Sterowniki i płyta na sam początek
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Sterowniki i płyta na sam początek
Witam, czytam, oglądam, na pewno jeszcze za mało ale nurtuje mnie jedna rzecz(o tym zaraz).
Chcę się zacząć bawić amatorsko cnc.
Jeśli chodzi o wykonanie w metalu- ze względu na miejsce prac- nie będzie problemu(raz że tanio obróbka itp, to ostatnio nawet znalazłem śrubę kulową ponad 2 metry).
Problem dla mnie to elektronika, tzn. pytanie: czy podołam?
Dlatego najpierw zanim zajmę się konstrukcją, chciałbym nabyć sterowniki, płytę główną i jakieś silniczki 0,6 +-0,3Nm(komputer z wyjściem lpt i winxp, p4 już zdobyłem). Płyt drewnianych mam pod dostatkiem, profili alu 40x40 też. Dlatego coś niewielkiego wymyślę, nawet w układzie xy tak żeby zobaczyć czy potrafię.
Od was potrzebuję jednej rzeczy. Co kupić tzn. Nie chcę wydawać od razu dużo kasy, gdy może z tego nic nie być. Z drugiej strony, jak mam kupić teraz i znowu sprzedawać gdy pójde w konstrukcję spawaną z polem roboczym 400x400(z silnikami np 3Nm)- to bez sensu.
Dlatego może istnieje jakieś optimum?
Interesujące są sterowniki, zasilacze i płyty do samodzielnego złożenia AVT5358 za nie dużą kasę. Interesuje mnie również zestaw SSK-MB1 plus SSK-B05 - 1,5A; 30V; 1/8 kroku( to od sponsora forum). Domyślam się że zasiłka i transfo, też będą musiały być, ale chcę najpierw te dwie rzeczy wytypować.
Będą wdzięczny jak podpowiecie coś.
Ps. Tak w ogóle witam na forum-1 post, mimo że podglądam różne rzeczy od dawana
ps2. pełen podziwu jestem dla waszych konstrukcji
ps3. szukałem, ale linki w większości tematów już wygasły
pozdrawiam
S.
Chcę się zacząć bawić amatorsko cnc.
Jeśli chodzi o wykonanie w metalu- ze względu na miejsce prac- nie będzie problemu(raz że tanio obróbka itp, to ostatnio nawet znalazłem śrubę kulową ponad 2 metry).
Problem dla mnie to elektronika, tzn. pytanie: czy podołam?
Dlatego najpierw zanim zajmę się konstrukcją, chciałbym nabyć sterowniki, płytę główną i jakieś silniczki 0,6 +-0,3Nm(komputer z wyjściem lpt i winxp, p4 już zdobyłem). Płyt drewnianych mam pod dostatkiem, profili alu 40x40 też. Dlatego coś niewielkiego wymyślę, nawet w układzie xy tak żeby zobaczyć czy potrafię.
Od was potrzebuję jednej rzeczy. Co kupić tzn. Nie chcę wydawać od razu dużo kasy, gdy może z tego nic nie być. Z drugiej strony, jak mam kupić teraz i znowu sprzedawać gdy pójde w konstrukcję spawaną z polem roboczym 400x400(z silnikami np 3Nm)- to bez sensu.
Dlatego może istnieje jakieś optimum?
Interesujące są sterowniki, zasilacze i płyty do samodzielnego złożenia AVT5358 za nie dużą kasę. Interesuje mnie również zestaw SSK-MB1 plus SSK-B05 - 1,5A; 30V; 1/8 kroku( to od sponsora forum). Domyślam się że zasiłka i transfo, też będą musiały być, ale chcę najpierw te dwie rzeczy wytypować.
Będą wdzięczny jak podpowiecie coś.
Ps. Tak w ogóle witam na forum-1 post, mimo że podglądam różne rzeczy od dawana
ps2. pełen podziwu jestem dla waszych konstrukcji
ps3. szukałem, ale linki w większości tematów już wygasły
pozdrawiam
S.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Elektronika to nie problem, tyle tego jest że nie wiadomo co wybrać.szkudel pisze:Problem dla mnie to elektronika, tzn. pytanie: czy podołam?
Ostatnio zrobiłem sobie maszynkę z profili aluminiowych, 45x45 i 90x45. Silnik 1.9nm
śruby 16x4, oprawy łożysk gotowe, nawet gdzieś na forum umieściłem zestawienie kosztów. No i wyszło 4800 netto. Ale zrobiłem i działa.
Proponuję zacząć od określenia ile kasy mamy potem jakie parametry chcemy osiągać no i trzeba jedno z drugim zweryfikować.
polecam lekturę i potem powrót do dyskusji
https://www.cnc.info.pl/topics60/frezar ... htm#294794
Chyba trzeba będzie stworzyć jakiś arkusz kalkulacyjny do wylicznia ile kosztuje materiał na budowę maszyny, albo wręcz program . Na początek to można spróbować zrobić taką listę fotografiai ( galerię) ,cena materiałów, obcej robocizny ,koszty dodatkowe, oprzyrządowanie . Może wręcz na forum otworzyć taki temat
Cazs realizacji.
Ostatnio zmieniony 03 lis 2012, 09:19 przez piotr_olbrysz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty w temacie: 3
Dlatego powinieneś kupić coś bezstresowego, sprawdzonego - M542 lub jego klony, albo jeszcze lepiej jakąś integrę . Taka integra wymaga tylko trafa i podłączenia silników, krańcówek i e-stop. Sporo kabelkologii odpada... Omijaj jednak tanie chińskie sterowniki zespolone - wielu kolegów na nich poległo. Często palą się Bóg wie dlaczego...szkudel pisze:Problem dla mnie to elektronika
No i jak kolega wyżej pisał - określ ile jesteś skłonny na to wydać.
Pozdrawiam.
Tomek.
-
Temat ten czytałem wcześniej, zdaję sobie sprawę z wad tych profili ale tak jak pisałem, chciałbym na nich teraz próbnie złożyć xy, nic więcej-sprawdzić czy podołam.
Iść w małe koszta i robić z rzeczy które mam za darmo, ewentualnie pojedyncze rzecyz kupić. Być może wciągnie mnie to na tyle, że będę robił kostrukcję spawaną z późniejszymi przefrezowanymi płytami. Tylko że tego nie wiem, dlatego chciałbym, żeby elektronika była na tyle uniwersalna, że nie kupię jej ponownie.
Chciałbym na 3 sterowniki i płytę wyłożyć około 500zł(zasilacze i transfo swoją drogą). Pytanie czy jest to możliwe za taką kasę kupić coś sensownego? (wiadomo nie będzie wyboru to kasa się znajdzie na coś lepszego
Mówiąc klony M542, czyli co?
Z góry dzięki jak coś polecicie
Iść w małe koszta i robić z rzeczy które mam za darmo, ewentualnie pojedyncze rzecyz kupić. Być może wciągnie mnie to na tyle, że będę robił kostrukcję spawaną z późniejszymi przefrezowanymi płytami. Tylko że tego nie wiem, dlatego chciałbym, żeby elektronika była na tyle uniwersalna, że nie kupię jej ponownie.
Chciałbym na 3 sterowniki i płytę wyłożyć około 500zł(zasilacze i transfo swoją drogą). Pytanie czy jest to możliwe za taką kasę kupić coś sensownego? (wiadomo nie będzie wyboru to kasa się znajdzie na coś lepszego

Z góry dzięki jak coś polecicie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Czterosiowy Zelrp, albo trzyosiowy za stówkę taniej.szkudel pisze:Chciałbym na 3 sterowniki i płytę wyłożyć około 500zł(zasilacze i transfo swoją drogą). Pytanie czy jest to możliwe za taką kasę kupić coś sensownego?
Niczego lepszego za tą kasę nie kupisz.
Co do samej konstrukcji, to jak chcesz zbudowac coś dla jaj, to polecam wiszące wałki.
Po pierwsze tanio wychodzi, po drugie nawet do krzywej ramy da się je przykręcić tak, żeby maszyna miała właściwą geometrię.
Inne rozwiązania to albo totalny badziew w rodzaju szufladówek, albo pieprzenie i koszty przy obróbce ramy.
Do dłubania w PCB i plastikach nawet wałki ø16 wystarczą, chociaż lepiej dać ø30 to i aluminium da się skrobać i ewentualnie maszyna będzie miała jakąś wartość handlową.
Przy długości wałków rzędu 500 mm całkiem sztywno wychodzi, dopiero dłuższe gną się niemiłosiernie.
.
-
- Posty w temacie: 3
Choćby M543/545...szkudel pisze:Mówiąc klony M542, czyli co?
Kolega wyżej napisał o sterownikach "ZELRP" - też z nich korzystam i nie mogę złego słowa powiedzieć. Zero problemów... Swego czasu , od tego producenta, brałem sprytne sterowniki a"la M542 - nieco od nich tańsze, i im również nie można nic zarzucić. nie wiem tylko, czy ma je jeszcze w ofercie..W przyszłości z takich sterów (wspomniana wcześniej trzyosiowa integra) spokojnie zasilisz silniki nawet 3Nm, choć demonami prędkości nie będą.
Pozdrawiam.
Tomek.
-
Ok, bardzo dziękuję, napisałem już do użytkownika zelrp i mam nadzieję że sterownik będzie posiadał. Tak w ogóle fajna sprawa z nim bo ułatwi mi całkowicie podłączenie, jedynie czego potrzebuję to silników i transformatora.
Poczytam jeszcze o silnikach, bardzo dziękuję za pomoc!!
Ps. czyli dobrze że tego zestawu od użytkownika daniellb1 z allegro nie zalicytowałem?
pozdrawiam
Poczytam jeszcze o silnikach, bardzo dziękuję za pomoc!!
Ps. czyli dobrze że tego zestawu od użytkownika daniellb1 z allegro nie zalicytowałem?
pozdrawiam