Frezarka z aluminium
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Taka że niedaleko im do wózków HIWIN'a. Jeszcze jak doliczysz obudowę to na pewno będą się opłacały wózkiKnajcik pisze:... Jaka jest cena dobrego łożyska otwartego fi 20 (bez obudowy)

Bierze się te chińczyki z allegro, choćby z "zapasem" żeby zrekompensować braki albo skoro ma być klasa wyżej to szyny.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Ostanio zmajstrowałem sobie maszynkę z aluminium o razmiarach 500mmx500mmx800 .Knajcik pisze:Proszę mi powiedzieć gdzie najlepiej kupić łożyska liniowe otwarte
Dodatkowo założyłem sobie że zrobię to prawie najtaniej. Sruby trapezowe 16x4, silniki krokowe 1.9Nm, wałki linniowe 16 na poporach... Profile Alu 45x90 oraz 45x45
Suma końcowa 4800 netto, jak kto chce to mogę przdstawić listę zakupów.
Mam małą tokarko-frezarkę to formatki alu sam sobie obrobiłem. Profile przyszły pociete tak jak zamówiłem. Waga 45kg więc da się nosić.
Myślę że projekt trzeba rozpocząć od postawienia wymagań technicznych, czyli wymiary, dokładnosć, waga, przewidywane przeznaczenie. Jak mamy kupę kasy to kupujemy co chcemy, jak nie to liczymy po 5 razy .
Na pytanie dlaczego zrobiłem z profili aluminiwych, odpowiadam samoloty robią z aluminium a czołgi ze stali.
Ma być uzywana do frezowania otworów w obudowach aluminiowych lub plastikowych, serie prototypowe u elektroników.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Jak Ci tak śmiesznie to napisz co Cie tak śmieszy. Równie dobrze mogłeś się czegoś opalić, a to mało związane z tematem.mike217 pisze:Bierze się te chińczyki z allegro, choćby z "zapasem" żeby zrekompensować brak-- rozbawiłeś mnie..
Zapas - ktoś gdzieś (no przecież teraz nie znajdę po pół roku) napisał że na 12 miał 2 czy 3 niepewne a jedno to w ogóle do wymiany się nadawało. Pozwól że wyjaśnię - przesyłka kosztuje, a jak ktoś ma kase a nie ma czasu to może sobie pozwolić, a czasem powinien decydować się na takie ruchy. Ale to raczej jak kogoś robota goni... Tutaj - tak tylko napisałem.
Może się też zdarzyć że samemu się zrobi krzywdę łożyskom, czy choćby zgarniaczom, kulki się pogubi...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Nie jestem na bieżąco ale oceniam na co najmniej 3:1. Tj. firmowe łożysko wzdłużne na walek fi16 2-3 lata temu kosztowało blisko 100zł netto. Nie sadzę aby cena spadla znaczaco. Cena chińczyków od tego czasu spadła do ..nie wiem..20-25zł brutto?Knajcik pisze:Jaka jest cena dobrego łożyska otwartego fi 20 (bez obudowy)
Pewnie teoretyczna nośnośc jest podobna ale... mnie czeka wymiana kompletu bo chinskie rozsypują się w rękach a praktycznie nic na nich nie zrobilem.
Moja frezarka jest podobna do kolegi Piotra Orysza zwłaszcza w jednym punkcie: waga. Bardzo istotny dla mnie parametr i w pełni się zgodzę: projekt trzeba rozpocząć od wymagań technicznych (rozsądnych) i możliwości wykonawczych.
to też przerabialem. Wiertarka i odpowiednio zeszlifowane wiertło załatwia sprawęursus_arctos pisze:będzie umiała wywiercić otwór wiertłem z płaskim czołem
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 12
Co koledzy myślą o łożyskach z firmy CX. Jak jest z trwałością i dokładnością. Jak bym już kupował łożyska liniowe to bez obudowy, myślałem o zrobieniu krzyżaka osi X i Z. Tutaj link: http://sklep.cx.pl/Products/Category/25 ... ce_liniowe
Proszę o opinie.
PS. Jednak zdecydowałem się na konstrukcję z profili stalowych spawaną. Podczas budowy trochę zabawy ale jaki efekt końcowy
Proszę o opinie.
PS. Jednak zdecydowałem się na konstrukcję z profili stalowych spawaną. Podczas budowy trochę zabawy ale jaki efekt końcowy

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Śmieszne jest właśnie takie podejście , że koniecznie trzeba kupić chińskie gówno. Kolega pyta o markowe łożyska a Ty mu wciskasz kit, że " się bierze chinczyki" Nic się właśnie nie bierze bo jak ktoś chce mieć dobrze to się to G.. omija łukiem. . Kolego Knajcik, łożyska Ina, iskra czy też rexroth to jest przepaść jakościowa do chińskich. Warto zainwestować raz i mieć święty spokój.