Element z Blachy grubość 4mm

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Adrian M.
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 13

Post napisał: Adrian M. » 04 lis 2012, 16:44

Samo zaprojektowanie przyrządu w dowolnym programie Solid,Catia, Inventor , jak powiedział prowadzący: mam to zrobić od początku z podstawowymi obliczeniami z rysunkami i ich odpowiednim opisem, bo inaczej będę jak kolejny człowiek umiejący wyciągać bryły w 3D. W sumie coś ma w tym racji. Podkładki silikonowe raczej odpadają, ponieważ moim głównym zadaniem jest właśnie zrobienie uchwytów. Za łatwe by to było gdybym użył podkładek silikonowych. Tolerancja na fazy nie jest podana. Postaram się zeskanować na dniach rysunek. Wydaje mi się, że na razie mam dość informacji do opracowania wstępnego procesu. Zajmę się tym na dniach podrzucę tutaj. Dzięki za następne przydatne informacje. Termin jest odległy, ale wolę za zabrać się za to wcześniej na wszelki wypadek.

Tagi:

adrianmaly
Posty w temacie: 4

Post napisał: adrianmaly » 04 lis 2012, 17:06

twoim uchwytem będzie przyrząd podciśnieniowy a nie silikonowa podkładka. to tylko jeden z jego elementów :) spoko jak coś to pomogę. ale z obliczeniami facet trochę przegiął. nie ma tu co liczyć a nawet jeżeli by się uprzeć i policzyć jakieś siły opory skrawania i porównać je z momentami tarcia pomiędzy detalem a przyrządem to jest to wyższa szkoła jazdy :) i to wyższa niż nasze polskie uczelnie :razz:
...

Autor tematu
Adrian M.

Post napisał: Adrian M. » 04 lis 2012, 17:43

W książkach Mieczysława Felda "Uchwyty obróbkowe" jest kilka wzorów pewnie o nie chodzi, zobaczę co mi każe obliczyć.

Edit:

Mam już dane oraz podstawowe informacje
-materiał aluminium Pa7
-niewielka seria
-przedmiot podlega tylko i wyłącznie obróbce skrawaniem na maszynie numerycznej
-blacha z grubości nie będzie obrabiana
- chropowatość Rz 6,3 w przybliżeniu Ra 1,25
-po dobraniu parametrów skrawania będę mógł obliczyć siły a następnie sprawdzić czy uchwyty wytrzymają.

Zacznę od wiercenia otworów, które następnie posłużą za bazy wymiarowe do następnych operacji. Z racji, że mam jeszcze trochę obowiązków to pierwsze próby ustalenia procesu wrzucę tutaj w drugiej połowie tygodnia.

warszaw
Posty w temacie: 5

Post napisał: warszaw » 09 lis 2012, 17:53

Witam,

Trochę się we łbie przewraca co dzisiaj uczą na "uczelniach" :)
Jeżeli niewielka seria to po kiego grzyba przyrząd :evil:
Ale do rzeczy:) Nie mamy podanych wymiarów przedmiotu, ani rysunku wykonawczego.
Ale wg mnie proces technologiczny wygląda w ten sposób:
Cięcie (laser) gabarytów zewnętrznych i wewnętrznych z naddatkiem 2-3mm/str
Wiercenie i rozwiercanie na gotowo 4 otworów (te w narożnikach przedmiotu)
Tak przygotowane blachy, pakietować i mocować w przyrządzie
Frezowanie gabarytów zewnętrznych i wewnętrznych na gotowo
Wiercenie pozostałych otworów na gotowo
Fazowanie i ogratowanie

Wpisałem pakietowanie, ponieważ tego typu przedmioty można obrabiać w ten sposób.
Zwiększa to sztywność i umożliwia obróbkę kilku elementów na raz.
Oczywiście potrzebny jest do tego przyrząd.
Możesz podać taki pomysł swojemu doktorkowi.
Jeżeli obróbka ma być pojedyńczego przedmiotu, technologia praktycznie się nie zmienia.

W sumie to elemencik nadaje się na wykrawarkę. No ale tam nie ma mowy o takich chropowatościach, ale z dokładnością już lepiej bo +/-0,2 by się zmieścił :)

Wrzuć rys. wykonawczy aby poznać gabaryty i dokładne tolerancję.
Będzie to bardziej przejrzyste.
"Nie liczy się wiedza, tylko wyobraźnia" Albert Einstein

Autor tematu
Adrian M.

Post napisał: Adrian M. » 09 lis 2012, 19:52

Super dzięki za podpowiedź, postaram się jutro to powrzucać wszystko. Łącznie z moim proponowanym procesem technologicznym. Obróbka ma być w całości skrawaniem.
warszaw pisze:
Jeżeli niewielka seria to po kiego grzyba przyrząd :evil:
Tu się właśnie o zaprojektowanie przyrządu rozchodzi.

Wielkie dzięki.

Pozdrawiam.

Edit:
4 otwory mają średnicę 18mm, mogę to wywiercić za jednym przejściem a później rozwiercać?
Jeden otwór ma średnicę 32 mm, muszę wywiercić otwór później go rozwiercić a na końcu rowiercać.Jaką maksymalną średnicę mogę zastosować przy wierceniu (nie mogę znaleźć informacji, nie zapisałem na wykładzie ;/ ).
Zaokrąglenia mają mieć R5 mm, mogę podczas obróbki skrawać wszystko frezem palcowym 5mm?

Edit 2:
Dodaje proces technologiczny, chcę się bazować na otworach fi 18
10.Wyciąć prostokąt z arkusza 285x 295
20. Wiercić 4x fi 17,6 mm
30. Rozwiercać otwory fi 17,6mm na fi 18mm
40. Frezować zgrubnie
50. Frezować kształtująco
60.Frezować wykańczająco.
70. Wiercić otwór fi 18
80. Powiercać otwór fi 18mm na fi 31,5mm
90.Rozwiercać otwór fi 31,5mm na fi 32mm
100.Zaokrąglić krawędzie otworu fi 32mm na R=2mm
110. Fazować krawędzie 0,5 x 45 stopni

Mam kilka pytań:
a. Zrobiłem tabelę naddatków, jeżeli chodzi o frezowanie zgrubne ma ono na celu pozbycie się wierzchniej warstwy z zanieczyszczeniami, jeżeli obrabiam taka blachę mogę przejść bezpośrednio do obróbki kształtującej? (grubość blachy nie będzie zmieniana)
b. czy mógłbym wykorzystać taka metodę jako zamiennik wycinania plazma? po takiej obróbce zostawiłbym tylko naddatek na obróbkę wykańczająca od 0,2mm do 0,6mm(czy może to jest mało?)

Wrzucam element z wymiarami:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

warszaw

Post napisał: warszaw » 16 lis 2012, 11:12

Rozumiem że w przyrządzie będą trzpienie na których będą się bazować otwory fi18.
Jeżeli otwory fi 18 mają byc bazującymi to musisz zastosować mniejszą tolerancję np. H7.
+0,2 to cholernie dużo na takim wymiarze.
Wiertło ma mniejszą tolerancję niż podałeś na rysunku:) a co dopiero rozwiertak.

Jeżeli chodzi o frezowanie zamiast cięcia plazmą, to i tak musisz mieć jakiś półfabrykat.
Moim zdaniem lepiej wycinać KONTUR z arkusza blachy z naddatkiem 2,5 mm/str a potem frezować. Przy tolerkach które podałeś może to być odrazu frezowanie na gotowo. No ale rozumiem że jest to praca do szkoły więc muszisz podać wszystkie rodzaje obróbki:) W praktyce tak się nie robi:)
Na arkuszu można ułożyć te elementy z jak największym wykorzystaniem blachy. Po co wycinac prostokąt?

Jak zaokrąglenia mają R5 to trzeba frezować frezem fi10 :mrgreen:

Jeśli chodzi o rozwiercanie, muszę trochę poszperać bo gdzieś miałem materiały na to.

pozdr

Autor tematu
Adrian M.

Post napisał: Adrian M. » 16 lis 2012, 22:54

Dzięki, zamotałem się z tym frezem.
Co do rozwiercania nie będzie ono potrzebne, taką dokładność będę w stanie uzyskać nawet frezując otwór. Bazować będę na dwóch otworach.
Co do wycinania konturów zapytam się.
Generalnie ten etap już mam wstępnie przygotowany, teraz muszę zaprojektować uchwyty w solid edge, oraz sprawdzić je w MES' ie co narazie muszę opanować.

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: CFA » 16 lis 2012, 23:59

warszaw pisze:Jak zaokrąglenia mają R5 to trzeba frezować frezem fi10
A to dlaczego?

Autor tematu
Adrian M.

Post napisał: Adrian M. » 17 lis 2012, 00:12

Przy fi 10 narzędzie musi tylko dojechać do elementu,przy fi 5 promień R5 uzyska się przez ścieżkę narzędzia, tak?

warszaw

Post napisał: warszaw » 17 lis 2012, 16:42

OK. Jeżeli mówisz że nie trzeba rozwiercać...
Tylko dziwne że uchwyt będzie się bazował na otworze który ma tak dużą odchyłkę :neutral:

Jak coś to dane do rozwiercania masz w książce Felda "Podstawy projektowania procesów technologicznych typowych części maszyn" (pisałeś że posiadasz) na stronie 392 :mrgreen:

CFA napisałem że "musi być obrabiany fi10" no ale przecież wcale nie musi :mrgreen:
Można obrabiać każdym frezem który ma średnicę poniżej fi 10. Sorki może źle zabrzmiało:)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”