Wycinarka czy ploter do modelarstwa.

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów
Awatar użytkownika

guardian_angel
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: guardian_angel » 18 paź 2012, 14:23

Jak również na chińskim laserze za tą samą kwotę :) wyjdzie trapez a nie kwadrat.
Pozostaje mikro wiertło, mikro pilnik i do dzieła.

.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 300 ::.
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 100 R ::.
.:: FREZARKA INFOTEC 330G ::.
----------------------------------------------
ZAPRASZAM NA BLOGA
http://lasertrotec.blogspot.com

Tagi:

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: diodas1 » 18 paź 2012, 21:16

Czyli uciekając od pilnika zatoczy krąg i nadzieje się na pilnik :roll: Nie ma takiej ceny maszyny która zagwarantuje idealną obróbkę bo ideał istnieje tylko w teorii. W praktyce jest zaledwie dążenie do ideału. Dobrze jest czasem otrząsnąć się w tej gonitwie i powiedzieć -dość, taka jakość mi wystarczy. Inaczej można skończyć z rękawami na plecach. Poznałem kiedyś człowieka który od 20 lat nosi się z zamiarem kupna pierwszego komputera. Nosi się, nosi i nie kupuje. W końcu zapytałem dlaczego właściwie tak się ociąga?
Okazało się że studiuje namiętnie różne czasopisma techniczne i wie że z roku na rok sprzęt komputerowy i oprogramowanie jest coraz wydajniejsze i lepsze. Czeka zatem aż powstanie idealny "superkomputer" żeby nie wydawać pieniędzy na półśrodki. W tym maniakalnym dążeniu do doskonałości na wszystkich frontach dosłużył się renty inwalidzkiej. Łyka przepisane mu prochy i jakoś funkcjonuje.
A wracając do tego trapezowatego kwadratu- są sposoby żeby w szczególnie ważnych przypadkach i z taniej maszynki wycisnąć "niemożliwe" Używając już swoją maszynkę zinq stopniowo je pozna. To nie "stradivarius czyni ze skrzypka wirtuoza tylko talent i mnóstwo pracy.

Autor tematu
zinq
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 12

Post napisał: zinq » 14 lis 2012, 16:35

Witam ponownie

Ploter posiadam od dłuższego czasu ale z racji braku miejsca uruchomiłem dopiero dzisiaj maszynę.
Zakupiony został typowy chińczyk jest wizualnie podobny do całej reszty, moc 40W szerokość robocza ok 30x20 czyli format A4. Program jaki otrzymałem to Newly Draw jest prosty i obsługuje parę formatów a między nimi jest dxf którego tylko używam.

Dzisiaj minął pierwszy dzień, trochę potrwa zanim poznam się na obsłudze, każdy materiał należy inaczej ustawić ( prędkość moc ) z racji tego że jak zacznę testować każdy po kolei materiał jaki posiadam to nigdy się nie nauczę. Tak więc zacząłem od Polistyren HIPS 0,25 na początku myślałem że cięcie małych elementów to porażka ale po 4 godzinach trudów i paroma arkuszami uzyskuje ciekawe wypociny.
Sam ploter jest bardzo dokładny przy użyciu małej mocy rysuje bardzo małe elementy bardzo duża dokładność i czego się obawiałem nawet prostokąt 1mmx0,3mm na rysuje, niestety nie wytnie takiego ponieważ materiał się lekko deformuje.
Ogólnie jak na pierwszy dzień to jestem zadowolony, dużo materiałów nie nadaje się do cięcia, albo zaczynają się "gotować" albo podczas cięcia wytwarza się "włos" czyli zamiast wyparować to wytwarza kolejną substancje.

Materiał metariałowi nie równy, do przykładu 2mm plexi polistyren przecina ale zostawia ok 1 mm materiału po bokach ( coś jak spoina ).

Mam do was pytanie, jakie materiały najlepiej przecina się laserem a dokładniej aby odkształcenia były najmniejsze? Mam kawałek plexi ( nie wiem dokładnie co to jest ) o grubości 4mm i nie dość że przecina ładnie to nie zostawia żadnego śladu po bokach przez co szczelina jest bardzo mała.

Jaki rodzaj tworzywa najlepiej zakupić ? interesuje mnie od 0,25 do 5 mm bez różnicy kolor i przejrzystość.

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 14 lis 2012, 18:08

Myślę że wielu opisanych błędów można uniknąć albo je zmniejszyć stosując podłoże typu plaster miodu i odpowiednio ostry nadmuch od góry wzdłuż osi głowicy. Strumień powietrza chłodzi brzegi szczeliny a jednocześnie wspomaga usuwanie urobku. Kiedy materiał leży na płaskim litym stole, nie da się uzyskać przewiewu w szczelinie. W takim wypadku część materiału zdąży wyparować a to co tylko się stopiło, z powrotem krzepnie i "spawa" to co miało być rozdzielone

babok86
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: babok86 » 14 lis 2012, 19:39

zinq

mam ploter od tej firmy ploterylaserowe.pl i jestem bardzo zadowolony a obsługi można się nauczyć tylko trzeba trochę znać się na Corelu

Autor tematu
zinq

Post napisał: zinq » 14 lis 2012, 21:03

diodas1 pisze:Myślę że wielu opisanych błędów można uniknąć albo je zmniejszyć stosując podłoże typu plaster miodu i odpowiednio ostry nadmuch od góry wzdłuż osi głowicy. Strumień powietrza chłodzi brzegi szczeliny a jednocześnie wspomaga usuwanie urobku. Kiedy materiał leży na płaskim litym stole, nie da się uzyskać przewiewu w szczelinie. W takim wypadku część materiału zdąży wyparować a to co tylko się stopiło, z powrotem krzepnie i "spawa" to co miało być rozdzielone
Dobrze wiedzieć, nadmuch muszę nakierować bo wieje sobie hmm gdzieś i jakoś nie zbyt mocno jak na taki duży kompresor, plaster miodu zakupię tylko poszukam sklepu bo gdzieś miałem zapisany link.

Ale nadal mnie interesuje jaki zastosować materiał ponieważ posiadam kawałek "plexi" ( bynajmniej tak wygląda ) i jak wspomniałem pięknie ją przecina chociaż jest dosyć gruba to szczelina jest mała.

Jutro potrenuje z nadmuchem bo faktycznie jeżeli materiał ma grubość 0.2mm to szybki schłodzenie zapobiegnie deformacji przy małych elementach.
babok86 pisze:zinq

mam ploter od tej firmy ploterylaserowe.pl i jestem bardzo zadowolony a obsługi można się nauczyć tylko trzeba trochę znać się na Corelu
Coś mi ta strona nie działa, jeżeli chodzi o obsługę programu to jest prosta, jedynie obsługa maszyny po przez odpowiednie ustawienia mocy, prędkości, sprawia więcej problemu.

A co myślicie o materiale
Kopolimer akrylonitrylo-butadienowo-styrenowy ABS
http://www.plastics.pl/produkty/tworzyw ... enowy-abs-

W zastosowaniu napisano:
OBRÓBKA - szczegółowe wytyczne zawarte są w katalogu oraz dostępne u specjalisty Plastics Group.
Wszelkie metody obróbki wiórowej z uwzględnieniem wytycznych dla tworzyw sztucznych
cięcie
wiercenie
toczenie
frezowanie
szlifowanie
heblowanie
galwanizowanie i sztancowanie
cięcie laserem i strumieniem wody, grawerowanie laserem
Obróbka termiczna - ABS jest tworzywem doskonale nadającym się do termoformowania
gięcie na gorąco i spawanie
klejenie (najlepiej przy pomocy klejów bazujących na rozpuszczalnikach ABS-u)
termoformowanie - ABS jest tworzywem doskonale nadającym się do termoformowania

deflection
Posty w temacie: 1

Post napisał: deflection » 15 lis 2012, 03:55

im materiał ma niższą temperaturę topnienia tym trudniej na laserze będzie się go obrabiało/cieło żeby zachować dobrą jakość...
imho najlepiej nadają się pochodne akrylu
nie nadają się materiały zawierające polichlorek winylu ze względów emisji gazów przy spalaniu.
Reszta materiałów to indywidualne podejscie...

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 15 lis 2012, 14:55

Jeżeli chodzi o nadmuch to zobacz jak wygląda głowica do cięcia http://www.ploteryfrezujace.com/46,Glow ... Laser-Head
Skupiona wiązka przechodzi przez otworek w stożkowej końcówce za którą umieszczona jest soczewka. Przez ten sam otworek wydmuchiwany jest ostry strumień powietrza (lub gazu obojętnego. Tutaj powietrze nie dmucha "gdzieś tam" tylko w punkt wypalany. Powietrze jest wpuszczane do stożka przez ten boczny otwór. Jak to wygląda w Twoim ploterze?
Ożywiła się znowu strona http://www.alexrc.pl/viewtopic.php?t=3410&start=0 gdzie możesz obejrzeć i poczytać o rozwiązaniach i osiągach uzyskanych w ploterze DIY. O tyle ciekawe że maszynka jest golutka (bez osłon) i wszystko widać.

Autor tematu
zinq

Post napisał: zinq » 15 lis 2012, 16:05

diodas1 pisze:Jeżeli chodzi o nadmuch to zobacz jak wygląda głowica do cięcia http://www.ploteryfrezujace.com/46,Glow ... Laser-Head
Skupiona wiązka przechodzi przez otworek w stożkowej końcówce za którą umieszczona jest soczewka. Przez ten sam otworek wydmuchiwany jest ostry strumień powietrza (lub gazu obojętnego. Tutaj powietrze nie dmucha "gdzieś tam" tylko w punkt wypalany. Powietrze jest wpuszczane do stożka przez ten boczny otwór. Jak to wygląda w Twoim ploterze?
Ożywiła się znowu strona http://www.alexrc.pl/viewtopic.php?t=3410&start=0 gdzie możesz obejrzeć i poczytać o rozwiązaniach i osiągach uzyskanych w ploterze DIY. O tyle ciekawe że maszynka jest golutka (bez osłon) i wszystko widać.
Bardzo podobna głowica, jak nie ta sama już dzisiaj ją rozebrałem aby zbadać sprawę, otóż w głowicę wężykiem trafia powietrze które sobie właśnie sobie dmucha w miejsce cięcia.
Wczoraj ciąłem bez nadmuchu co spowodowało że soczewka została zadymiona, dzisiaj z nadmuchem jest o wiele lepiej, wycina nawet w odstępie elementów 0,5 mm hips bez wyginania :).

Tak pomyślałem że ciął by jeszcze lepiej gdyby nadmuch był znacznie mocniejszy a powietrze może pobierane z zewnątrz ??, kompresor chyba jest za słaby chociaż przy wyjściu daje więcej ciśnienia ale odległość nie jest mała droga zawiła więc to co dochodzi do głowicy lasera to 1/3 . Tak wpadłem na ten pomysł po tym jak deflection napisał o temperaturach cięcia tworzyw.

Już jeden rodzaj materiału opanowałem :), po wycinam co mam wyciąć i zabieram się za następne tylko problem bo na naukę trochę mi poszło materiału i trzeba zamówić kolejną dostawę.

Głowica lasera jest regulowana i dobieram wskazaną wysokość taką jak na miarce.

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 15 lis 2012, 17:03

Można też dać wężyk o większej średnicy żeby zmniejszyć opory przepływu. Ciśnienia za bardzo chyba nie należy podwyższać żeby nie uszkodzić soczewki. W końcu powietrze wywiera na nią nacisk do góry. Ponadto ten ewentualny dodatkowy kompresor powinien być bezolejowy żeby nie zatłuścić wnętrza głowicy. Może jakiś membranowy... http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ion=1&sg=0

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”