik jest niemalże odizolowany termicznie od reszty prowadzeniaMówię tu o osi Z z resztą silnik 1.5A co on może zagrzać? pokój w zimie

Sukces ojców ma wielu , porażka tylko jednego...